Verte a diákokat Deme Gábor

Természete miatt rettegtek a csepeli kettős gyilkosság egyik vádlottjától, Deme Gábortól az iskola dolgozói – derült ki a tegnapi tárgyaláson. Az MSZP egykori üdvöskéje ugyanis rendszeresen és nyilvánosan verte az intézmény diákjait.

Csibra Tibor
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalt, sikkasztott, munkatársaival kevélyen viselkedett s a tanulókat is rendszeresen bántalmazta Deme Gábor, az MSZP egykori prominense – derült ki tegnap a két évvel ezelőtti csepeli kettős gyilkosság büntetőperében a Fővárosi Bíróságon. Németh Nándor tanácsa folytatta az egyik áldozat, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatójának, Takács József feleségének a meghallgatását. Rajta kívül vallomást tett az özvegynek a bűncselekmény idején szintén a tanintézményben dolgozó lánya s az egyik tanár. A tanúk egyöntetűen állították, az iskolában folyamatosan feszült volt a hangulat, míg Deme ott dolgozott, s munkatársai nemcsak a gazdasági visszaélések miatt tartottak tőle, hanem viselkedése miatt is. A tegnapi nyilatkozatokból kiderült, hogy a gyilkosságok előtt igazgatóhelyettesként tevékenykedő Deme több diákot ököllel megütött, volt, akit a mosdóban fojtogatott, s előfordult, hogy berontott a tanórára, és ott verte meg az egyik tanulót. A sértettek később tanúként nyilatkoznak emlékeikről a perben.
A meggyilkolt Takács József lánya szerint a tanári kar tagjai is féltek a vádlottól. Deme olyan rendelkezéseket is hozott, hogy az irodák ajtajait nem szabad becsukni. Deme, aki a vád szerint legalább 6,5 milliót sikkasztott el az iskolából, a gazdasági ügyintézőknek rendszeresen olyan számlákat adott le, amelyeken fel volt tüntetve, hogy azt az igazgató láthatja vagy sem.
Mint arról beszámoltunk, a büntetőper kezdetén tett vallomásában Deme azt állította, a csepeli tanintézmény gazdálkodása az MSZP pártfinanszírozását szolgálta, az említett 6,5 millió forintnál lényegesen többet csaltak el, s a sikkasztásokban az egész vezetőség részt vett. A direktor hozzátartozói és munkatársai a bíróság előtt cáfolták ezt, és emlékeztettek arra, hogy Takács épp a gazdasági bűncselekmények miatt függesztette fel állásából a gyilkosság előtt Demét, s arra készült, hogy feljelenti. A vádlott ellen összegyűjtött bizonyítékok sorsa jelenleg homályos, Takács családtagjai sem tudják, a nyomozáskor ezen dokumentumoknak mi lett a sorsuk. Egyelőre nem hallgatták ki tanúként Csepel egykori rendőrkapitányát, Császár Mihályt, akinél az említett csalások ügyében járt Takács József órákkal a gyilkosság előtt, majd a tervezett feljelentést mégsem tette meg. A csepeli kettős gyilkosság feltételezett elkövetője, az eddig hallgatag Kun Tamás tegnap jelezte a bíróságnak, hogy hosszabb vallomást kíván tenni. Erre vélhetően a következő tárgyaláson, kedden kerül sor. Az elsőrendű vádlott korábban azt állította, a bűncselekményben egy volt szocialista miniszter, több baloldali politikus és magas rangú rendőrök is érintettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.