Nem hétköznapi döntő előtt

A kontinentális labdarúgó-szövetség, az UEFA jó érzékkel szakított idén a hagyománynyal, amikor szerdáról szombatra tette át a Bajnokok Ligája döntőjét; a Barcelona és a Manchester United közötti, május 28-i londoni csúcsmeccs ugyanis valóban nem ígérkezik hétköznapi eseménynek. Ezt bizonyítandó a spanyol sztárgárdát egy nappal később az angol a Schalke feletti 6-1-es összesítéssel követte a végjátékba.

Ballai Attila
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét finalista 2-0-s, ráadásul idegenben szerzett előnynyel várta az elődöntő visszavágóját, és ha egyesekben esetleg fel is merült, hogy a Barca talán még bajba kerülhet a Real Madrid ellenében, az MU továbbjutását mindenki befejezett ténynek tekintette. Még a Schalke is, ennek megfelelő hódolattal adta meg magát szerdán 4-1-re az Old Traffordon. Pedig a hazaiak kilenc helyen változtattak összeállításukon az egy héttel korábbi gelsenkirchenihez képest: abból az alakulatból csupán Van der Sar kapus és Antonio Valencia maradt hírmondónak. Az ecuadori a 26. percben meg is szerezte a vezetést, majd a meccs után az UEFA honlapjának nyilatkozva kissé szegényes szókinccsel, de roppant lelkesen méltatta társait és mesterét: „A keret összetétele nagyon fontos, és akik most lehetőséget kaptak, jól teljesítettek. Nagy élmény lesz a döntő, amelyre intelligens menedzserünk, mint az évek során mindig, a megfelelő útra fog állítani minket, hogy szembenézhessünk a Barcelonával.” Bizony, már szerda éjjel ez volt a téma. Nem véletlen, hogy Sir Alex Ferguson mester is inkább előretekintett, mintsem hátra, amikor kijelentette: „Eljutni a döntőbe óriási eredmény, ugyanakkor az igazi siker az, ha elhódítjuk a trófeát.”
Hát még ha a Barcelonától, amely a két évvel ezelőtti, hasonló szereposztású római BL-finálét Eto’o és Messi góljaival 2-0-ra nyerte. E legfrissebb élménytől eltekintve szinte teljesen kiegyenlítettek a mérlegek, mert a két fél eddigi tíz tétmérkőzéséből négy döntetlen mellett mindkét oldalon három győzelem virít, a tizenöt angol–spanyol kupadöntős párharcban pedig a lehető legkisebb különbséggel, 8-7-re vezetnek a britek. További egyezés, hogy a Barcelona és a Manchester United egyaránt háromszoros BEK-, illetve BL-győztes (amelyikük négyig jut, az beéri az Ajaxot és a Bayern Münchent, és már csak a Liverpool, a Milan és a Real Madrid marad előtte), ráadásul első diadaluk helyszíne a Wembley volt; igaz, az MU számára még 1968-ban, míg a Barca – jelenlegi trénerével, Pep Guardiolával a kezdő tizenegyben – 1992-ben írta be magát az örökkévalóságba. Egy évvel korábban Rotterdamban a KEK-serlegről viszont lemaradt, pontosabban éppen a manchesteriek orozták azt el, a Ferguson-éra első kupasikerét aratva.
Ami a múlt után a közeljövőt és a jelent illeti, a Barcelona nyolc, a Manchester United három ponttal vezeti hazája bajnokságát, így május 28-án minden valószínűség szerint Anglia és Spanyolország ismét megkoronázott uralkodója néz majd szembe egymással. Pontosabban Messiék elsősége biztosra vehető, ám Rooney-ékét még meghiúsíthatja a vasárnap vendégségbe érkező második helyezett, a Chelsea. Bár ha így lenne, az sem tompítaná, inkább tovább élezné a három hét múlva a Wembley-ben várható izgalmakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.