L. Simon: Alázatos kormányzás jön

Az államtitkár a szocialista vezérszónok szavaira reagált e szavakkal. Rogán Antal a brókerbotránnyal kapcsolatban tett bejelentést.

2015. 03. 16. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti ünnep másnapján kiemelten izgalmas napra virradt az Országgyűlés. Takácsy Gyula (MDF) korábbi parlamenti képviselő halála miatti gyászszünettel kezdődött, de Kész Zoltán képviselői eskütétele előtt még napirend előtti felszólalásokra is sor került, ahol igazi nagyágyúk – például frakcióvezető és pártelnök – is szót kaptak.

Schiffer András (frakcióvezető, LMP) – Kétoldali hazaárulás
A zöldpolitikus Paksról beszélt, illetve a leendő blokk 21 éves megtérüléséről, miközben egy szélerőmű 6-8 év alatt megtérülne. Úgy vélekedett, a Paks által generált energiaár meg fog növekedni, kétszerese lesz a jelenlegi piaci árnak, és a szélenergiánál is drágább. Szerinte biztosan nem lesz 94 százalékos a kihasználtsága az erőműnek, és a kormány olyan konstrukciót tervez, amiben 60 százaléknyi energiánk egy forrásból fog érkezni. Felhívta a figyelmet, hogy az arra fordított 3-4 ezer milliárd forintot energiahatékonysági beruházásokra lehetne költeni, ami munkahelyeket teremt és csökkenti Magyarország importfüggőségét.

Aki válaszol: Magyar Levente államtitkár
Paks nem Orbán–Putyin-paktum, hanem egy nemzetközi szerződés – hívta fel a figyelmet a kormány képviselője. Nyomatékosította, hogy az LMP nem végzett háttérszámításokat arról, mennyi szélerőművet kellene hirtelen elindítani a szükséges energia előállításához. „Konkrétumokról soha nem beszélnek” – mondta Magyar, aki azt is aláhúzta, hogy nem blokkolták a paksi beruházást az EU részéről sem.

Gúr Nándor (képviselő, MSZP) – Cselekedni az emberek érdekében
A honatya nem látja biztosítottnak, hogy ez a parlamenti többség és a kabinet kihúzza a ciklus végéig. Szerinte a kormány elvesztegetett egy, illetve öt évet, figyelmen kívül hagyta mindenkinek a véleményét, elszakadt a választóktól és belső oligarchiaharcokat folytat, becsukva szemét-fülét. Követelte, hogy a kormány képviselje a kisemberek érdekét.

Aki válaszol: L. Simon László államtitkár
Örül neki, hogy a szocialisták ráébredtek, hogy a politikusoknak a közjót kell szolgálniuk. Azt ígérte, alázattal fognak dolgozni a következő három évben. Válasza közben Kövér László ülést levezető elnöknek már másodszor kellett csendet kérnie a padsorokban. L. Simon úgy véli, nem ők szakadtak el a valóságtól, hanem a szocialisták, akiket ezért a választók meg is büntettek, kétszer is kétharmaddal.

Volner János (képviselő, Jobbik) – Hova vezet a Fidesz és az MSZP felelőtlensége?
Több tucat brókercég van, akit nem ellenőriztek le sem a mostani, sem a korábbi kormányok, miközben a pénzügyi felügyelet alakulása után minden hazai kisvállalkozást átfésül. Követelte, hogy érvényesüljön jóval nagyobb mértékben a fogyasztók érdeke, legyen átláthatóbb, érthetőbb az egész rendszer. Hozzátette: korábban 24 javaslatot is tett ezzel kapcsolatban, amit a kormányzat lesöpört politikai okokból.

Aki válaszol: Tállai András államtitkár
Szerinte is az elmúlt tíz év legnagyobb pénzügyi botrányára derült fény. Úgy gondolja, 2004-ben a korábbi kétévenkénti felügyeleti ellenőrzést a szocialisták megszüntették öt évre, majd az IMF nyomására változtatták meg a törvényt úgy, hogy legyen rendszeres felülvizsgálat. Arra is utalt, a Quaestor és a szocialisták között „átjárás” volt, ezt ugyanakkor nem részletezte. Feladatnak tekinti, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

Semjén Zsolt (képviselő, elnök – KDNP) – 500 éve született Avilai Nagy Szent Teréz
A pártelnök a szent életének mai üzenetéről beszélt napirend előtt.

Aki válaszol: Rétvári Bence államtitkár
A harcos természetű szenttől idézett és ismertetett részleteket Szent Teréz életéből.

Rogán Antal (frakcióvezető, Fidesz) – Közös dolgainkról
A Fidesz frakcióvezetője a brókerbotránnyal kezdett. Szerinte a szocialista kormányok a Kulcsár-ügyből azt a következtetést vonták le, hogy a szabályokon lazítani kell. Az ügy felgöngyölítése most – úgy véli – annak köszönhető, hogy egyesítették azokat a szerveket, amelyeknek dolguk ezeket felderíteni. Rámutatott, rendet csináltak a bank- és a takarékszövetkezeti szférában, most jön a brókervilág. Azt fogják javasolni, a brókercégek tulajdonosai saját személyes magánvagyonukkal feleljenek a mostanihoz hasonló helyzetekben. Számon kérte az ellenzéken, hogy provokátorokat küldött utcára a nemzeti ünnepen, csakúgy mint rendőröket 2006-ban.

Aki válaszol: Tállai András államtitkár
A kártalanítás részleteit ismertette, elmondta, hogy az nem lesz automatikus, mindenkinek egyénileg kell jelentkezni. A belügyi tárca az önkormányzati és állami – közvetett és közvetlen – kárvallottakat is összesíti, ezután lesz döntés a további segítségről.

A napirend előtti felszólalásokat követően Kész Zoltán letette hivatali esküjét, ezzel a parlamenti képviselők létszáma 198 fő.

A jelen parlamenti munkáról bővebben ITT olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.