Szivárgás egy újabb japán atomerőműnél

Megkezdték a curugai atomerőmű leállítását, miután rutinellenőrzéskor radioaktív szivárgást észleltek a létesítményben. Az üzemeltető közölte, hogy sugárzó anyag nem került a levegőbe. DNS-adatbázist hoznak létre Japánban a márciusi földrengés és szökőár áldozatainak azonosítására.

MN-összeállítás
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radioaktív szivárgást észleltek a szakemberek a Tokiótól 450 kilométerre nyugatra fekvő curugai atomerőműnél. Az építmény egyik reaktorának hűtővizében jelentősen megemelkedett a radioaktivitás szintje, ezért elővigyázatosságból leállítják a reaktort további vizsgálatok céljából. A létesítményt üzemeltető vállalat, a Japan Atomic Power Co. közölte, hogy az erőműből nem került ki a külvilágba sugárszennyezett anyag. A két reaktorral rendelkező curugai atomerőmű Fukui prefektúrában fekszik. Ezt a térséget nem érintette a március 11-i földrengés, majd az azt követő cunami. A hiba a szokásos ellenőrzéskor derült ki. A mérnökök egyelőre azt valószínűsítik, hogy valamelyik fűtőelem cirkónium burkolatán keletkezhetett egy parányi lyuk, s innen szivárog a sugárzó anyag.
Világszerte követhető modell lehet az atomerőművek biztonságát vizsgáló uniós stresszteszt, amelynek azonban kellőképpen szigorúnak kell lennie ahhoz, hogy a Fukusima utáni világban az emberek elfogadják a nukleáris energiát – mondta tegnap Gödöllőn Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója az uniós energetikai miniszterek informális tanácskozásának szünetében. A teszt készülőben van.
Átfogó DNS-adatbázis létrehozására készül a japán rendőrség, hogy annak révén gyorsabban azonosíthassák a szigetország északkeleti részén pusztított természeti csapás áldozatait. A távirati iroda úgy tudja, Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrák rendőrei az eltűntek hozzátartozóihoz fordulnak az adatokért. A nyomozók az áldozatok egykori tárgyairól is vennének DNS-mintákat. E módszer elkerülhetővé tenné azt a fájdalmas megpróbáltatást is, hogy a családoknak végig kelljen nézniük sok oszlásnak indult tetemet, amíg rátalálnak egy hozzátartozójukéra. A katasztrófában 14 728-an meghaltak, 10 808-an pedig eltűntek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.