Külső-belső megfelelés a kínai modell szerint

Legyen szó a belső piac felfuttatásáról, a növekvő társadalmi igények jelenségének kezeléséről, Kína igyekszik megfelelni a fejlődéséből adódó kihívásoknak, miközben kifelé az árfolyam-politikájához ragaszkodva s növekvő nemzetközi szerepvállalással kívánja érdekeit érvényesíteni – hangzott el a Francia Intézetben minap tartott Kínai csoda: cui prodest? című előadáson.

Zord Gábor László
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoda-e? Az előadás címéhez Jordán Gyula, az ELTE docense hozzátette: a gazdaságra alkalmazható a csoda szó, de összességében akkor beszélhetnénk Kína esetében csodáról, ha bebizonyítják, hogy a szocializmus működőképes. De ez a kelet-európai országokhoz hasonlóan nekik sem sikerült. (Z. G.)


Nem számít, hogy szürke vagy fehér a macska, a lényeg az, hogy megfogja az egeret. Teng Hsziao-ping, a különutas szocialista piacgazdaság úttörője ezzel a mondással jellemezte a Kína példátlan fejlődését megalapozó gazdasági modellt, és bizony sok egeret sikerült fogniuk – mondta a Kossuth Klub és a Magyar Diplo rendezvényén Martine Bullard, a Le Monde Diplomatique főszerkesztő-helyettese, emlékeztetve arra, hogy 1976 után az ország egyetlen erőforrása a munkaerő volt, amelynek a térségben magas, nyolcvanszázalékos írás-olvasás tudása volt. Japánnal ellentétben behívták a külföldi tőkét Hongkongon keresztül és a kínai diaszpórából.
Kína az elmúlt húsz évben a világ műhelyévé vált, lakosságából 500 millióan lépték át a szegénységi és 300 millióan a középosztályi küszöböt. Elvette Japán második helyét a vezető gazdaságok között, háromezermilliárd dollárnyi tartalékkal rendelkezik, az Egyesült Államok vezető hitelezője, a világszerte eladott áruk 10 százaléka az országból származik, és katonai kiadásai is immár a világon a harmadik legnagyobbak. Ezzel együtt az egy főre jutó GDP a japáninak az egyötöde, a magyarországinak az egyharmada. Bár a 2008–2009-es hitelválság nem érintette, a gazdasági válság nyomán most igyekeznek a gazdaságot befelé fordítani, a belső piacot felfuttatni, mellyel egyrészt csökkentik függőségüket az export ingadozásaitól, biztosítva a munkahelyeket a megszűnés ellen, másrészt lehetővé téve a növekvő társadalmi igények kielégítését.
Az Egyesült Államokkal való szembenállás kapcsán elhangzott: bár az elmúlt húsz évben egyfajta „konfliktuson alapuló együttműködés” alakult ki (Franciaországban erről alkották meg a Sinamerika kifejezést, amely az Európai Unió elleni hallgatólagos megállapodás elméletét takarja), a gazdasági válság nyomán Washington érzékennyé vált a mérleghiány kérdésére, és támadja a jüan következetes alulértékelését. Kína azonban ragaszkodik ehhez, miközben különböző kereskedelmi megállapodásokkal igyekszik nemzetközi fizetőeszközzé tenni pénzét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.