Laborc összevissza beszélt Portikról

A kémelhárítás volt vezetője, Laborc Sándor többször is önellentmondásba keveredett keddi bizottsági meghallgatásán, melyen Portik Tamással való találkozóiról faggatták.

GB
2012. 11. 27. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden meghallgatta Laborc Sándort. A kémelhárítás korábbi vezetője 2007-ben és 2008-ban többször is találkozott Portik Tamás egykori Energol-vezérrel, akit a rendőrség több, 90-es években elkövetett leszámolásos bűncselekménnyel összefüggésben felbujtással gyanúsított meg.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (az NBH utódszerve) minősített iratokat terjesztett a testület elé a zárt ülésen. Az mno.hu helyszíni információi szerint Laborcot nagyjából másfél órán át faggatta a bizottság a Portikkal történt találkozásokról. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester a meghallgatást követően elmondta, Laborcot szembesítették az általa előzőleg elmondottakkal, a volt vezető azonban csupán zavaros válaszokat tudott adni a feltett kérdésekre. Az Energol volt vezetőjével való találkozókat másképp idézte fel, de akadt olyan részlet is, melyre egyáltalán nem emlékezett. Kocsis úgy fogalmazott: pártállástól függetlenül a bizottság minden tagját megdöbbentették Laborc keddi szavai.


Kocsis Máté elmondta: azok a dokumentumok, amelyeket az Alkotmányvédelmi Hivatal kedden a testület tagjai elé tárt, további bűncselekmények gyanúját is felvetik, illetve büntetőeljárásokat indukálhatnak. Mint mondta, Laborc és Portik Tamás „korábban erősen kétséges dolgokban is egyeztettek”. „Nem egyeztethető össze semmilyen törvény szellemével az, ami ezeken a megbeszéléseken folyhatott, folyt” – fogalmazott Kocsis. Közölte, kezdeményezték, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt kérje arra a testület: készítsen egy állásfoglalást, hogy az ügyre vonatkozó dokumentumok minősítése feloldható-e.

Albizottságot állítanának fel

Az LMP ténymegállapító albizottságot hozna létre annak tisztázására, hogy milyen összefüggések vannak a kilencvenes évek olajügyleteiben is felbukkant személyek, egyes bűnözői körök és a titkosszolgálatok között – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Mile Lajos.

Kétszer bizonyosan találkozott Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójaként Portik Tamással, az Energol Rt. előzetes letartóztatásban lévő volt vezetőjével – írta korábban a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a megbeszélések nyilvános helyen történtek, és négy személy vett részt rajtuk.

Portik Tamásnak Laborc Sándorral fenntartott kapcsolata már november elején is napirendre került a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén. A Célpont birtokába jutott információk szerint már évtizedek óta kapcsolatban állhatott a titkosszolgálatokkal Portik Tamás. A televízió úgy tudja: a 2010-es választások előtt politikai megrendelésre is végezhetett feladatokat. A jelenleg előzetesben ülő egykori Energol-vezér családtagjaival figyeltetett politikusokat, és komoly rendőrségi kapcsolatokkal is rendelkezett.

Portik Tamást a felbujtó és a bérgyilkosok közötti közvetítőnek tartják a Fenyő-gyilkosságban, de még nem gyanúsították meg a bűncselekménnyel. Portik neve a V. Lászlóról elhíresült rendőrségi korrupciós botrányban is felmerült. A Magyar Nemzet nemrég arról is beszámolt, hogy a Prisztás-ügy – melyben szintén Portik Tamás és társai ellen folyik nyomozás – felderítése a végéhez közeledik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.