Közelítések egy mágikus világhoz

Nézőpont címmel három generáció tagjainak, a konstruktív, geometrikus törekvések képviselőinek alkotásaiból nyílt tárlat a Nemzeti Táncszínház Galériájában. A kiállító tizenkét művész a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének tagjai közül került ki.

P. Szabó Ernő
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ars Magica – a mágikus művészet. Ezt a címet adta Konok Tamás festőművész egyik alkotásának, amelyen a tiszta, egynemű színfelületek és a finom vonalrendszerek differenciáltsága szinte a zene hangzásvilágához hasonlóan hat a nézőre. Konok Tamás az ezoterika, a transzcendens tartalmak felerősödéséről így vallott egy alkalommal: „Talán az élet bizonyos szakaszához is kapcsolódik, hogy egyre kevésbé a materialista világhoz tartozó, rejtett életérzés alakul ki az emberben, amely tételes valláshoz nem kötődik, de köze van a mindenséghez, a végtelen térhez, amelyben létezünk…”
Mintha csak a kiállítás egész anyagának a szellemiségére utalt volna, amely szerint „a művészet olyan nézőpont, amely a szemlélőt a mű egészének befogadására késztető kohézión alapszik, átfogó egységet képez, szigorú rendszer alapján komponálódik, amely egyaránt hat a tudatunkra és az érzelmeinkre. Olyan jelrendszert alkalmaz, amelynek segítségével felhívja a figyelmünket, elindítja bennünk a megismerés vágyát, megadja az elmélyülés lehetőségét”.
Különösen igaz ez azokra a konstruktív, geometrizáló törekvésekre, amelyek képviselőit mindenekelőtt a megismerés, a felfedezés, a vizualitás törvényeinek, az összefüggések megmutatásának következetes szándéka vezette mindig is Kassák Lajostól kezdve Moholy-Nagy Lászlón, Kepes Györgyön át azokig a nemzedékekig, amelyek kiváló képviselőinek a műveit e tárlat bemutatja. Bár természetesen mindannyian saját világot építenek, egyformán érvényes rájuk a felfogás, amelyet Kepes György így fogalmazott meg: „A művészet a tudat érzéki formája, a természet meghódításának jelentős eszköze, és az ábrázolás nem egyéb, mint a természet alkotó átalakítása.”
Három generáció művei kerültek egymás mellé, többnyire az utóbbi évtized alkotásai, sőt vannak a kiállított művek között egészen frissek is. A frissesség, a mozgás, a dinamika egyébként is kulcsszava lehet az összeállításnak, legyen szó Nemcsics Antal spirálmozgás irányát járó, a geometrikus elemekkel párbeszédet folytató formáiról vagy éppen a szabályos mértani idomokból kimetszett szabálytalan, variábilis formák játékosságáról Balogh László képein.
Csík István rendkívül színes, mozgalmas, egymás mellé sorolt elemeivel szemben Lukoviczky Endre a fekete-fehér gazdagságát, az erőteljes léptékváltás képalkotó erejét mutatja meg. Manyák Mariola plasztikus formákkal, Baska József a kihagyás, a vázlatszerűség érzetét keltve hoz létre könnyed, lebegő, a szabadság érzetét keltő kompozíciót. Az idő- és térbeli folyamatok szinkronitását figyelhetjük meg Haász István Prae-Post című pasztelljein és az egyébként kiváló szobrászként ismert Nagámi Közelítés című rajzain. Ha pedig már eléggé közel kerültünk a mű felületéhez, értékelhetjük azokat a finomságokat is, amelyek Dréher János Fent és lent című friss műveinek, Serényi H. Zsigmond Szekvenciáinak faktúráit jellemzik.
Fajó János Négy forma című festményén éppen középen találkoznak az egyszínű színmezők: a tradicionális gondolkodásmód szerint idehelyezendő centrumot éppen az azt helyettesítő részformák jelölik ki. Azután, ahogyan a Csúsztatás és a Síkcsúsztatás című kompozíciók jelzik, ezek a színekben testet öltött energiamezők helyet változtatnak, s dinamikus mozgásuk mögött egy végtelenül gazdag világ körvonalai sejlenek föl – új nézőpontok. Ahogyan a kiállítás ajánlójában olvassuk, „a műben megfogalmazottak megnyitják az utat az összefüggések felfedezésére”, miközben – tehetjük hozzá – természetesen maguk is új összefüggéseket teremtenek.
(Nézőpont, Nemzeti Táncszínház Galéria, május 30-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.