Keresés
Magyar Nemzet
2020. június 4., csütörtök, Bulcsú napja
HÍR TV – Credo:Eleve hazugságok voltak
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/leukemiat-okoz-a-tavvezetek-5545355/

Leukémiát okoz a távvezeték

Újabb bizonyítékkal szólt hozzá a British Medical Journal ahhoz a több évtizedes vitához, hogy van-e egészségkárosító hatása a nagyfeszültségű távvezetékeknek. Megállapították: a vezetéktől 200 méternyi távolságra lakó gyermekek körében 69 százalékkal nagyobb az akut limfoid leukémia kockázata.

Nancy Wertheimer (University of Colorado) 1979-es közleménye óta évtizedes vita tárgya, hogy csúfságuk mellett valóban károsan befolyásolják-e a környezetükben élők egészségét a nagyfeszültségű távvezetékek.

Számos vizsgálat során felvetették, hogy a távvezetékek mellett nagyobb a kockázat a daganatok kialakulása szempontjából. A brit szerzők által közölt újabb bizonyíték (BMJ 2005;530:1290) megerősíti ezt. Angliában és Walesben az országos rákregiszterből összegyűjtötték az 1962-1995 között rosszindulatú betegséggel diagnosztizált 0-14 éves gyermekek (összesen 29 081 daganatos beteg) adatait. Közülük 9700-an szenvedtek akut limfoid leukémiában (ALL-ben). A diagnózishoz a születéskori lakcím irányítószámát rendelték hozzá, majd meghatározták, hogy a betegek lakóhelyéhez a legközelebbi nagyfeszültségű, 275-400 kV-os, esetenként 132 kV-os távvezeték milyen messze helyezkedik el. Kontrollcsoportként az életkor és a nem szerint illesztett, azonos irányítószámú körzetben született gyermekeket választottak.

A beteg és a kontrollként szereplő gyermekeknek csak elenyésző hányada, mintegy 3 százaléka lakott a távvezetékek 600 méteres körzetén belül. Az elemzéskor azonban kiderült: ez a szubpopuláció fokozottan veszélyeztetett az ALL kialakulása szempontjából. A betegség veszélye a távolsággal fordított arányban változik: a vezeték 200 méteres körzetén belül lakó gyermekek körében 69 százalékkal nagyobb az ALL kockázata, 200-600 méteres távolságban pedig 23 százalékkal emelkedik a rizikó. Az egyéb gyermekkori rosszindulatú daganatok vonatkozásában nem találtak kapcsolatot a távvezeték távolsága és a kockázat között.

Mi lehet a magyarázat? Egyesek feltételezik, hogy az elektromágneses mezőben ionizálódó levegőmolekulák a légutakba kerülve szabadgyökök képződését váltják ki. Más megfigyelések szerint az elektromágneses mező hatására a vastartalmú molekulák sejten belüli mozgása változik meg és idéz elő sejtkárosodást. Az is ismert, hogy a kis frekvenciájú elektromágneses mezők a sejtciklust befolyásolják, illetve gátolhatják az immunrendszer működését. Azt is felvetették, hogy a távvezetékek a világűrből érkező kozmikus sugárzást koncentrálják környezetükben.

Ezeket a hipotéziseket azonban nem támasztja alá, hogy az eredmények szerint csak az ALL előfordulása nő, a többi betegségé nem változik, és az sem, hogy az elektromágneses mező eddig igazolt élettani hatásai a távvezetékek 600 méteres körzetében mért térerő többszörösénél jelentkeztek. A pontos mechanizmus tehát nem ismert. A cikkhez írt kommentárjában Geoff Watts, a BMJ tudományos szerkesztője a sejtbeli membránáramok és a ferromágneses részecskék befolyásolásának szerepét is felveti.

A kutatók becslése szerint megközelítőleg a gyermekkori ALL-esetek 1 százaléka alakulhat ki a nagyfeszültségű távvezetékek miatt – tehát az ALL előfordulása alapján Angliában és Walesben évente mintegy 5 gyermeknél lehet a távvezeték a felelős a betegségért. Bár az éves halálozási statisztikákhoz képest az évi öt ALL-eset elenyésző (Nagy-Britanniában csak közlekedési balesetben 36 000 gyermek sérül és 200 hal meg évente), ez az eredmény – összhangban számos egyéb, kevesebb beteg bevonásával végzett vizsgálatban kapott eredménnyel – jelzi, hogy a nagyfeszültségű távvezeték körül kialakuló elektromágneses mező hátrányosan befolyásolhatja a környezetben élők egészségi állapotát.

Forrás: Medical Tribune nyomán az Origo.hu

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

NAGYINTERJÚ A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Boross Péter: Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
A Nyugatról pénzelt politikai aktivista szervezetek ne mehessenek el bármeddig nemzetrongálásban.

... ÉS MEGKONDULTAK A HARANGOK

Trianonra emlékezik a világ magyarsága
Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából.

Kiemelt

Bizakodhatunk, hogy ez egy nyertes évszázad lesz a magyaroknak
A trianoni trauma arra figyelmeztet, hogy nemcsak a gyásszal, hanem a jövőbe tekintéssel is törődni kell.

Poszt-trauma

„Ki bántja a magyart, téged is üt”
„Könnyes” reagálás Gyurcsányék távolmaradására.

Poszt-trauma

A krizantémok hideg mosolya
Kübekháza után alig három kilométerrel, latin nyelvű útbaigazító tábla: Triplex confinium.

Poszt-trauma

Megingott a Jeszenszkybe vetett bizalom
Nemzeti elkötelezettségű politikusnak mutatta magát.

Poszt-trauma

Bősz Anett és a megtalált összefüggések
A Liberálisok kirakatpolitikusa pont jó helyen van a Gyurcsány-frakcióban.

Aktuális

Szimbolikus híd az Ipolyon, motoros élő lánc a Csallóközön át
Balassagyarmaton és Dunaszerdahelyen, a csallóközi fellegvárban is rendhagyó megemlékezést tartottak.

Fricz Tamás blogja

Ferenc testvéren Trianon kapcsán megint kitört az őszödizmus
Gyurcsány filozófiai fejtegetésekbe bocsátkozott a jog, az igazság és a normák viszonyáról.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!