Májusra halasztják a szélsőjobbos botrányhős miatt kritizált konferenciát

Schmidt Máriáék a választások után tartják meg a rendezvényt, mivel szerintük az „pártpolitikai harcok része” lett.

MN
2018. 01. 09. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg január 23. és 26. között rendezték volna meg az Európa jövője című konferenciát a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a V4-országok részvételével. Ám nagy hullámokat vetett, hogy a nyitónap egyetlen előadója az amerikai szélsőjobb botrányos figurája, Milo Yiannopoulos lett volna.

A konferencia programját hamarosan levették a honlapról, most pedig egy közleményben számolnak be arról, hogy a rendezvényt májusra halasztják, mert az „pártpolitikai harcok része” lett, és ez ellehetetleníti a „szabad vitát”.

Azt írták: „a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett. Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Hozzátették: „a közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette”.

Korábban Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy Milo „nem valószínű”, hogy részt venne a konferencián, mert „a pedofília népszerűsítése nem fér bele” a demokratikus vita kívánatos keretei közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.