Nincs tolongás Gyurcsányéknál

Az ötezer főt sem éri el a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció platform tagjainak száma, azaz a tavaly októberi megalakulás óta megduplázni sem sikerült az induló létszámot – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került, részletes tagnyilvántartásból. Némi iróniával kijelenthető: enyhe bizakodásra talán csak az adhat okot a volt miniszterelnöknek, hogy egy tagot Felcsúton is sikerült toborozniuk az MSZP új platformjába.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc egykori pártelnök-miniszterelnök vezetésével 2010. október 22-én – tudatosan az 1956-os forradalom előestéjére időzítve – alakult meg az MSZP Demokratikus Koalíció (DK) nevű, új platformja Budapesten. A fővárosi Szent István parkban felállított sátorban akkor több százan gyűltek össze, köztük szocialista politikusok, jelenlegi és volt országgyűlési képviselők – Vojnik Mária, Csiha Judit, Kolber István, Ficsor Ádám, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Baracskai József és Gál Zoltán. A DK alelnökének Vitányi Ivánt és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert választották az alakuló rendezvényen, ahol bejelentették azt is, hogy a szerveződésbe kétezer-négyszázan jelentkeztek felvételért.
Ehhez képest csaknem fél évvel később mindössze 4597 tagja volt a Gyurcsány-féle platformnak, azaz megduplázni sem sikerült az induló létszámot – derül ki a lapunk birtokába jutott, részletes tagnyilvántartásból. A DK a 3176 magyarországi település közül 626-ban van jelen, azaz a települések ötödében sem képviselteti magát.
*
Ráadásul ebből 301 helyen mindössze egy, míg 107 településen két tagja van, vagyis csak 218 olyan magyar helység van, ahol kettőnél több tagot sikerült toborozniuk Gyurcsányéknak.
Sokat elárulnak a településenkénti legjobb eredmények is: a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Győr lépett fel, 133 taggal, a második helyen Nyíregyháza végzett 287 fővel, míg Budapesten 1627 tagja van a koalíciónak. Ehhez képest „kiugró” eredménynek tekinthető Tarpa és Tiszalök tagszervező tevékenysége: előbbi településen 61, utóbbiban 49 tagja van a DK-nak.
A megyék közül Csongrádot sikerült legkevésbé meghódítaniuk Gyurcsányéknak: itt az elmúlt fél évben mindössze 15 településen verbuváltak tagokat, de nem sokkal jobb a helyzet Zalában (17) vagy Vasban (18) sem. Pest megye 106 településén viszont jelen vannak, igaz, hogy a második helyezett Szabolcs-Szatmár-Beregben már csak 56 helyen vannak tagjai a DK-nak. Egyébként ebben a megyében van a legtöbb tag (541), de az egy településre jutó átlaglétszám így sem éri el a tíz főt.
Némi iróniával kijelenthető: enyhe „bizakodásra” talán csak az adhat okot a volt miniszterelnök számára, hogy Felcsúton is sikerült egyetlen tagot toborozniuk az MSZP platformjába. A tagnyilvántartásból az is kiderül, hogy sok településre jellemző az úgynevezett családi beléptetés. A szülők-gyerek(ek) konstrukció egyértelműen nyomon követhető azokból a táblázatokból, ahol utcanév sorrendben van feltüntetve egy-egy település tagsága.
A DK tavaly októberi megalakulása után első célként azt tűzték ki, hogy legyen népszavazás az új alkotmányról. Február 26-án az MSZP országos választmánya egyhangúlag és ellenszavazat nélkül fogadta el a Demokratikus Koalíció platform országossá minősítését. Azóta részt vettek a – Demokratikus Charta szervezésében – az új alkotmány elleni tüntetéseken, de Gyurcsány Ferenc megjelent a romagyilkosságok perén, vagy épp dorgáló hangú levelet írt Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.