Paul Lendvai: A kormány elfeledte történelmét

A hála közismerten nem politikai kategória, és különösen nem az államközi kapcsolatokban – írta Paul Lendvai.

MTI
2015. 06. 30. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerző idézi Jacob Viner kanadai közgazdászt, aki szerint a szomszédság nem garancia egyúttal jószomszédi viszonyra és úgy ítéli meg, hogy ez ma Magyarország és Ausztria kapcsolatára is érvényes.

Lendvai emlékeztet arra, hogy Ausztria számára „történelmi tűzkeresztség” volt, hogy 1956-ban befogadta a magyarokat, és megjegyzi: Magyarország Ausztria számára minden felmérésben a legkedveltebb szomszéd állam.

A szerző szerint senki nem vitatja a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, azonban most a szolidaritásról, a bizalomról, az együttes munkáról és az uniós szabályok tiszteletben tartásáról van szó. Az Orbán-kormány elfelejti saját történelmét, és nem Ausztria megbízható uniós partnereként, hanem kiszámíthatatlanul viselkedik a menekültügy kezelése kapcsán – véli a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.