Chelsea és Milo

Májusban hívják meg inkább Chelsea Manninget: ha a fiatal választók megnyerése a cél, ez is menő lenne és időszerű.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2018. 01. 20. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegény Milo Yiannopoulos azelőtt nemkívánatos személy lett Magyarországon, hogy betette volna ide a lábát. A konzervatívnak hazudott botrányhőst egy budapesti konferencián látta volna szívesen vendégül a Fidesz szellemi vezérkara, de aztán a sajtópolémiát és sajátjaik ellenérzéseit látva inkább elhalasztották az egész rendezvényt.

Azt mondom, ha már így alakult, májusban hívják meg inkább Chelsea Manninget: ha a fiatal választók megnyerése a cél, ez is menő lenne és időszerű.

A meleg Milo ugyanis nem létezik. A transznemű Chelsea viszont nagyon is valóságos személy.

Yiannopoulos abban az értelemben nem létezik, hogy kiderült, csupán egy márkanév. Steve Bannon találta ki, és futtatta fel az alt-right általa igazgatott keltetőoldalán, a Breitbarton. Ezzel a Fideszen kívül legkésőbb tavaly októberben már mindenki tisztában volt, amikor is a Buzzfeed – kiszivárogtatott email üzenetek alapján – megírta, hogy Yiannopoulos cikkeit javarészt gyakornokok írják, de van egy főállású „szellemírója” is, a Breitbart egyik szakírójának személyében.

Yiannopoulos „karrierjét” kettétörte, amikor kiderült: egy eseményen elnézően nyilatkozott a pedofil kapcsolatok bizonyos válfajáról. A Buzzfeednek kiszivárogtatott anyagok azt jelzik, saját kollégáinak is elege lett belőle.

Chelsae Manning viszont nagyon is valóságos alak. Becsvágya, lelkiismerete, ha tetszik, végzete űzte, amikor nemcsak a világ, hanem a történelem színpadára is kilépett. Mindez akkor történt, amikor neve még Bradley Manning volt, és az Egyesült Államok Irakban állomásozó alakulatainak hírszerző elemzőjeként működött. A Wikileaksnek elküldött anyagai az amerikaiak által Irakban és Afganisztánban elkövetett atrocitásokat, valamint a washingtoni külpolitika cinizmusát dokumentálták. A kirobbant világbotrány pedig nagyban meghatározta a 2010 utáni események menetét a Közel-Keleten.

Az elszabaduló indulatok közepette az amerikai csapatok iraki állomásoztatásának meghosszabbítása lekerült a napirendről. Az amerikaiak távozása, valamint az általános felháborodás megágyazott az arab tavasznak, a szunnita felkelésnek és ezen keresztül a szíriai eseményeknek is. (Mindez nem Manning bűne: ő csupán meggyorsította a 2003-ban, Irak lerohanásakor behurcolt fertőzés lefolyását.)

Ebből a szempontból mindegy, mit gondolunk Manning azon buzgalmáról, hogy nővé operáltassa magát. Börtönévei alatt, amellyel a hadbíróság az „árulásért” jutalmazta, a kiszivárogtatás és a nemváltoztatásért folytatott küzdelme már egyszerre határozta meg őt. Újonnan meglelt önazonosságától az sem tántorította el, hogy az operáció iránti kérelmei állandó megaláztatásokat jelentettek a katonai börtönben. Sőt. „A lázadással megszületik a tudatosság” – írja Camus, és így igaz: Chelsea a dac és az ellenállás jegyében teljesedett ki a cellák magányában. Ha nem lenne kicsit cinikus megjegyzés ebben az esetben, azt mondanám – csakhogy a tízórai szünetben fodor- és vonagabriellázó ifjútörökök is megértsék: ilyen egy talpig férfi.

Hogy végül az elnöki kegyelemmel szabadult Manning politikai pályára lépett, és – demokrata színekben – részt kíván venni a szenátusi választásokon, business as usual: ez van, amikor a lázadó azonosul azokkal az ügyekkel, amelyek nevében béklyóitól megszabadult. (Jelöltségéből persze nem lesz semmi: a demokraták fejesei gyűlölik a Wikileakset, mert úgy érzik, a szervezet által kirobbantott e-mail-botrány fosztotta meg Hillary Clintont a győzelemtől.)

Yiannopoulos viszont történet nélküli ember. Aki máris a süllyesztőbe került. A Breitbarttól tavaly kiakolbólították, és csakhamar követte őt a Fehér Házban kegyvesztetté vált Steve Bannon is. Az alt-right jól láthatóan szétesőben van. Hiába, minden forradalomban elérkezik a pillanat, amikor a Saint-Justök kora lejár.

Egy valamirevaló konferenciának pedig, úgy hiszem, illik ezzel lépést tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.