Hagyomány a legyőzöttek megsemmisítése

Nem Oszama bin Laden volt az első olyan szimbolikus személy, akinek holttestét legyőzői úgy tüntették el, hogy azt hívei soha ne találják meg. A hullámsírba helyezés lélektana tehát egyértelmű, az amerikaiak ráadásul egy több évezredes hagyományt követtek azzal, hogy Bin Ladent egy jelöletlen helyen kidobták a tengerbe. Adolf Hitler és a britek Bin Ladenjeként számon tartott Mohamed Ahmed maradványai is hasonló sorsra jutottak.

Balogh Roland
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évezredekre visszamenő eljárást elevenített fel az Egyesült Államok, amikor a hosszú hajsza után a Pakisztánban megölt Oszama bin Laden holttestét – mozlim rítusú szertartást követően – egy amerikai csapatszállító repülőgépről a tengerbe dobták. Ez a gyakorlat tehát egyáltalán nem számít újdonságnak, már az ókorban is alkalmazták. A célja pedig az, hogy a legyőzöttnek ne lehessen síremléke, ahová a hívei elzarándokolhatnak, szimpatizánsai, újabb követői pedig mindebből erőt meríthetnének. Oszama azonban nem az egyetlen, akinek emlékét így próbálták meg kitörölni a világtörténelemben. Hasonlóan járt halála után a Római Birodalom több császára, köztük a kegyetlenkedéseikről ismert Néro, Domitianus vagy Commodus is, akiket ráadásul emlékük teljes kitörlésével (damnatio memoriae) sújtottak, nevüket minden épületről, mérföldkőről és oltárfeliratról is el kellett tüntetni, az őket ábrázoló szobrokat pedig ledöntötték. Ezt a módszert a jelenkorban is szívesen alkalmazták. Így tettek például Adolf Hitler és Eva Braun földi maradványaival is, amelyeket 1970-ben Jurij Andropov, a KGB akkori vezetőjének titkos terve alapján a Magdeburgtól 11 kilométerre lévő Schönebeck térségében elégettek, majd a hamvakat a Bideritz folyóba szórták. A szovjetek hasonlóan jártak el a Romanov-dinasztia utolsó uralkodójával, II. Miklóssal és családjával, köztük legkisebb lánya, Anasztázia hercegnő holttestével is. Igaz, maradványaikat később megtalálták, és 1998-ban újratemették, ám sokan még ma is kételkednek csontjaik hitelességében. A rejtélyt fokozta, hogy kivégzésük és eltüntetésük után például többen is Anasztázia hercegnőnek adták ki magukat. Ugyanígy tüntették el a bolíviai hatóságok Ernesto Che Guevara testét, miután 1967-ben kivégezték. Az argentin születésű kommunista forradalmár – újra megtalált – maradványait 1997-ben átadták Kubának.
El kellett tűnnie a britek Bin Ladenjeként számon tartott Mohamed Ahmednek is. A gyarmattartók ellen szent háborút hirdető szudáni vallási vezető – aki magát messiássá (mahdi) nyilvánította – a kartúmi brit erőd 1885-ös elfoglalása és a brit helytartó, Charles Gordon tábornok megölése után még azon a nyáron tífuszban meghalt. A britek azonban haragjukban lerombolták síremlékét, csontjait pedig bedobták a Nílusba. Igaz, síremlékét később visszaépítették, ám maradványai sose kerülnek elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.