Méhek és mérgek

Ludwig Emil
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyi méhészeket ért csapásról hallhattunk hírt a hét végén: húsz gazda méhcsaládjait pusztította el a megyében a figyelmeztetés nélkül kiszórt növényvédő szer. Aligha hihető, hogy csak a Balatontól délre történt meg ez a végzetes baleset a mézgyűjtő rovarokkal, további kárbejelentések is várhatók. Egy, a rádióban megszólaló méhész csendes szóval, a növénytermesztők gondjai iránti együttérzéssel panaszolta el: valakik „elfelejtettek eleget tenni a bejelentési kötelezettségüknek”, emiatt nem tudták a helyi hatóságok figyelmeztetni a méhek gazdáit az apró állatokra leselkedő halálos veszélyről.
Szomorú, hogy az utóbbi években csak rossz híreket hallhatunk, olvashatunk a mézzel és méhekkel kapcsolatban. Igaz, hogy csak annak a hírnek van értéke a média világában, ami eltér a nap mind nap megszokottól, nem természetes és nem normális dolog, azonban éppen a méhek biológiai szerepére – a kultúrnövények évenkénti beporzására – érvényes az a tudományos vélekedés, hogy ennek a hiánya, netán a megszűnése esetén bizony „annyi” a világ élelmiszerkészletének. Ha nem lesz több méh, szórhatunk szecskázott műanyag hulladékot a tehén elé, és bepanírozhatjuk az újságpapírt vasárnapi ebédre. Érzékeny jószág a házi(asított) méh: a környezetben megjelenő vegyszerek, biokémiai anyagok könnyen megbetegítik, megzavarják az immunrendszerét, népes családokat, rovartársadalmat alkotó lények lévén gyorsan terjed közöttük a járvány. Az antibiotikumok megjelenése az élelmiszer- és takarmánynövényekben egy ideje már baljós tünetekkel jelzi a veszélyt a biológusoknak és a méhészeknek.
Maga a méz csodálatos élelem, semmivel sem pótolható természetes táplálék, gyógyhatású szer és vitaminforrás. A hazai méztermeléssel, -kereskedelemmel, a nemzetközi piac anomáliáival és a termék hamisításával kapcsolatos hírek a legenyhébb szóval is felháborítók, a bűnesetek normális körülmények közt már régen a rendőrökre és ügyészekre tartoznának, nem az újságírókra. Sajnos azonban még az utóbbi időben elszaporodott kaptárlopások tetteseit sem tudták elkapni és elítélni az amúgy roppant önérzetes rendőreink, bíróink. Megérne egy-két szót a szóban forgó repcevirágzás is, hiszen e növényünk az egyik legfontosabb élelmiszerolaj-forrás, és arról nevezetes, hogy a hasznosítását szolgáló teljes hazai feldolgozóiparunkat elsőnek kótyavetyélték el külföldieknek a bölcs privatizátoraink, szó szerint értendően 1, azaz egy forintért. Ez is egyfajta méreg, nem csak a méhölő növényvédő szer.
Fagykárok is sújtották a gazdákat a múlt héten, várhatóan százmilliós nagyságrendű veszteséget okozva nekik és az őket közpénzből kisegítő államnak. Az elmaradó gyümölcstermés megemeli majd a fogyasztói árakat, növeli az inflációt. Tavaly éppen a méz vált hiánycikké a magyar piacon, hiszen az egy évvel ezelőtti, éppen akácvirágzás idején az országra tört ítéletidő következtében a szokásos évi akácmézmennyiség mindössze öt százaléka került a fogyasztók asztalára. A Bakonyban – ahol a Kab-hegyen 162 km/órás országos szélrekordot mértek május 17-én – az orkán nemcsak a teljes virágzatot fújta el az akácerdőkből, de az óvatlanul elkalandozó méhecskéket is. Az eddig mérsékeltnek nevezett égövünkön szélsőségessé váló időjárás is nehezíti a méhek munkáját, veszélyezteti az életüket, megdrágítja a tartásukat és a mézüket. És mindehhez jön még a mostani, tömeges és oktalan pusztulásuk egyes emberek „feledékenysége”, vagy inkább felelőtlensége miatt. A méhészek jámbor, csöndes, türelmes, békeszerető emberek, ezzel is visszaélnek a gátlástalan, haszonleső és ostoba kalmárok; a mézhamisítók és növénymérgezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.