Hiányzik a híres magyar vendégszeretet

Elkészült a magyar turizmusfejlesztési koncepció, amelyben számos új terv is megjelenik. Az ezzel kapcsolatos vitairat kilátásba helyezi a vendéglátás és szállásadás áfaterhének csökkentését, és utal arra is, hogy szabályozni kellene az idegenforgalmi adó felhasználását. Az irat arra is kitér, hogy a híres magyar vendégszeretet ma már csak a nevében létezik.

Szabó Emese
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóterhelés mértéke és hatékonysága szempontjából Magyarország a World Economic Forum által vizsgált 139 ország közül a 138. helyen végzett, ami azt mutatja, hogy a versenyképesség érdekében komoly változtatásokra van szükség – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusfejlesztési stratégiájának szakmai vitairatában. Eszerint a turizmushoz kapcsolódó adózási jogszabályok révén vállalkozásbarát gazdasági környezetet kell kialakítani. Az irat azt is kiemeli, hogy adózási kérdések közül a turizmus szempontjából kiemelendő a szálláshely- és vendéglátási szolgáltatásokat terhelő áfa ügye, mivel a 27 uniós tagországot vizsgálva megállapítható, hazánkban az egyik legmagasabb ennek az adónemnek a mértéke. Míg például nálunk a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsa 18, a vendéglátásé pedig 25 százalékos, addig Csehországban e két adat 10 és 20, Szlovéniában 8,5-8,5, Lengyelországban pedig csupán 7-7 százalék. Mindez jól mutatja, hogy a jelentős hazai áfateher – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a térségben nálunk az egyik legalacsonyabb a szállodai szobák átlagára – komoly versenyhátrányt jelent a hazai turisztikai vállalkozások számára. A vitairat szerint emiatt a költségvetés általános helyzetéhez igazodva e téren a későbbiekben fokozatos enyhítés szükséges.
A tanulmányban szó esik az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételének (ifa) turisztikai célú felhasználásáról is: mint írják, jelenleg a helyhatóságok a helyi turizmusnak köszönhető adóbevételeiket sokszor más szociális, intézményfenntartási feladataik finanszírozására fordítják. Mivel azonban ezek a bevételek a turisták által a településen eltöltött vendégéjszakák folyományaként keletkeznek, kívánatos volna, hogy az önkormányzatok az ifabevételeiket és az ehhez kapcsolódó költségvetési kiegészítést a helyi turizmus fejlesztését szolgáló célokra használják föl – ennek pedig meg kellene teremteni a jogszabályi hátterét.
Fontos lenne, hogy a híres magyar vendégszeretet ne csupán elcsépelt szófordulat legyen. Ennek hátterében az áll, hogy a World Economic Forum turizmus-versenyképességi indexének rangsorában a vendégszeretet tekintetében Magyarország a vizsgált 139 ország közül a 117. helyen áll. Emiatt az elkövetkező években – többek közt kommunikációs kampányokkal – tenni kell érte, hogy a turistákkal kapcsolatos szemléletmód és a rólunk alkotott kép külföldön pozitív irányba változzon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.