Tokiói tüntetés az atomerőművek ellen

Hírösszefoglaló
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren gyűltek össze szombaton Tokióban az atomenergia alkalmazása ellen tüntetve, csaknem két hónappal a március 11-i pusztító földrengés és szökőár után. A tiltakozók annak ellenére vonultak az utcákra, hogy Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken bejelentette: elővigyázatosságból leállítják a hamaokai atomerőművet. A létesítmény szintén nagyon földrengésveszélyes helyen található, Tokiótól alig 170 kilométerre délnyugatra, egy ipari régió szívében – írta a Kjodo. A kormányfő azzal érvelt, hogy a Hamaoka erőmű olyan helyen van a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos esélyt látnak arra, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be a következő évtizedekben. A szombati tüntetők némelyike örömmel fogadta a bejelentést, ugyanakkor többen kifogásolták, hogy a kormány nem határozta meg a hamaokai reaktorok leállításának időpontját. Azért is bírálták a kabinetet, mert még nem foglalt állást a nukleáris energia hasznosításának jövőjéről.
A japán nukleáris biztonsági hivatal tegnap engedélyezte a fukusimai egyes reaktorblokk dupla ajtajának kinyitását; szakértők szerint a benti radioaktivitás nem jelent közvetlen veszélyt a környezetre, viszont a helyreállítási munkálatok így folytatódhatnak a sérült erőműben. Eközben újabb, a fukusimai baleset következményeinek felszámolásakor elkövetett hibára is fény derült. A távirati iroda a március 11-én megrongálódott fukusimai erőmű üzemeltetőjére, a Tepcora hivatkozva azt jelentette, hogy a cég csak nemrég kezdte meg a helyreállítási munkálatokban részt vevő nyolcszáz alkalmazott rendszeres orvosi ellenőrzését. A késlekedést a Tepco azzal indokolta, hogy a japán egészségügyi tárca egy korábbi rendelete értelmében ezt csak az adott nukleáris baleset elhárítása után kell megkezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.