Toporgás kisebbségügyben

Neszméri Sándor
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V4 hadtest alakul. Közös európai uniós hadtestet (battle group) hoz létre a négy visegrádi ország. Ebben állapodott meg a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – védelmi minisztere a szlovákiai Lőcsén. Magyarországot a tanácskozáson Hende Csaba védelmi miniszter képviselte. Az egyezség szerint az önálló V4 hadtestnek 2016 első felében kellene véglegesen felállnia és bevetésre késznek lennie. A miniszterek előzetesen abban is megegyeztek, hogy a közös hadtest parancsnoka Lengyelország lesz. (MTI)


Egyre bővülnek és javulnak a szlovák–magyar kapcsolatok – állította tegnap Pozsonyban Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter Martonyi Jánossal folytatott megbeszélése után azt követően, hogy a diplomáciavezetők az újságírók jelenlétében aláírták az Ipoly-hidak megépítéséről szóló kormányközi egyezmény kibővítését, amely a júniusban átadásra kerülő szécsényi és rárópusztai híd üzemeltetéséről és karbantartásáról szól, s amelyben a felek a feladatokat ötven-ötven százalékban osztották el egymás között.
A sajtótájékoztatón azt is elmondták az újságíróknak, még az idén további két Ipoly-híd építését kezdik meg közös beruházásként, megnyitják a személygépkocsi-forgalom előtt az államhatárokat átívelő sátoraljaújhelyi hidat, amelyet eddig csak gyalogosok használtak, és két éven belül elkezdődhet a két Komáromot elkerülő út és híd építése is. Mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy ezektől a beruházásoktól a határ menti gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és kulturális együttműködés fellendülését várják, s annak a külpolitikának a megvalósulását, amely követésében még tavaly megegyeztek, amit „a polgárokat szolgáló politikai párbeszédként” jellemeztek.
A miniszterek a „véletlen szerencsés egybeesésének” minősítették, hogy az eredményes kétoldalú együttműködés mellett kölcsönösen segíthetik egymást nemzetközi szinten is, hiszen Szlovákia elnökli a visegrádi csoportot, Magyarország pedig az Európai Uniót. A kölcsönös segítség és az együttműködés pedig – Martonyi szavaival élve – „egyértelmű jelzés mindenkinek határokon belül és kívül, hogy aki éket akar verni a két szomszédos ország közé, annak nem fog sikerülni”.
A kapcsolatokban azonban „diametrális különbség mutatkozik néhány kérdés megítélésben” Mikulás Dzurinda szerint a szlovák fél kifogásolja továbbra is a kettős állampolgárság megadását a magyar fél részéről lakhelyelhagyás nélkül, az alkotmány pedig „exteritoriális hatású azáltal, hogy választójogot ad a határon túli magyaroknak”, de az sem tetszik a Radicová-kormánynak, hogy Magyarország a kisebbségek kollektív jogait is elismeri és támogatni kívánja. Martonyi János viszont a szlovákiai magyarok helyzetét nem tartja kielégítőnek, mert rosszabb a jogbiztonságuk, mint 2006-ban volt, viszont a magyar kormány reméli, a parlament májusi ülésén olyan kisebbségi nyelvhasználati törvényt fogad el, amely legalább ezen a téren javít a helyzetükön. A két miniszter a vitás kérdésekkel kapcsolatban elmondta: mindkét fél kész a továbbiakban is a „konstruktív és baráti párbeszédre”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.