Ha holtában is, de hazatér

Ballai Attila
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Révületbe esve ültünk a Népstadion lelátóján 1981. június 6-án, hiszen huszonöt év után először tért haza Puskás Ferenc. Három gólt vágott az öregfiúkmecscsen, a futballünnepet csak az angolok elleni vb-selejtezőn elszenvedett 3-1-es vereség árnyékolta be. Lóránt Gyula halálhíre nem. Mert egy szót sem ejtettek róla. Pedig az Aranycsapat hajdani középhátvédje, több Bundesliga-klub – köztük a Bayern München – sikeres edzője hat nappal korábban hunyt el. Ötvennyolc évesen vitte el a szíve, aktuális csapata, a PAOK Szaloniki kispadjáról, egy kihagyott ziccer után.
Itthon azonban, ahogyan külföldre távozásától éltében sem létezett, úgy holtában sem. Mint „diszszidens” válogatott társai sem; különösen nem Lóránt, aki alkalmanként így latolgatta egy-egy összecsapás esélyeit: „A Bundesliga-mérkőzések nem olyanok, mint az orosz választások, amelyeken mindig biztos a győzelem.”
Egy ideje persze már nem, ezért Lóránt Gyula is hazatérhetett. Ma szülővárosában, Kőszegen temetik újra, ennek apropóján beszélgettünk özvegyével, Zsófia asszonnyal.
– Miért éppen 2011-ben és május 13-án, pénteken rendezik a szertartást? Hiszen május 31-én lesz harminc éve, hogy elhunyt a férje.
– Igen, a halála óta eltelt harminc év, ezalatt lelkileg is fel kellett készülnöm az elválásra Gyulától. Már elköltöztem onnan, ahol a sírja található Németországban, a lányom is 130 kilométerre lakik tőle, most jött el az idő. Ezért feltettem a kérdést, Kőszeg városának van-e hajlandósága arra, hogy Lóránt Gyula hazatérjen a szülőföldjére, és tárt karokkal fogadták. Gyulának Kőszeg volt az otthona, mindig így beszélt róla, Budapestet soha nem emlegette.
– Igaz, hogy már halálakor, 1981-ben felvetődött a hazai temetés lehetősége?
– Akkor még csak bennem. Gyula Görögországban hunyt el, én pedig az athéni magyar nagykövetségen érdeklődtem arról, Magyarországra hozhatom-e, de rideg, vállrándító elutasításban volt részem. Ezért, mivel a görögöknél senkit sem hamvasztanak el, az viszont fel sem merült, hogy ott temessük el, a férjem koporsójával kellett visszautaznom Németországba. Nem akármilyen próbatétel volt.
– Meglepődött ezen? Korábban nem érezték, hogy az Aranycsapat középhátvédje már csak a magyar futballmúlt része, a jelenből kitagadták?
– Most mondjam azt, hogy ez engem nem zavart? Gyula is olyan ember volt, aki mindig előre nézett, mert ha hátrafelé tekingettünk volna, azzal nagyon boldogtalanná tesszük magunkat és a környezetünket. Én 1943-ban születtem, 1961-ben ismerkedtünk meg, a közös életünk akkor kezdődött, amikor elmentünk Magyarországról. Nekünk nem voltak az Aranycsapattal kapcsolatos közös élményeink. Gyula az itthon maradt társaival sem kereste a kapcsolatot, nem is lett volna okos dolog, mert ezzel csak bajba sodorta volna őket.
– Lóránt Gyulát roppant kemény középhátvédként, majd talán még kíméletlenebb edzőként tartották számon. Magánemberként is jellemezték e tulajdonságok?
– Következetes, kemény, sziklaszilárd volt – de csak a pályán. Otthon kenyérre lehetett kenni, a lányunk az ujjai köré tudta csavarni. Kiegyensúlyozott, szeretetteljes ember volt.
Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.