Ködbe vesző szövetség

Zord Gábor László
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oszama bin Laden meggyilkolása újfent rávilágított az Egyesült Államok és Pakisztán ellentmondásoktól hemzsegő kapcsolatrendszerére, amely 2001 októbere, az amerikaiak afganisztáni intervenciójának kezdete óta lényegében ugyanazt a vezérelvet követi. A iszlámábádi vezetés csak úgy tudta elkerülni az ország elleni közvetlen támadást, ha beleegyezett az együttműködésbe, ugyanakkor ennek tényét és valódi mélységét rejtve tartja lakossága, de még az államapparátus és a fegyveres erők egy része elől is. Az amerikaiakkal való szövetség nyílt felvállalása ugyanis mind a mai napig lehetetlen, hiszen olyan nagy az ellenszenv irántuk itt; talán az se túlzás, hogy egy ilyen lépés a pakisztáni állam aláásása lenne. Marad hát a mindenkori hatalom – a mostanihoz hasonló „demokratikus” kormányzat, vagy a Musarraf-féle katonai diktatúra – közvetlen, „terrorellenes segéllyel” bőven megtámogatott alkuja Washingtonnal, ködbe vesző részletekkel. Ez alapján zajlik az amerikai szolgálatok titkos háborúja Pakisztánban a terroristák és tálibok vélt vagy valós célpontjai ellen, helyi bázisokról felszálló pilóta nélküli harci gépekkel, civil áldozattal. Ebbe a rendszerbe illeszkedett a lahore-i lövöldöző – amerikai konzulátusi biztonsági ember, CIA-alkalmazott – ügye, akit a gyilkosságok után elfogtak, megszorongattak, majd a hozzátartozójukat vesztett családok pénzbeli kárpótlása után elengedtek. S minden valószínűség szerint ezek között a bevált keretek között zajlott Bin Laden likvidálása is.
A háború tovább folyik, az amerikaiak lényegében az csinálnak, amit akarnak, s Pakisztán, az egyetlen atomfegyverrel rendelkező iszlám ország, Kína legfontosabb szövetségese sakkban marad, középhatalmi potenciálját nem realizálhatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.