Mindig válság?

Fázsy Anikó
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennapjaink szókincséhez már hosszú ideje hozzátartozik a válság szó. A válság eredetileg olyan súlyos helyzetet, illetve (sors)döntő eseményt jelent, amely rosszra is, jóra is fordulhat. A szerves életfolyamatok fejlődésében a válság az egészséges életműködést akadályozó zavar, egy közösség életében a közösség sorsát hosszabb-rövidebb időre eldöntő nehéz helyzet vagy fordulat.
A 2008-as válság (ami valójában jóval korábban elkezdődött) nem múlt el, csak átalakult, hangzott el az európai pénzügyminiszterek látogatásának idejére szervezett, a múlt hónapban tartott budapesti konferencián. Adósságválság lett a neve. De mindegy, minek nevezik! Szétpattant a neoliberalizmus színes légbuboréka.
Sokan hitték, hogy – miként az 1840-es években a vasút kiépítése az ipar hatalmas fellendülését hozta Nyugat-Európában – az új évezred küszöbén a virtuális útrendszer, az informatikai beruházások, a műholdas telekommunikáció határtalan fejlődést eredményeznek majd.
Megkezdődött a nagy gazdasági háború az elektronikus hálózatok birtoklásáért, a képek, az adatok, a hang, a játék piacáért. Aki az évezred utolsó évtizedének derekán ezer eurót fektetett be az öt legnagyobb internetes társaság részvényeibe, 1999-ben egymillió euró haszonra tett szert. Munka nélkül, minden erőfeszítés nélkül befektetni és őrült gazdagságot nyerni: ez volt az új csoda. Ám a New York-i NASDAQ, az elektronikus technológia tőzsdéje 2000-ben összeomlott, és a csődbe magával rántotta a telekommunikációs befektetőket.
A neoliberális globalizáció egyetlen gazdasági mintát mutat fel minden ország számára. 1989 óta Argentína szolgaian követte a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácsait. Az állami vagyont (a kőolajat, bányákat, elektromosságot, vízkészletet, telefont, autópályákat, vasutat, metrót, légitársaságokat, még a postát is) privatizálták, a külkereskedelmet liberalizálták. A köztisztviselők tízezrei veszítették el állásukat, a fizetések és a nyugdíjak egyre zsugorodtak, hogy valamiképpen csökkentsék a mindinkább növekvő államadósságot. 2001. december végén aztán öszszeomlott az argentin gazdaság. A több tízmilliárd dollár értékű állami vagyon egyszerűen elenyészett, miközben a külső államadósság egy fillérrel sem csökkent. A privatizáció előtt az adósság nyolcmilliárd dollárt tett ki, az állam javainak elkótyavetyélése után ez az összeg a tizenhatszorosára, 132 milliárd dollárra nőtt.
Mindezen belső bajok és az óriási államadósság ellenére az IMF továbbra is Argentína gazdaságára hivatkozott mint követendő példára, az argentin gazdasági miniszter, a privatizáció élharcosa, Domingo Cavallo 2001 márciusában a The New York Timestól „az év liberális hőse” címet kapta. A világ elé példaként tárt Argentína társadalma csakhamar szétzilálódott, középosztálya lesüllyedt, az emberek többsége mélyszegénységbe zuhant, az argentin ipar tönkrement, az IMF jó tanácsainak köszönhetően emberek milliói váltak munkanélkülivé. S a válság, mint a pestis, egyre terjedt: a délkelet-ázsiai országokat 1997-ben dúlta fel, legutóbb Görögország dőlt be, aztán Írország, Portugália.
Nemzetek és államok fölötti hatalommá nőtte ki magát az IMF, a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD (amely azért jött létre, hogy „segítse a tagállamok kormányait a lehető legjobb gazdasági és szociális politika kialakításában és értékelésében”). A parlamentáris demokrácia keretein kívül, nemzeti érdekeket felülírva döntenek olyan kérdésekben, amelyek korábban a nemzet és a parlament hatáskörébe tartoztak. A szabadjára engedett, nem ellenőrzött pénzvilág krachja miatt bekövetkezett látványos gazdasági összeomlásokat, a költségvetés növekvő hiányait újabb és újabb mesés hitelekkel vélik orvosolni.
A kilencvenes években az államok világszerte 513 milliárd euró értékben szabadultak meg nemzeti vagyonuktól a magáncégek javára (az Európai Unió 215 milliárd euró értékben). A befektetők a privatizált cégeket keresték, mert az állam pénzt adott újraindításukhoz, és korábbi adósságaikat is elengedte. Kockázatmentes volt, és biztos hasznot ígért befektetni az energiaszektorba, a közlekedésbe, a telekommunikációba, az egészségügybe. Újabban jó üzlet a víz és a föld.
Egyetlen munkahely teremtésének ígéretéért az állam 6–10 millió forintot ajándékoz a külföldi cégnek. De nem volna okosabb életre támasztani a milliárdokból a lepusztított hazai ipart? A külföldi cégek többsége, miután megszedte magát, egyre keletebbre költözik, még olcsóbb munkaerőt, még nagyobb profitot hajhászva.
Az állampolgárok tehetetlenül nézik az új típusú gyarmatosítást. Jövedelmük nagy részét elnyelik az energiát, a vizet szolgáltató nemzetközi óriáscégek, amelyek megtalálták a módját, hogy ne abban az országban adózzanak, ahol óriási hasznukra szert tesznek. A hagyományos ellenhatalmak, az állam, a pártok, a szakszervezetek (már ahol nem a nagyvállalatok kiszolgálóiként működnek) tehetetlenek a tőke mohóságával szemben. A globalizáció velejárója mindenütt a környezet pusztítása, az egyenlőtlenségek elmélyítése. A szegénység és munkanélküliség következménye a társadalmi erőszak és a bűnözés.
A világ majdnem hétmilliárd lakosából több mint ötmilliárd szegénységben él. Ezenközben naponta mintegy 1600 milliárd euró kering a banki világban, a nemzetközi árutőzsdéken, hogy bőséges hasznot hajtson tulajdonosainak a valutaárfolyamok ingadozásaiból. Óriási vagyonok keletkeznek így. A Capgemini és a Merril Lynch pénzügyi tanácsadó cégek jelentése szerint 2008-ban mindössze 95 ezer ember rendelkezett a világban keletkezett gazdagság egynegyedével, 13 ezermilliárd dollárral.
François Morin közgazdász, a Banque de France igazgatótanácsának volt tagja megdöbbentő számokat tett közzé a pénzintézeteket megrázó válság kitörésekor az IMF és a Világbank adatai alapján: a világ bankközi tranzakcióinak az értéke 2005-ben 2069 teradollár volt (egy teradollár = ezermilliárd dollár), míg a reálgazdaság 44 ezermilliárdot, azaz 44 teradollárt termelt. A reálgazdaság értéke a bankközi tranzakciók mindössze két százalékát tette ki! Ezek az adatok végzetes aránytalanságról árulkodnak, megmutatják, mennyire elszakadt egymástól a pénzgazdaság és a reálgazdaság. A 2008-as, sokáig letagadott válság a Wall Streeten robbant ki, az amerikai bankrendszerben, onnan gyűrűzött szét a világba.
Az államok, hogy elkerüljék a gazdasági katasztrófát, hatalmas pénzösszegeket juttattak a bankoknak, a biztosítótársaságoknak, a jelzálogintézeteknek, amelyekből futotta az igazgatótanács prémiumának növelésére és egzotikus nyaralásokra is, hiszen a menedzsmentnek ki kellett valahol pihennie a válság megrázkódtatásait. Ám a kisbefektetők kártalanítására már nem futotta.
Legnagyobb károkozása a válságnak a bizalomvesztés. Márpedig bizalom nélkül nem működhet egészségesen sem az egyén, sem a társadalom élete. Az olyan értékek, mint igazmondás, lojalitás, bizalom, gazdasági értékek is. A gazdaság akkor működik zavartalanul és hatékonyan, ha a mindennapok életét bizalom és tisztesség hatja át. Abban a világban, ahol a bankok, a biztosítótársaságok, a kereskedelmi társaságok felrúgják a szabályokat, áthágják az etikai normákat, amelyek korábban rájuk is érvényesek voltak, minden bizonytalanná válik, kiszámíthatatlan lesz. A válság egyik súlyos következménye, s erről kevés szó esik, hiszen pénzben nem mérhető, hogy megnőtt a bizalmatlanság, az önzés, a „kaparj, kurta, neked is lesz” mentalitás, tragikusan csökkent a társadalmi szolidaritás.
A válság régi világunkból átbillentett bennünket egy új világba. A világot az egyén akkor érti, a jövőt csak akkor tudja elképzelni, tehát tervezni, ha szilárd intézmények (állam, vállalat, család) veszik körül, amelyek a társadalmi szerepeket és a szabályokat meghatározva, szervezetten biztosítják a társadalom egészséges működését. A kisiklott pénzügyek, a tudatosan megszegett szabályok világában az embert ismeretlen, váratlan tényezők akadályozzák terveiben, életvitelében.
Nem tudni, mit hoz a holnap. Nem védenek bennünket az intézmények, nem véd a megtanult viselkedés sem. A pénzintézetek gyanús spekulációkba, átláthatatlan pénzügyi manőverekbe bocsátkoznak, más pénzét kockáztatva. A pénzpiac, azt remélve, hogy az ígért hozamok újabb és újabb résztvevőket fognak vonzani, egyre merészebb, egyre nagyobb kockázatot vállal. Valamiféle piramisjátékot folytat a szemünk láttára hosszú évek óta. Ebben a játékban a – ki tudja, kinek a kárán mesésen megfizetett – menedzsment ügyességének köszönhetően többet lehet szétosztani nyereségként, mint amennyit befizetnek a befektetők vagy a biztosítottak. A Matmut, a magát olcsónak hirdető francia szövetkezeti biztosítótársaság elnöke, amikor a tőzsdén megkopasztották, s a vagyon elolvadt, olyan érvekkel védekezett a vagyonvesztés vádjával szemben, mintha nem kölcsönös felelősségvállaláson alapuló pénzintézet igazgatója lett volna, hanem holmi kaszinótulajdonos, a vakszerencse áldozata.
Paul Thibaud, a francia Esprit volt főszerkesztője kárhoztatja, hogy a felelőtlen kockázatvállalás rákos sejtként burjánzik a pénzügyi intézetek körében. Szerinte napjainkra lezüllött, a csalás művészete lett az önző célokat, a profitot hajszoló, önmagát a szabályokon kívül helyező pénzvilág. A pénzt kezelők kapzsiságuk foglyai, minden valóságérzékük elhagyta őket. Thibaud a részvényeseket, a befektetőket sem menti fel: őket is cserbenhagyta a valóságérzékük, amikor olyan ígéreteknek dőltek be, olyan hozamokat vártak, amelyek nem valósíthatók meg valóságos gazdasági tevékenységen nyugvó pénzügyi tevékenységgel. A bankvilágot lezüllesztette a menedzserek ragadozó mentalitása, a részvényesek nagy étvágya, a pillanatnyi lehetőségnek örülő kisemberek hiteléhsége. A kispénzűeket csillagászati hozammal és korlátlan hitellel kecsegtető pénzintézetek fittyet hánytak a régi közmondásra: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Megtévesztő reklámokkal ejtik csapdába az embereket. Kihasználva, hogy mindenki jobb életre vágyik, valójában maguk alatt vágják a fát: a nyaralást, a gyereknek a tévét, majd a heti bevásárlást, végül a felvett hitelt is hitelből fedező kisemberek, akiknek gőzük sem volt az új világ társasjátékának új formáiról és szabálytalanságairól, szükségszerűen rossz játszmákba bonyolódva összeroskasztották az egész mesterséges építményt, és magukra döntötték.
A könnyű hitel politikáját bevezető, öt amerikai elnököt kiszolgáló Alan Greenspan, az amerikai jegybank, a Fed volt elnöke ezt válaszolta az összeomlás utáni szemrehányásokra: „De hát Amerika hitelre akart élni!” S ez a cinizmus mindent elárul az új világról, a kizökkent rendszerről, amelyet már nem a kereslet és a kínálat törvényei szabályoznak, hanem a gyors, becstelen haszonszerzés, a rövid távú spekuláció, játék a kamattal és a valutákkal.
Ebben az új világban fény derült a politika tehetetlenségére is. Sok politikai vezető érzi úgy, hogy az új világ foglya, gúzsba kötik a szinte kifizethetetlen adósság kamatos kamatai. Nem tudja kielégíteni állampolgárai vágyait, igényeit, mert az adósságot kell „kezelnie”, a nemzetközi pénzintézetek elvárásainak kell megfelelnie. A neoliberális globalizáció utópiája nagy károkat okozott. A piac mindenhatóságát hirdetve, a köz- és a társadalmi szférák privatizálásával, a tömegtájékoztatás manipulálásával megsemmisíti a közösségeket, szétrombolja az etikai és a társadalmi struktúrákat. Egy hatalmas, egyforma társadalomban szeretné látni a világ országait, ahol a pénzpiac az úr, a kommunikáció a fő hittétel.
Ebben az új világban a hagyományos értékek (család, vallás, nemzet) meggyengítése, a közösségek szétzúzása után a demokrácia kiüresedik, nem képes ellenőrzése alatt tartani az újraelosztást, nem tudja megvédeni az intézményeket, sem az egyént, képtelen elősegíteni boldogulását. Képtelen a közjó szolgálatára. Az új világban az egyén kiszámíthatatlannak tartja a jövőt, áttekinthetetlennek a társadalmat. Egy érthetetlennek tartott világban megszűnik a tudás vágya, senki nem hisz a kiszámítható társadalmi felemelkedésben.
És miért hinne az integrációban? Hová integrálódna? A pénztelenség, az eladósodottság, a társadalmi szolidaritás hiánya, az alsó néposztályok tragikus leszakadása, az iskolázatlanság, a munkanélküliség utópisztikussá teszik a demokrácia törekvéseit.
Egyre többen érzik úgy ebben a rájuk kényszerített új világban, hogy paradigmaváltásra volna szükség. A magánszerződések ellenében új társadalmi szerződést kellene kötni. A pénzvilággal összefonódott globális erők szemérmetlenségének az egyén nem tud ellenállni egy szál magában. Csak öntudatos, érdekeiket kifejezni és védeni tudó közösségek, jól szervezett társadalmú, öntudatos nemzetek tudnának gátat vetni a nem a munkán, nem a reálgazdaság tényleges tevékenységén alapuló pénzvilág térhódításának. Ám nagy kérdés, hogy van-e választása egy adósságcsapdában vergődő, mesterségesen leszegényített társadalomnak. És ha a választáshoz nincs erőnk, sem bátorságunk, akkor kénytelen-kelletlen belesimulunk majd az új világba, belenyugszunk, hogy a válság, mint valami rossz nyavalya, nem múlik el, csak átalakul? A végén beletörődünk, hogy a válság határozza meg az életünket: mindig válság van?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.