Huszármúzeum nyílt Sopronban

Frang Gizella
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hányszor látjuk ma is a televíziók tudósításaiban a különféle színben pompázó, panyókára vetett mentéket, a vitézkötéses paszományokat, forgós csákókat európai udvarok és állami méltóságok díszőrségében! Olyankor elszorul az ember szíve: lám, a véreink mosta viseletet milyen büszkén hordják azok, akik a történelemben talán még ellenfeleink is voltak… De hol a mi büszkeségünk? Hol viseleteink, hagyományaink, még mélyben élő múltunk emlékei?
Immár Sopronban; legalábbis a 9. Nádasdy-huszárezredé. Leszármazottak, hagyományőrzők lelkesedése és keze munkája nyomán a város egyik legpatinásabb épületében és kiállítóhelyén talált bérelt otthonra az az emlékmúzeum, amit most vasárnap avattak. A gyűjteményben az I. világháborút megelőző 30 év soproni relikviái: korhű fegyverek, lovasfelszerelések, hajdani ruhák, írások, képek köszönnek vissza a múltból, és élesztik újjá a történelem egy szeletét.
Az orosz hadsereg a lembergi csata után Galíciába is betört, és a Kárpátok mögé vetette vissza az osztrák–magyar kötelékeket. Az uzsoki orosz támadást visszaverendő 9. Nádasdy-ezred – lóról leszállva – kézitusára kényszerült. Muhr Ottmár ezredes, parancsnok az első roham során elesett, katonái viszont a közös kecskeméti és székesfehérvári, valamint a szegedi honvédhuszárokkal együtt megtartották a magaslatot, több orosz rohamot kivédve. A soproni ezredből 28 tiszt és 318 sorhuszár esett el, sebesült meg. A soproni Orsolya téri múzeum mostantól méltó emléket állít a Monarchia egyik elit csapatának, az 1688-ban gróf Czobor Ádám alapította ezred huszárjainak: tablón, levélben, nyitott könyvekben – és a Grubits Róbert vezette 28 fős hagyományőrző egyesület munkájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.