Házmesterek nyilvántartása

Társasházi nyilvántartás kialakítását sürgeti a közjegyzői kamara. Az állami regiszter a társasházak legfontosabb információit – például a közös képviselő nevét és elérhetőségét – tartalmazhatná. A cégjegyzék mintájára kialakítandó hivatalos lajstromból egyértelműen kiderülne, ki intézi a társasház ügyeit, ki kezeli a pénzt, s egyértelmű lenne az is: kinek kell közreműködnie a ház és egyes lakók közötti esetleges jogviták rendezésében.

Jakubász Tamás
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beázás, felújítás, közös költség – csak néhány ok, ami miatt elszámolási vita vagy akár per is indulhat a társasház és egyik tulajdonos között. Sok esetben a társasház követel kisebb-nagyobb összeget valamely lakótól, máskor a lakás használója támaszt követelést a közösséggel szemben. A nézeteltérések rendezésekor a közös képviselő érvényesíti a társasház érdekeit – persze ha tudni, hogy ki a közös képviselő. A közjegyzők ugyanis azt észlelték: igen sok esetben nem egyértelmű, ki látja el a ház képviseletét, ki intézi a lakóközösség jogi természetű ügyeit. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ezért sürgeti, hogy a jövőben állami regiszter tartsa nyilván a honi társasházak fontosabb adatait.
A szakmai elképzelés részteleiről Tóth Ádám kamarai elnök beszélt lapunknak, s elsőként az utóbbi időszak behajtási tapasztalatait ismertette. Mint mondta, többször előfordult, hogy az egyik lakó pénzt követelt a társasháztól. Például: a felső szint lakása beázott, a tulajdonos kijavította a tető hibáit, s a renoválás költségét – alappal – visszakérte volna a háztól. Ám utóbbinak nem volt közös képviselője, így a közjegyzők nem tudták elkészíteni a fizetési meghagyást, azaz a lakó követelésének behajtásához szükséges dokumentumot. A polgár ekkor a bírósághoz fordult, de az ítélkező fórumnak sem volt könnyű dolga: nem lehetett tudni, hogy pontosan kinél van a társasházi lakók közös költség címén befizetett pénze. – Mindez fordítva is megeshet – magyarázta Tóth Ádám. Például az egyik lakó nem fizeti ki a társasházi kiadás rá eső részét, s emiatt a közösség a hatóságokhoz fordul. Néha azonban előfordul, hogy a hivatalos szervezetek sem akadnak rá a közös képviselőre. Az ügyeket intéző személyt ugyanis a lakógyűléseken választják meg, ám az eseményekről és az ott meghozott döntésekről nem mindig születik a kívánalmaknak megfelelő formájú és tartalmú dokumentum.
A kamarai elnök szerint a megoldást közhiteles társasházi nyilvántartás kialakítása jelenthetné. A regiszter – egyebek közt – tartalmazhatná a társasház címét, helyrajzi számát, bankszámlaszámát, valamint a közös képviselő nevét és elérhetőségét. A nyilvántartás nagyban hasonlítana a cégjegyzékre. Tóth Ádám elképzelhetőnek nevezte, hogy a nyilvántartást a közjegyzők vezessék, s úgy vélekedett: a lajstrom egyaránt segíthetné a hatóságok és polgárok dolgát, növelhetné a jogbiztonságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.