Kisimuló ellentétek

A magyar gazdaság iránti bizalom javulása alapján hozták meg döntésüket a kamatdöntő ülésen – erről beszéltek a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjúban a nemrég kinevezett monetáris tanácstagok, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György. Mint mondták, semmilyen külső elvárásnak nem kívánnak megfelelni, minden utalás erre politikai taktikázás.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Nemzet: A kormány és a jegybank között komoly feszültségek voltak megfigyelhetők. Tartanak-e attól, hogy két tűz közé kerülnek?
Gerhardt Ferenc: Amióta a monetáris tanács tagjai lettünk, ezek a feszültségek nem érzékelhetők. Nincs mitől tartanunk, ugyanis a jegybanktörvény világosan meghatározza a feladatainkat, és mi ehhez tartjuk magunkat.
Kocziszky György: Egy feszültség kialakulásában a mindenkori gazdasági helyzet is közrejátszik. Mára mindenki elismeri, hogy a fellendülés elkezdődött, sokat javult az ország megítélése a hitelminősítők körében. Én pillanatnyilag semmiféle problémát nem tapasztalok a kormány és a jegybank közötti viszonyban.
MN: Maga az együttműködés javult az MNB és az Orbán-kabinet között, vagy a gazdasági folyamatok kedvező alakulása elfeledtette a nézeteltéréseket?
G. F.: Négy új szereplő lépett a porondra, ami egyfajta nyugalmat hozott magával. Ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy a monetáris tanács és a kormány két különböző dolog. Az új monetáris tanácstagokat az Országgyűlés nevezte ki a gazdasági bizottság ajánlására.
MN: Mi a véleményük azokról a találgatásokról, hogy önöket azért küldte a tanácsba az Országgyűlésben többségben lévő kormánypárt, hogy „átvegye az irányítást” a jegybank felett?
G. F.: Ezek olyan politikai jellegű taktikázások, amelyeket szakemberek nem vehetnek figyelembe.
K. Gy.: Nemcsak a jegybanktörvény, de az eskü is a függetlenség megtartására kötelez. Ezen túlmenően más elvárásnak nem kívánunk megfelelni.
MN: Egyesek szerint monetáris politikai fordulatra lenne szükség Magyarországon, a jegybank eddig ugyanis nem képviselte eléggé a reálgazdaság érdekeit. Egyetértenek?
K. Gy.: A reálgazdaság kérdésével alapvetően a gazdaságpolitika foglalkozik. A monetáris politika ennek egy területére összpontosít (a kamatra), amelynek a reálgazdasági hatásait nagyon fontos vizsgálni. Az első negyedéves termelési adatok például a külkereskedelemben látványosak. Ezek a témák hétről hétre minden egyes monetáris ülésen megjelennek.
MN: Önök tehát úgy látják, nincs szükség arra, hogy a jegybank hangsúlyosabban odafigyeljen a reálgazdaságra? Számos szakember fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt lapunkban.
G. F.: A reálgazdaság és a pénzügyi gazdaság különválasztását nem tartanám szerencsésnek, mert óhatatlanul ellentétpárokat képezünk. Az egységes egészet kell néznünk, amit gazdasági életnek nevezhetünk. Kocziszky úr és a magam személyében egyébként jó irányban keresgél, ugyanis mindketten nagyobb affinitást mutatunk a reálgazdaság iránt.
K. Gy.: A reálgazdaság szereplői számára a kiszámíthatóság rendkívül fontos. A jelenlegi összetételű tanács ezt helyezi előtérbe.
MN: A legutóbbi kamatdöntő ülésen, ahol egyhangú határozat született a kamat tartásáról, már mindketten részt vettek. Voltak-e nézetkülönbségek a részletkérdésekben?
G. F.: Ha a döntés azonos, a vélemények is azonosak. Ha azt mondjuk, finom volt az ebéd, nem térünk ki külön a kenyér minőségére.
MN: Abban, hogy egyhangúlag szavaztak, szerepet játszott-e az, hogy sokan figyelmeztettek, zavart keltene, ha az új tagok azonnal elkezdenének másképp mozogni?
G. F.: A monetáris tanács tagjai független és szakmailag felkészült egyének. Nagy hibát követnénk el, ha elvárásoknak próbálnánk megfelelni. Az ténykérdés, hogy a magyar gazdaság megnyugtató jeleket közvetít a világnak. Mi ez alapján döntöttünk, és nem az alapján, hogy ki mit mond nekünk.
K. Gy.: Láthatóan nőtt a magyar gazdaság és az állampapírok iránti bizalom. Ennek az előnyeit a vállalati szféra is érzékeli például a külkereskedelmi forgalom alakulásában, a tőkéhez való hozzáférés lehetőségében. Nyugalmi állapot van kialakulóban. A kérdésére egy hasonlattal válaszolva: a döntéshozatal nem úgy zajlik, hogy „valaki sokszor elmond valamit, és a végén már én is elhiszem”.
MN: Általánosan nézve az önök által említett bizalomjavulás menynyiben járulhat ahhoz hozzá, hogy a kamatcsökkentéshez közeledjünk?
G. F.: A kamatpolitika mindig a rendelkezésre álló információk, tartósnak ítélt folyamatok fényében alakul. Hacsak nem történik valami drámai fordulat a gazdaságban, általában minimum negyedév szükséges ahhoz, hogy a tendenciákra reagáljon a jegybank.
K. Gy.: Az MNB inflációs célkövető rendszert használ, a dokumentumok a jövő év végére a háromszázalékos cél elérését fogalmazzák meg, ami a jelenlegi információink szerint tartható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.