Versenyszellem vagy immorális versengés

Kerékgyártó T. István
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nap nap után azzal szembesülünk, hogy sem a gazdasági versenyhelyzetekben, sem a mindennapi életben még a legfontosabb erkölcsi szabályok se nagyon érvényesülnek. Így aligha véletlen, hogy a nyertesek és a vesztesek köre folyton-folyvást gyarapszik, nagyságrendjük akár csak megközelítőleg pontos számbavételét nehezíti, hogy a mögöttünk hagyott évtized alatt a gazdasági-társadalmi helyzet elég reménytelenné vált. Ilyenkor a társadalmi szolidaritás helyére az immorális versengés lép, és mindezzel egyidejűleg a materiális értékek egyeduralmát fennen hirdető szemlélet válik uralkodóvá. Az akaratlanul is tovább élő korábbi szociális és kulturális viszonyok ellentmondásosságát leginkább az jelzi, hogy miközben az életfeltételek szemmel láthatóan nehezültek, ezalatt a versenyhelyzetek száma vég nélkül szaporodott. Mert ha a mögöttünk levő időszak változásainak értékelését döntően szubjektív élmények segítségével végezhetjük is el, alighanem mindenkinek egyértelmű, hogy a társadalmi hatások vizsgálata csakis objektív mutatók figyelembevételén alapulhat. Megállapíthatjuk, hogy mindvégig számolnunk kell azzal a – nem is annyira szűk – társadalmi csoporttal, amelyik mindmáig kamatoztatni tudja helyzeti előnyét. Vagyis az átlagnál jelentősen jobb életkörülmények között él, szemben azokkal a milliókkal, akik minduntalan erőfeszítéseik hiábavalóságával vagy legtöbb esetben az önfeladás, illetve a depresszió riasztóbbnál riasztóbb eseteivel kénytelenek szembesülni.
Kétségtelen, hogy az immorális versengés nem azokra jellemző, akiknek végképp nincsenek tartalékaik, és sem konvertálható tudásuk, sem mobilizálható tőkéjük nincs. A szellemi-kulturális vagyon hiányában mindenképp puszta elszenvedői a mostani gazdasági-társadalmi változásoknak. De az sem cáfolható, hogy a felgyorsult pénzpiaci és tőkemozgások, a verseny érzékelhetően szinte mindenkit érint. S ebben a felgyorsult és összezsugorodott világban valamennyi szereplő számára élet-halál kérdése, hogy a globális változások logikáját fel- és kiismerve határozza meg saját cselekvési stratégiáját. Viszont ebből mégsem következik, hogy az említett immorális versengésnek szükségképpen teret kellene nyernie, mert a nemzeti vertikum egészének csakis a versenyképes tudás elsajátítása lehet perdöntő, a huszonegyedik században prosperáló Magyarország sikereinek kulcsa.
S tegyük hozzá azonnal, hogy az államnak itt a korábbinál jóval aktívabb szerepet kell vállalnia a kulturális hozzáférés, a művelődési-oktatási lehetőségek felkínálása vagy éppenséggel a verseny feltételeinek alakítása révén. Különösen olyan körülmények közepette, amelyek között – mint manapság – elviselhetetlenül nagy a munkanélküliség, a csökkenő életszínvonal mellett a szociális háló szétfoszlásának következményei egyre sokasodnak, vagy a jogszerűség határait épphogy súroló, gátlástalan és könyörtelen korrupció jeleit érzékeljük. Viszont semmiféle versengés nem értelmezhető öröklött magatartásformaként, hanem leginkább olyan egyéni és szociális jelenségként, amelynek kisebb-nagyobb mértékű állandósulása erősítendő. Kivált azért is, mert a mostani kormányzatnak kimondottan szándékában áll támogatni a magyar nemzet és közösségek integrációját. S ennek a szimbolikus kötőszövetnek az összetartó erejére ma mindennél nagyobb szükség van. Ebben a nemzeti felfogásban a szimbolikus, normatív kötőszövet aligha tekinthető valamiféle ritualizált, megváltoztathatatlanul merev abroncsnak, amely könnyen a kitaszítás eszközévé válhat, hanem sokkal inkább a mai társadalom sokszínű értékeit és szabályait magába foglaló rendszernek. Bár a korábbi közösségek láthatóan végképp felbomlottak, mindebből mégsem következik, hogy a humánus értékrend és a normakontroll szerepe teljességgel megszűnt volna. Mint ahogyan az sem vonható kétségbe, hogy a mai társadalom összetartó erejét mindenekelőtt a közös értékek, erkölcsi elvek szerinti játékszabályokhoz való ragaszkodás teremti meg. Még akkor is, ha bekalkuláljuk, hogy napjainkra – főleg az immoralitás fokozott térnyerése következtében – az egyéni és közösségi pszichés stabilitás alapjai végképp megrendültek. Holott a bizalom, a közösségi együttműködés különböző formái mindennél kényszerítőbbek, hiszen meghatározó erővel bírnak a születő új értékrend, az életstratégiák, a perspektívák és a kooperációs készségek területén. A versenyszellem a közösség érdekeivel, értékeivel nincs ellentétben. De az immorális versengés, amely a szélsőséges individualista értékszemlélet következménye, nem érvényesülhet korlátlanul tovább.

A szerző szociológus, egyetemi előadó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.