Még nem éri meg a belépés

Az euróövezethez csatlakozni kívánó kelet-európai országok valószínűleg jobban járnak, ha még évekig nem vezetik be a közös valutát, az önálló fizetőeszköz megőrzése ugyanis jóval nagyobb mozgásteret ad a gazdasági felzárkózásra – vélik londoni elemzők, akik szerint az érintett államokban – így hazánkban – 2019–2020-ban érdemes felvetni ezt a kérdést.

Szabó Anna
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érdemes sürgetni az euró átvételét a kelet-közép-európai országokban. Meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a saját valuta megtartása hatékonyabban segíti a gazdasági felvirágzást jelenleg – írják legfrissebb elemzésükben a Capital Economics közgazdászai. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház szakértőinek véleménye szembemegy azzal az általánosan elfogadott vélekedéssel, miszerint a minél gyorsabb csatlakozás lenne a felzárkózás kulcsa a térség államai számára. Az intézet szerint az elmúlt évtizedben túlhangsúlyozták az euró meghonosításának előnyeit, a gyakorlat ugyanis azt mutatta, hogy az euróhoz kötött árfolyamok alkalmazása a térség több országát még sérülékenyebbé tette.
A balti országokban például a közös valuta árbuborékhoz vezetett a hitel- és ingatlanpiacon, és ez 2008-ban „pusztító hatást” gyakorolt az érintett gazdaságokra. Az elemzés rámutat arra is, hogy a valutaunió csak akkor megfelelő az újonnan belépőknek, ha az euróövezet tagállamaihoz hasonló szerkezetű gazdaságokkal rendelkeznek, munkaerő- és termékpiacaik rugalmasak, és teljes mértékben képesek összehangolni költségvetési politikájukat. Ráadásul az eurót bevezetni szándékozó kelet-közép-európai államok közül egyelőre egyik sem teljesíti a belépéshez szükséges maastrichti feltételeket, amelyek határt szabnak az államadósságnak, a költségvetési hiánynak, az államkötvények után fizetendő kamatoknak, valamint az inflációnak.
– Magasabb fejlettségi szintet kell ahhoz elérnünk, hogy megérje bevezetni az eurót – mondta lapunknak Németh Dávid, az ING bank vezető elemzője, aki szerint a termelékenység növelésének és a munkaerőpiac átalakításának mindenképpen meg kell előznie a csatlakozást. Hangsúlyozta: a vásárlóerőt kifejező, egy főre jutó GDP tekintetében még csak az eurózóna átlagának 60 százalékáig jutottunk el, és az utóbbi években teljesen leállt a felzárkózásunk.
– Az euró átvétele a legfontosabb gazdasági mutatóknál megköti a kezünket, és egyelőre szükségünk van a monetáris szabadságra is ahhoz, hogy megerősödjünk – fejtette ki az elemző. Kiemelte: az euróövezet adósságválsága megmutatta, hogy a valutaunión belül sem sikerült orvosolni azokat a problémákat, amelyek már a belépés előtt is fennálltak egyes államokban.
Magyarországnak a kötvénykibocsátások sikere után nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozására – vélekedtek tegnap a londoni felzárkózó piaci elemzők. A Commerzbank londoni részlegének pénteki elemzése szerint a piaci figyelem egyre inkább a magyar gazdaság teljesítményére irányul, és ez most már kezd felzárkózni a térségbeli gazdaságokéhoz. A legutóbbi euró- és dollárkötvény-kibocsátások során mutatkozó kereslet egyértelművé tette, hogy belátható ideig nem lesz szükség az IMF-re – állapították meg a Commerzbank londoni elemzői az MTI szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.