Ismét megdőlt a Rubik-kocka-csúcs

Kevesebb mint hat és fél másodperc alatt forgatta ki az ausztrál Feliks Zemdegs a 3x3x3-as Rubik-kockát a hétvégén Melbourne-ben megtartott bajnokságon. A 15 éves fiú ezzel megdöntötte a korábbi világrekordot, amely szintén az ő nevéhez fűződött.

Győr Ágnes
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt a klasszikus (3x3x3) bűvös kocka kirakásának világrekordja a hét végén az ausztráliai Melbourne-ben tartott Kubaroo Open 2011 Rubik-kocka-kirakó bajnokságon. Az új csúcsot Feliks Zemdegs, egy 15 éves ausztrál fiú állította fel 6,24 másodperccel, ezzel megdöntve korábbi, 6,65 másodperces csúcsát.
Jelenleg a világranglistán a második helyen az amerikai származású Row Hessler (6,94 másodperc) áll, őt a holland Erik Akkersdijk (7,08 másodperc) követi. A 3x3x3-as kocka egyszeri kiforgatásának kategóriájában az első magyar 7,58-es csúcsidővel a kilencedik helyen szereplő Baticz Milán. Feliks Zemdegs a mostani versenyen első lett a 2x2x2-es (2,06 másodperc) és a 4x4x4-es kocka (31,05 másodperc) kirakásának, illetve a hagyományos kocka egykezes kiforgatásának (11,16 másodperc) kategóriájában. Ez utóbbiban szintén megdöntötte a korábbi világcsúcsot.
Feliks Zemdegs hetedszer múlja felül saját korábbi világrekordját, azaz azt is mondhatnánk, ő saját maga legnagyobb kihívója – mondta lapunknak Tim McMahon, a World Cube Association (WCA) delegált tagja. Feliks 2008-ban kezdett el Rubik-kockázni azután, hogy a YouTube internetes portálon látott felvételeket a játékról. Öt dollárért (930 forintért) megvette első kockáját, három hónap múlva pedig már csupán kevesebb mint 20 másodperc kellett neki a játék kiforgatásához. Három év alatt ez a szintidő hét másodperc alá került.
A célja, hogy kijusson a Thaiföldön, Bangkokban októberben esedékes világbajnokságra, ehhez azonban egyelőre még nem talált szponzort. Mivel sikereinek köszönhetően jelentős nemzetközi hírnévre tett szert, aligha elképzelhető, hogy végül nem lesz támogatója – fejtette ki a WCA munkatársa. Az ausztrál versenyen 34-en neveztek, s mindössze öten képviselték magukat a nemzetközi mezőnyből. Magyar résztvevő nem volt. A szervezet által számon tartott világrekordok közül jelenleg a kockát a legkevesebb lépésből kiforgatók kategóriájában a magyar Kocza István és a belga Jimmy Coll áll az élen (22 mozdulattal).
A világszerte ismert bűvös kockát az 1944. július 13-án Budapesten született Rubik Ernő találta fel 1975-ben. A repülőgépmérnökként dolgozó apától és költő anyától származó mérnök eredetileg nem logikai talányt akart tervezni, hanem egy strukturális probléma megoldásával próbálkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.