Leállhat az összes japán atomerőmű

Jövő áprilisra leállhat Japánban az összes, 54 atomreaktor a területileg érintett önkormányzatok tiltakozása miatt. Németország 2022 végéig lemond az atomerőművek használatáról.

MN-összeállítás
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági remények. A vártnál kisebb mértékben csökkent Japán nemzeti összterméke (GDP) az idei első negyedévben a tegnap megjelent, felülvizsgált adatok szerint. A GDP 3,5 százalékkal maradt el a január–márciusi időszakban az egy évvel korábbitól. A májusban kiadott előzetes számítások még 3,7 százalékos csökkenést mutattak. A márciusi hármas katasztrófában megroppant a japán gazdaság. A kormány szerint a termelőkapacitások jelenleg is csak 60 százalékos kihasználtsággal működnek, nyáron azonban 90 százalékra nő a kihasználtság, az év második felében pedig megindul a növekedés.


Japánban leállhat jövő áprilisig az ország mind az 54 atomreaktora a területileg illetékes önkormányzatok tiltakozása miatt – közölte tegnap a Reuters hírügynökséggel a japán gazdasági minisztérium munkatársa. A tárca illetékese hozzátette, ha ilyen döntés születik, akkor évente 40 milliárd dollárért (7300 milliárd forint) tüzelőanyagot kell venniük a kieső atomerőművek helyett is üzemelő hőerőművek működtetéséhez.
Az ázsiai országban a március 11-i földrengés és szökőár miatt megsérült Fukusima–1-es atomerőművön kívül négy másik nukleáris erőművet is leállítottak biztonsági okokból. Ugyanerre hivatkozva több további reaktor 13 havonta szokásos ellenőrzését előbbre hozták, így jelenleg az 54 üzemből csak 19 termel áramot. Ennek következtében az előállított energia mennyisége 64 százalékkal kevesebb a tragédia előttinél.
Japánban a reaktorok felülvizsgálata után az illetékes kormányhivatal ad ki működési engedélyt, amit a helyi önkormányzatnak is meg kell erősítenie, ennek hiányában nem termelhet az üzem. A fukusimai erőműben bekövetkezett szerencsétlenség óta még egyetlen önkormányzat sem adott ki ilyen engedélyt. Időközben a még működő egységek 13 havi engedélye is lejár, így adódhat, hogy áprilisig az összes atomreaktor leáll.
Németországban a kormány által elhatározott atompolitikai váltáshoz kért parlamenti támogatást tegnap Angela Merkel kancellár, hangsúlyozva, hogy a fukusimai atomkatasztrófa gyökeresen megváltoztatta az atomenergiáról eddig vallott felfogását. Merkel úgy vélekedett, a japán szerencsétlenség után új korszak kezdődött a világban és Németországban is. – Tudomásul kell venni az atomenergia hasznosításának kockázatait, és a történtekből le kell vonni a tanulságokat – tette hozzá. Az új energiapolitika szerint Németország 2022 végéig lemond az atomerőművek használatáról. A németek a megújulóenergia-források részesedését az áramellátásban a jelenlegi 17 százalékról 2022-ig legkevesebb 30-ra kívánják emelni. Az atomenergia részesedése jelenleg 22 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.