Keresés
Magyar Nemzet
2019. november 17., vasárnap, Hortenzia, Gergő napja
A Fogyasztóvédelmi Hatóság blogja, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/a-fogyasztovedelmi-hatosag-blogja/csereigeny-harom-munkanapon-belul-mikor-eljunk-vele-4044104/

Csereigény három munkanapon belül – mikor éljünk vele?

Készüléke már a vásárlás másnapján elromlott, mit tehet? Mit jelent a három munkanapon belüli csereigény?

Panaszosunk büszkén vitte haza legújabb iPhone telefonkészülékét, mely azonban már másnap meghibásodott, bekapcsolás után a készülék rögtön ki is kapcsolt. A kereskedő átvette a készüléket javításra. A fogyasztó azért fordult a hatósághoz, mert tudomása szerint a vállalkozásnak három munkanapon belül cserélnie kellett volna a készüléket, nem pedig javításra átvenni. Hogy is van ez? Mit mond ezzel kapcsolatban a jogi szabályozás?

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet értelmében a rendelet hatálya alá tartozó termékek esetében ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a vállalkozás nem hivatkozhat a polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló 2013. évi V. törvény 6:159. § (2) bekezdés a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

Mindezek alapján a fogyasztó az azonnali cserére akkor jogosult, ha a tartós használatra rendelt termék meghibásodása a rendeltetésszerű használatot (jelen esetben a telefonálást) akadályozza.

Kérdéses, hogy mi lehet egy ilyen okostelefon rendeltetésszerű használata. A mai világban ugyanis a telefont már nemcsak, és elsősorban nem is csak telefonálásra használjuk, hanem mp3 lejátszóként, videó- és tévéfelvételek megtekintésére, diktafonként, internetezésre stb. Tehát ha a készüléket úgy hirdették, hogy az alkalmas ezen feladatok ellátására, a hiba pedig olyan jellegű, mely bármely funkció ellátását akadályozza, úgy álláspontunk szerint a rendeltetésszerű használatra való alkalmasság már megkérdőjelezhető.

Amennyiben azonban a meghibásodás ellenére a telefon rendeltetéseinek megfelelő használatra alkalmas volt (például a hiba az, hogy a játékok akadozva futnak rajta, nem elég hangos a hangszóró, csak az egyik kamera működik), úgy a vállalkozás jogszerűen veszi át a terméket – a jótállási igény keretében – javításra. Figyelemmel arra, hogy a kötelező jótállás idején a bizonyítási teher a kereskedő oldalán áll, így a hiba gyártási eredetének felderítése érdekében akár szakvéleményeztetésre is küldhetik a készüléket.

A 2014. április 9-én, illetve azt követően kötött szerződések vonatkozásában a fogyasztóvédelmi hatóság a három munkanapon belüli cserére irányuló kötelezettség teljesítését vizsgálhatja a kormányrendelet 7/B.§-a alapján.

Az új hatáskör okán felhívjuk a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (mai nevén Kúria) két korábbi ítéletére. Bár a hivatkozott ítéletek a régi Ptk. és a módosítás előtti kormányrendelkezésre hivatkoznak, azonban a korábbi és az új szabályozás e tekintetben nem tér el egymástól, így az új szabályozással érintett vizsgálatok esetében is relevánsak.

A Legfelsőbb Bíróság Kfv. III. 37.027/2007. számú ítéletében kimondta, hogy a kormányrendelet 7. §-ának rendelkezése alapján érvényesített három munkanapon belüli csereigény esetén a forgalmazó nem választhatja az áru kijavítását, hanem köteles a meghibásodott árut amennyiben van ugyanolyan árucikk a forgalmazónál – előzetes vizsgálat nélkül azonnal kicserélni, az előzetes vizsgálatot igénylő kijavításra nem ad a jogszabály lehetőséget, ebből értelemszerűen következik a meghibásodott fogyasztási cikk azonnali kicserélésének kötelezettsége a forgalmazó részéről.

„Ha az azonnali csere azért nem lehetséges, mert a fogyasztási cikk átmenetileg nincs a forgalmazó üzletében vagy raktárában, a GKM rendelet 4. §-ának (2) bekezdése irányadó a kormányrendelet szerinti kicserélés tizenöt napos határidejére is.” (EBH2007. 1744)

A Legfelsőbb Bíróság ezen álláspontját későbbi Kfv. IV. 37.206/2007. számú ítéletében is fenntartotta, mikor kimondta, hogy a kormányrendelet 7. §-a tehát kizárólag a Ptk. 306. §-ára hivatkozik, ezen rendelkezés pedig nem tartalmaz semmilyen olyan lehetőséget, miszerint az igény jogosságát a forgalmazó megvizsgálhatja, illetve ezen paragrafus prioritást, és kvázi megkülönböztetett elbánást biztosít az egyes, a kormányrendelet mellékletében felsorolt tartós fogyasztási cikk meghibásodása miatti, három munkanapon belüli csereigényt érvényesítők részére. (BH2008. 257).

Amennyiben tehát a három munkanapon belüli cserekötelezettség feltételeinek fennállása ellenére annak megsértését tapasztalja a kereskedő részéről, úgy panaszbejelentéssel élhet a lakóhelye szerint illetékes területi fogyasztóvédelmi felügyelőségnél.

Felhívjuk azonban a fogyasztók figyelmét, hogy a három munkanapon belüli cserekötelezettség csak a tartós használatra rendelt, 10 000 forint feletti vásárlási értékű, a kormányrendelet mellékletében szereplő termékcsoportokra vonatkozik.

Ezzel kapcsolatban ajánljuk elolvasásra a jótállásos szabályok változásáról szóló két blogcikkünket ezen és ezen a linken, valamint a három munkanapos cserekötelezettséggel kapcsolatos tévhitekről szóló írásunkat.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A horvátok győzelemmel jutottak ki a 2020-as foci Eb-re
Kedden a walesi-magyar mérkőzés győztese csoportmásodikként kijut a részben budapesti rendezésű Eb-re, döntetlen esetén viszont még a szlovákok is révbe érhetnek

Korrupciógyanú

De mit keresnek a szocialista csizmák a kispesti asztalon?
A nyilvánosságra hozott kép- és hangfelvételek alapján egy korrupciógyanús hálózat képe rajzolódik ki, amely foglyul ejtette a kispesti önkormányzatot és zsákmányként tekint a közpénzre.

Pozícióéhség

Felrúgják a régi egyezségeket
A kormánypárti polgármesterek igyekezete ellenére nehéznek ígérkezik a közös munka azokon a településeken, ahol a Fidesz–KDNP nem tudott többséget szerezni az önkormányzati választáson.

Aktuális

A kárpátaljai magyarok szovjet lágerekbe hurcolására emlékeztek Szolyván
Brenzovics László sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajnában máig nem sikerült hivatalosan rehabilitáltatni a szovjet terror ártatlan magyar áldozatait.

Fricz Tamás blogja

Borkai – még egyszer és utoljára
Borkai Zsolt néhány nappal ezelőtt – Fidesz-tagsága után – lemondott a polgármesteri pozíciójáról is. Engedjék meg nekem, kedves olvasók, hogy ezúttal nagyon röviden reagáljak erre.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …