MI A MAGYAR?

MN
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Don vidékéről hét vezér alatt elindult hunok 376 táján jelentek meg a góthok birodalmának határán, s Balamér csakhamar elfoglalta Moldvát, el hihetőleg Erdélyt is, mert a hagyományok arra mutatnak, hogy mielőtt Attila nagyszerű csatáihoz kezdett, Erdély már a hunoké volt.
A hunokról szóló hagyományokat Kővári László a következőkben állítá össze: hogy Balamér nevű erdélyi falu, a Maros partján, Balamér hun vezértől vette volna nevezetét; hogy Attila udvarát egy időre a Székelyföldön, Udvarhelyt ütötte volna fel; hogy Udvarhely mellett, a hegyfokon, a máig is ösmert Budvára Attila testvéréé, Budáé lett volna; hogy Udvarhely közelében Kadicsfalva Kadicsa hun vezértől, – s a Csele-tornya a homorod-almási barlangnál Cseléről, a Kadicsa testvéréről neveztetnék; hogy az onnan néhány órára fekvő Rika-erdeje Rékáról, Attila nejéről hivatnék így, mint a ki itt, ez erdőség közepett, egy várban, melynek romjait a nép most is Attila várának nevezi, halt volna meg s ott is temettetett volna el a pár négyszegölnyi kő alá, melyet e vár alatt, patak partján, a nép mint Réka sírkövét mutatja; ilyen az, hogy a homárka, mely Háromszéken a Bodza-szoros felé máig is láthatóan fut, a hunok sánczolata lett volna; végre hogy azon Theodosius-aranyak, melyeket az Udvarhelytől néhány órányira fekvő Firtosvár mellett (1831) nagy számmal találtak, azokból volnának, melyeket Theodosius byzanczi császár Attilának adóban fizetett.
[…] Hogy Csaba visszatért-e Görögországból, nem bizonyos; de az bizonyos, hogy a csatákból háromezer fegyveres férfi kimenekedvén, ezek Erdély bérczei közé vonultak, hol egyesülvén otthagyott övéikkel, a Maros, Olt és két Küküllő erdőktől fedett völgyeiben egy kis államot alkottak, mely aztán minden viszontagságok közt híven megőrizte nemzetiségét, nyelvét, szokásait és függetlenségét. És ez a székely nemzet eredete.
[…] A magyarok Ázsiából uj hazát keresni indulván, elször a Kaukázus hegy körül tanyáztak, hanem 680. év táján ismét fölkerekedvén, a mai krimiai félsziget felett, a Dneper folyam balpartján, hazát alkottak, melyet a byzanczi irók Lebedias névvel neveznek. De itt sem vala állandó maradásuk, – elindultak Attila örökségét visszaszerezni, s Almos fővezér alatt Kievnél átkelvén a Dneperen, az oroszokat megverik.
Egy napon egész váratlanul lovagcsapat közeleg táboruk felé, mely itt, az idegen népelem tengerében, a hontalanokat tiszta magyar nyelven köszönti. Székelyek valának. Ugyanis a magyarok jövetelének hire Székelyföldre is eljutván, Zandirhám székely fö-rabonbán eléjük küldött, hogy meghivják Attila egykori birodalmának visszafoglalására, mire mint testvéreiknek karukat és kardjukat felajánlák.
(Kuliffay Ede: Erdély története: Az ős-időktől korunkig, 1876)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.