Kulcs Oroszországhoz

Munkatársunktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakult a Tolsztoj Társaság a Magyar–Orosz Együttműködésért Egyesület a Parlamentben, az ülésen felszólalók a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozták. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az eseményen kiemelte: rendkívül nagy szükség van arra, hogy a kormánnyal párhuzamosan civil szervezetek is segítsék a két ország kapcsolatainak fejlődését. Azért veszi fel a társaság Tolsztoj nevét, mert valósághűen írta le az orosz nép lelki világát – fogalmazott.
– Az a legfontosabb cél, hogy tudatosítsák, az Oroszországról a magyarokban élő kép komoly korrekcióra szorul – mondta Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Kifejtette: egyre kevesebb magyar beszél oroszul, ismeri az orosz kultúrát és történelmet.
– Az orosz értelmiségi körökben igen nagy az érdeklődés a magyar kultúra iránt, nagyon nyitottak az együttműködésre – közölte Jurij Poljakov, az Orosz–Magyar Baráti Társaság elnöke. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, akik aláírták az alapító nyilatkozatot. Az esemény elején Tompos Kátya színművész Tolsztoj Bál után című elbeszéléséből olvasott fel részleteket.
A társaság alapító nyilatkozatában azt írták: „Oroszország a közös történelmi együttélés folyamán mindig kiemelkedő partner volt Magyarország számára”, az ország jelenleg is a világpolitika, a világgazdaság és a kultúra meghatározó tényezője, és „történelmi távlatokban az is marad”. A magyar gazdaság nem nélkülözheti az orosz energiaimportot, a magyar jelenlét az orosz piacon pedig a gazdaság egyik kitörési pontja lehet – hangsúlyozták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.