Pellengéren az MFB korábbi vezetése

Információink szerint komoly nehézségeket okoz az adonyi Magtárház Kikötő Kft.-nek a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 13 milliárd forintnyi hitel visszafizetése. Az előző kormány idején kötött kölcsönszerződés ügyében Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is vizsgálódik, aki szerint nem zárható ki a pénzintézet korábbi vezetésének büntetőjogi felelősségre vonása.

Dénes Zoltán
2011. 05. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intervenciós mechanizmus. A gabonaintervenció lényege, hogy piaci zavarok – például a vártnál nagyobb termés – esetén a közösségi költségvetésből finanszírozott felvásárlásokkal átmenetileg nagy mennyiségű terményt vontak ki a piacról s raktároztak el. Az intervenciós ár nem teljesen fedezte a költségeket, ám nagy biztonságot nyújtott a termelőknek, mert kizárta a spekulációs felvásárolásokat. E rendszert 2007 óta lényegében nem működtetik.


Tart a Magtárház Kikötő Kft. adonyi telepével kapcsolatos vizsgálat, amely esetben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) korábbi vezetőinek büntetőjogi felelőssége is felmerülhet – közölte lapunk megkeresésére Budai Gyula. Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztost azt követően kérdeztük, hogy lapunkat egyes banki szakértők arról informálták: a magtárház feltehetően nem fogja tudni visszafizetni az MFB-től kapott hitelét. A kormánybiztos úgy tájékoztatott, hogy jelenleg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálati eredményeire várnak, ezt követően tudnak az ügyben tájékoztatással szolgálni.
*
Információink szerint az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) körülbelül 13 milliárd forintnyi (49,3 millió euró) hitelt utalt át 2008 év végéig az adonyi gabonatároló megvalósítására. A magáncég honlapján az áll, hogy 2006-ban svájci befektetői háttérrel és „jelentős bankhitelből” építették fel az Adony Kikötő Gabonatárház és Logisztikai Központot. A bázis 170 ezer négyzetméteren épült, rajta 84 darab, 12 méter magas, közel 700 ezer tonna gabona raktározására alkalmas tároló található. Egy 2006 októberében a Supply Chain Monitor nevű lapban megjelent cikkben Turger Béla, a raktárat építtető Magtárház Kikötő Kft. vezetője arról számolt be, hogy a beruházás mintegy 13 milliárd forintból valósult meg. Márpedig ha ez igaz, akkor a svájci befektetői körnek nem kellett túl mélyre a zsebébe nyúlnia.
A lapunkat informáló, nevük elhallgatását kérő szakértők szerint a közpénzből folyósított hitel visszafizetésére jelenleg nem sok esély látszik. Ennek legfőbb oka az, hogy a raktározócég szinte kizárólag az uniós gabonaintervenciós rendszerre alapozta működését, amit az unió már a központ felépítését követő évben, vagyis 2007-ben lényegében leépített.
Megkeresésünkre Timár Gyula, a Magtárház Kikötő Kft. jelenlegi ügyvezetője közölte: a cég adonyi telepe valóban az MFB finanszírozásában épült, s az említett intervenciós rendszer felszámolása miatt a beruházási cél is ellehetetlenült. – A társaság tehát kizárólag a mezőgazdasági kereskedelemből származó raktározásból nem tudja fenntartani a telepet és teljesíteni a hitelszerződések tőke-visszafizetési ütemét – fogalmazott a cég ügyvezetője. – Emiatt – tette hozzá – a társaság reorganizációs tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy a gabonafélék tárolására alkalmas logisztikai központ tevékenységi körét kiterjeszthessék egyéb ipari és kereskedelmi áruk raktározására is. A cég vezetője lapunk azon információját is elismerte, hogy a társaság nem tudta fizetni a hiteleket, és emiatt 3,5 milliárd forintnyi lejárt tartozása van, így a visszafizetési határidő meghosszabbítását kérték. Informátoraink szerint az állami kézben lévő bank eddig hatszor módosította a hitelszerződést. Állításuk értelmében a pénzintézet jellemzően a magáncég érdekeinek megfelelően változtatott a feltételeken, amivel komolyan veszélyeztették a megtérülést is. Példaként említették a visszafizetés átütemezését, a lejárt tartozások feltőkésítését, a késedelmi kamatok elengedését. Timár Gyula szerint ezen állítások megalapozatlanok, de mint mondta, az MFB hatszori szerződésmódosítása 2009 júliusát megelőzően, vagyis az új tulajdonosok és a menedzsment megjelenése előtt történt. Az időközben elkészített reorganizációs és másfél milliárdos fejlesztési tervet a bank még nem minősítette, ennek kapcsán szerződésmódosítás még nem történt.
A Magtárház tulajdonában lévő logisztikai központ üzemeltetésére korábban a Csuka Gabona (CSG) Kft.-vel kötöttek szerződést, 2009 novemberétől – vagyis a hitelszerződés átütemezését követően – pedig a Central Port (CP) Kft.-vel, amely a Magtárház Kft. többségi tulajdonában van. A Csuka Gabona egyébként a Magtárház egyik tulajdonosa volt 2009. júliusáig. Szakértői vélemények szerint a logisztikai központ harmadik féllel történő üzemeltetése egyértelműen azért történt, mert így kisebb árbevétel nyomán lehetett törleszteni a részleteket az MFB-nek. – A CSG Kft.-vel kapcsolatos szerződés előnytelen volt a Magtárház számára – erősítette meg információinkat Timár Gyula, aki arról is beszámolt, hogy a CSG-vel szemben polgári peres eljárást indítottak, s immár ismeretlen tettes ellen zajló büntetőeljárás is folyamatban van.
– Ugyanakkor – tette hozzá – a CP Kft. alapítása és az üzemeltetési tevékenységre történő megbízása az MFB egyetértésével történ meg, a cég 91 százalékban a Magtárház tulajdonában van, vagyis – álláspontja szerint – egyértelmű, hogy ez esetben nem történik tőkeelvonás, így az árbevétel átengedését tekintve nyilvánvaló, hogy nem hozzák rosszabb helyzetbe a pénzintézetet. Kérdésünkre Timár Gyula kitért arra is, hogy a társaság jelenlegi menedzsmentje 2009 második negyedétől vezeti a céget, amely bevételeiből tartja fenn magát, s fizetik a beruházási hitelszerződésben megállapított kamatokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.