Húsz éve temették újra Mindszentyt

Május első hetében emlékeztünk meg Mindszenty József néhai hercegprímás önkéntes száműzetésbe – emigrációba – vonulásának 40., halálának 36. és újratemetésének 20. évfordulójáról, és ebben az évben volt 60 éve annak, hogy koncepciós perben életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték őt. A négy évforduló nemcsak arra adott alkalmat, hogy Mindszenty-emlékmiséket és zarándoklatot szervezzenek itthon és külföldön, hanem hogy újra előtérbe kerüljön a bíboros boldoggá avatásának az ügye.<br />

Tarics Péter
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 7-én országos engesztelő zarándoklatot tartottak Magyarországért Mindszenty József külföldre távozásának 40., halálának 36. és hamvai hazahozatalának 20. évfordulója alkalmából. Zarándokok százai előtt immár huszadik alkalommal került sor szombaton az esztergomi bazilikában a Mindszenty-emlékmisére, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, budapest–esztergomi érsek mutatott be. A bíboros Mindszenty Józsefnek, Magyarország néhai hercegprímásának boldoggá és szentté avatását II. János Pál pápa boldoggá avatásával hozta párhuzamba. Erdő Péter kiemelte: különösen időszerű ma erre utalni, hiszen alig néhány napja, hogy boldoggá avatták Rómában a néhai II. János Pál pápát. A szentmise végén megkoszorúzták az altemplomban Mindszenty síremlékét, majd a hívek gyertyát gyújtottak előtte.
Mindszenty József bíboros halálának 36. és koncepciós perben való elítélésének 60. évfordulója alkalmából Rómában is koncelebrációs emlékmisét mutattak be. A szertartást a Pápai Történeti Bizottság volt elnöke, Walter Brandmüller bíboros olasz nyelven tartotta Mindszenty József bíboros egykori címtemplomában, a Santo Stefano Rotondo-bazilikában. – Emlékezzünk Mindszenty bíboros hitének szilárdságára! – mondta homíliájában Brandmüller, majd hozzátette: halálának évfordulója jó alkalom arra, hogy felidézzük csodálatos szilárdságát a hitben, amelyről tanúskodott mind saját, mind népe legfájdalmasabb pillanataiban.
Az ÁVH Mindszentyt 1948. december 26-án tartóztatta le hűtlenség, a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés, kémkedés és valutaüzérkedés vádjával. 1949 februárjában a bíróság minden vádpontban bűnösnek találta, életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, a másodfokú bíróság az ítéletet megerősítette. Nyolcévi rabság után, az 1956-os forradalom napjaiban szabadult ki, majd a budapesti amerikai nagykövetségre menekült, ahonnan 1971. szeptember 18-án önkéntes száműzetésbe vonult a magyar emigrációba. Bécsbe költözött, itt halt meg 1975. május 6-án. Mariazellben temették el. A rendszerváltozás után rehabilitálták, az Országgyűlés 1990. március 14-én mondta ki, hogy a bíboros koncepciós per áldozata volt. Újratemetése éppen húsz éve történt meg. A három évforduló kapcsán felgyorsulni látszik Mindszenty József boldoggá avatási eljárása. Habsburg Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke ugyanis részt vett II. János Pál boldoggá avatásán Rómában, ahol emellett a Szentté Avatási Kongregáción tájékozódott Mindszenty József boldoggá avatása ügyében. Mint arról írtunk, a peranyag 1994 óta van Rómában. Az utolsó magyar hercegprímás boldoggá avatási perének posztulátora Andrea Ambrosi ügyvéd, viceposztulátora Szőke János szalézi atya. Habsburg Mihály a Magyar Kurírnak azt nyilatkozta, hogy az eljárásnak fontos szakasza, amikor a benyújtott iratok – több kötet is lehet, Mindszenty József esetében várhatóan öt – alapján elkészül az összefoglaló munka. Így rengeteg dokumentum áttanulmányozására van szükség. Habsburg Mihály példaként emelte ki, hogy a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban több mint hétezer irat van, amely a hercegprímás engedelmességéről, rendkívüli szerénységéről tanúskodik. Mindehhez még számtalan irat társul, így a Vatikáni Államtitkárság levéltárában talált 270 dosszié is, amely elsősorban a kommunizmus időszakát tárgyalja. Annak megállapítása és igazolása, hogy Mindszenty bíboros az erényeket hősies fokon gyakorolta, 2012-ben lezárulhat, ezután vizsgálják majd a benyújtott két csodás gyógyulás elismerését is orvoscsoport segítségével. Az eljárás további menete, hogy a szentatya kihirdeti az első dekrétumot az erények hősies fokon való gyakorlásáról, valamint a csoda elismeréséről. Erre remélhetőleg még 2013-ban sor kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.