Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 25., hétfő, Pál napja
HÍR TV – BAYER SHOWAz oltóanyag áránál fontosabb az emberélet.
90 perc, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/90-perc/ujpesti-belhaboru-a-stadion-felujitasa-korul-4257134/

Újpesti belháború a stadion felújítása körül

Forrnak az indulatok a IV. kerületben, az aréna átadási időpontja meg csak késik és késik.

Folyamatosan késik a Szusza Ferenc Stadion átadása, amiből most lett elegük az újpesti futballvezetőknek. Először szeptemberre, majd októberre ígérték, most november 22-nél tartunk, de értesüléseink szerint szemernyi esély van csak rá, hogy végez a kivitelező Mester Építő Kft. Ideiglenes otthonukból, a Vasas stadionjából kiebrudalták a lilákat, mivel ott is felújítás kezdődik, Kecskemétre kell költözniük. Az Újpest FC projektellenőrt kért fel, hogy járja be a stadiont.

A jelentésbe hatvan olyan kényes pont került be, ami a futballklubnak elfogadhatatlan az átadás előtt néhány nappal. A halasztgatott befejezésről és a szakértői véleményről érdeklődtünk a Mester Építő Kft.-nél, de egyelőre nem reagálnak.

A laikusok furcsállhatják, hogy az Újpest FC kifakadására nem a kivitelező reagált tüstént, hanem az UTE, amely a stadion melletti két edzőpályának és a cselgáncscsarnoknak vagyonkezelője. Az egyesület közleményében valótlannak nevezi a fociklub ügyvezetőjének több korábbi állítását is. Például, hogy nem ismerték a felújítási terveket. Az UTE közlése szerint az Újpest FC képviseletében Gyimesi Kende fogadta el a projekttervet, és a klub részéről ugyancsak ő tájékozódhatott személyesen a felújításról, így az anyaegyesület szerint az sem igaz, hogy az Újpest FC csak csepegtetve kapott infókat az átalakításról.

Őze István, az UTE klubigazgatója megkeresésünkre közölte: mivel ők nem akartak beleszólni, hogy mit és hogyan újítsanak fel a stadionban, ezt meghagyták a futballcég vezetőinek, akik Gyimesit küldték tárgyalni a stadion vagyonkezelőjével, a Magyar Nemzeti Sportközpontokkal (MNSK), így pontosan tisztában kellett hogy legyenek a részletekkel.

Őze István azt is elmondta, az Újpest 1885 Futball Kft. tartozása, hogy a 800 milliós beruházási összeg egy ízben majdnem bennragadt, majd a kivitelezőnek kétszer is le kellett állítani a munkát, mert az irodákból nem költöztek ki időben. Szerinte egyértelmű, hogy most az újpesti szurkolók előtt próbálják lejáratni a kivitelezőt és az UTE-t, ezért rendelték ki a projektellenőrt is, miközben az átadásig még majdnem három hét hátravan. Hozzátette, ők nem a kivitelező mellé állnak, nekik is az lenne jó, ha a futballcsapat visszatérne végre otthonába.

Úgy tűnik, a futballklub azért kért fel külső szakértőt, hogy kicsit megsürgesse a kivitelezőt, erre szolgál a részletes hibalista. Arra nem számítottak, hogy épp az UTE fog visszalőni, nem pedig a Mester Építő Kft.

A Roderick Duchatelet belga tulajdonos vezette Újpest a gyenge minőségű rekonstrukció mellett azt kifogásolja, hogy ők írásban arról sem kaptak értesítést, mikor kell kiköltözniük a stadionból. Ez viszont már az MNSK felelősségét veti fel, ugyanis a sportközpontok mint vagyonkezelő kellett hogy egyeztessen a kivitelezővel a munkafázisokról, és vélhetőleg az Újpest FC-vel is. Erről is kérdeztük őket, no meg arról, a kivitelezőnek mennyi kötbért kell fizetnie, ha késik, és kötelező-e elvégeznie garanciálisan az utójavításokat, lapzártánkig nem érkezett válasz.

A futballklub tudomásunk szerint azt is sérelmezi, hogy a most részlegesen felújított, Megyeri út felőli fejépületnek csak a negyedét foglalhatja el, miközben az UTE-val még 2013-ban megkötött szándéknyilatkozatban más állt. Őze István a változást azzal indokolja, hogy mivel egy 2014-ben kötött együttműködési szerződést jogellenesen mondott fel a futball kft., módosítottak a szándéknyilatkozaton is, amire van jogi lehetőségük.

Reakció

Pénteken kora délután válaszolt kérdéseinkre az MNSK, ezeket szó szerint közöljük:

„A létesítmény felújításának folyamatában mind az Újpest 1885 Labdarúgó Kft., mind az Újpesti Torna Egylet illetékesei részt vettek. Az érintett két sportszervezet a projekt teljes ideje alatt széles körű tájékoztatást kapott a kivitelezés előrehaladásáról, az ütemtervben történt esetleges változásokról és minden egyeztetésen részt vehetett.

A kivitelező az előre nem kalkulálható műszaki problémák jelzése, feltárása és megoldási javaslat(ok) kidolgozása mellett a Megrendelővel (Nemzeti Sportközpontok), valamint az érintett sportszervezetek (UTE, Újpest FC) tudomásával kérte a kivitelezési határidő vonatkozó jogszabályoknak megfelelő módosítását. Erre való tekintettel a kivitelezőnek kötbérfizetési kötelezettsége eddig nem keletkezett.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kivitelezés jelenleg is zajlik, a kivitelező a beruházást nem jelentette készre, a műszaki átadás–átvétel nem kezdődött meg, így az Újpest 1885 Labdarúgó Kft által felvett „hibalista” nem értelmezhető. A kivitelezésen jelen lévő műszaki ellenőrök folyamatosan nyomon követik a beruházás megvalósítását, a jogszabályoknak való megfelelőségét. A kivitelező a műszaki átadás-átvételt követően, a jótállási időszak (24 hónap) időtartama alatt, az esetlegesen felmerülő hibákért jótáll, azokat javítani köteles.

A Nemzeti Sportközpontoknak legfontosabb célja a beruházással kapcsolatban az, hogy a vonatkozó jogszabályoknak és szakmai szabályoknak megfelelő, de a létesítményt használók igényei szerint átalakított létesítmény kerüljön átadásra. Bízunk abban, hogy a Szusza Ferenc Stadion rekonstrukcióján minden érdekelt azért dolgozik vagy dolgozott, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeken belül mind a labdarúgó csapat, mind a szurkolók a legmagasabb szintű kiszolgálásban részesüljenek.”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Eredetkutatás

Azonosítanák Mátyás király csontjait
A Hunyadi-család származása lesz majd megállapítható a Magyarságkutató Intézet új archeológiai kutatása során. Kásler Miklós miniszter beszél a projekt előzményeiről és jelentőségéről.

Brüsszeli csaták

Trócsányi László: Jelentős a szakértői hálózatok hatalma
Kellő fenntartással kell felhasználnunk az országjelentéseket. Azt pedig senki se higgye, hogy csak Magyarországot éri kritika.

Kiemelt

Üstökösként tör előre Zalaegerszeg
A zalai megyeszékhelyen olyan fejlődést ért el a kormánypárti vezetés, amely a balliberális oldalt mára szinte teljesen leradírozta.

Poszt-trauma

Figyelem! Kiderült az ellenzék első tíz tervezett kormányzati lépése
Hála érte Lendvai Ildikónak.

Poszt-trauma

A békétlenség Amerikája
Az új elnök és kompániája romlott exportcikküket akarja ránk sózni.

Poszt-trauma

A politika 50 órája
Egyetemi kutatók szerint a Trumpra szavazó feketék valójában fehérek, mert ez nem bőrszín, hanem tudat kérdése.

Poszt-trauma

Karácsony, az atomista
Karácsony Gergely nem hajlandó meghajolni holmi számok, és tények realitása előtt.

Aktuális

Szalai Ádám lelkesítheti a női kosárválogatott játékosait is
Székely Norbert jó formában játszó játékosokat vár ma az Eb-selejtezőt megelőző edzőtáborba.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!