Utolsókat rúgják a vízi rendőrök járművei

Cserére szorul a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRKP) flottája, a rendőrjárművekként szolgáló kisgéphajók átlagos életkora megközelíti a tizenöt évet, a nagyobbak pedig már több mint harminc esztendeje járják a folyót – tudta meg lapunk.

Csibra Tibor
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járőrhajók – elhasználtságuk és műszaki állapotuk miatt – az utolsókat rúgják, karbantartásuk immár többe kerül, mintha újakat állítanának szolgálatba. Úgy tudjuk, voltak olyan esetek is, amikor egyes járműveket műszaki, főképp motorhiba miatt vontatni kellett, illetve partra kellett tenni. A DVRKP a Duna magyarországi szakaszán 417, a mellékágakkal együtt több mint hétszáz folyamkilométert ellenőriz.
*
Lapunk kérdésére Tóth Zoltán, a DVRKP vezetője elmondta, hogy a testületnek tizenöt új hajóra lenne szüksége a tizenöt éve szolgálatban lévő járművek helyett. A szakemberek már meg is tekintettek, illetve ki is próbáltak néhány olyan típust, amely kiválthatná a régieket. Utóbbiaknál rendszeresek a motorok meghibásodásai, s bár hozzáértő és lelkes szerelők javítják őket, az elavult és nagy igénybevételnek kitett alkatrészek pótlása, felújítása több pénzbe kerül, mintha új járművekkel járnák a rendőrök a folyót. Az egyik lehetséges, új hajótípushoz egyenként 11 millió forintért juthatna hozzá a testület, de ezek szolgálatba állítása egyéb költségektől is megkímélné a DVRKP-t. A kiszemelt járművek teste lényegesen könnyebb, alumíniumból készül, könnyebb a motorjuk és a felszerelésük is. A jelenlegi hajók nehezek, parton csak teherautóval vontathatók, az új hajókat viszont egy kisebb terepjáró is könnyedén képes mozgatni. Tóth Zoltán ezredes szerint – a flottában kínált autók mintájára – olyan megoldás is lehetséges, hogy a rendőrség bérelné az értékesítőtől az új hajókat.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság alá tartozó DVRKP-nál mára már rendeződtek azok az állapotok, amelyek az előző kormányok alatt jellemezték a vízi rendőrök munkáját. Mint arról korábban beszámoltunk, két éve, a gazdasági válság kirobbanása után a testület nem kapott a munkájához elegendő üzemanyagot, ezért a vízi rendőrök kerékpárral jártak a Dunakanyarban.
A DVRKP tegnapi sajtótájékoztatóján Tóth Zoltán a dunai fürdőzés veszélyeire hívta fel a figyelmet, s elmondta, hogy évek óta egyre kevesebb szabálysértési eljárást kezdeményeznek, a folyó áldozatai többnyire az öngyilkosok közül kerülnek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.