Koptellenes támadás

Hírösszefoglaló
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijárási tilalom Tuniszban. A tunéziai kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el szombaton a fővárosban és környékén az utóbbi napok erőszakos eseményei miatt. Ezek azért törtek ki, mert sokan tartanak tőle, hogy az ideiglenes kormány visszalép a demokrácia melletti elkötelezettségétől. Közben egy tuniszi bíróság kimondta szombaton az első ítéletet a bukott elnök, Ben Ali egyik hozzátartozójának ügyében: kétévi börtönnel és 2 ezer dinár (mintegy ezer euró) pénzbüntetéssel sújtotta Imed Trabelszit, az exállamfő nejének unokaöccsét kábítószer-fogyasztásért. (MTI)


Bár az „arab tavasz” kapcsán az utóbbi hetekben elsősorban Líbiára és Szíriára irányul a világ figyelme, a politikai, etnikai és vallási színezetű események nem jutottak nyugvópontra Egyiptomban sem, ahol korábban sikerült távozásra bírni az ország vezetőjét, Hoszni Mubarakot. Szombat éjjel keresztények és muzulmánok csaptak össze Kairóban, tíz ember vesztette életét, közel százan pedig megsebesültek.
Az egyiptomi főváros északnyugati részén fekvő Imbaba nevű negyedben mintegy ötszáz szalafista muzulmán gyűlt össze egy templomnál, mert úgy hallották, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, amiért keresztény hitről áttért az iszlámra, hogy férjhez mehessen egy mozlimhoz. Őt akarták kiszabadítani, amikor elszabadultak az indulatok. A muzulmán fundamentalisták előbb csak heves vitát folytattak a templom őreivel és a környék lakosaival, majd előkerültek a fegyverek és a Molotov-koktélok is. A hatóságok nagy létszámban irányítottak rendőröket és katonákat a helyszínre, s a katonáknak a levegőbe kellett lőniük, és könnygázt is bevetettek, hogy szét tudják választani a két tábort.
Az átmenetinek nevezett helyzetben az országot vezető egyiptomi hadsereg akcióba lépett, és vasárnap már azt közölték, hogy a muzulmán–kopt összecsapások nyomán letartóztatott 190 embert hadbíróság elé állítják. Az erre vonatkozó döntést a hadsereg Facebook-oldalán tették közzé.
A nyolcvanmilliós Egyiptom lakosságának becslések szerint 6-10 százaléka keresztény. Hónapok óta – a rezsim bukását megelőzően – feszültség uralkodik a muzulmánok és a kopt keresztények között, mert rendszeresen felröppenek olyan értesülések, hogy a keresztény hitüket a muzulmánért elhagyókat templomokban vagy monostorokban tartják fogságban. Itt tabunak számítanak a vegyes házasságok, a kopt egyház pedig nem engedélyezi a válást. Így vannak olyan nők, akik inkább az áttérést választják, hogy fel tudják bontani házasságukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.