Tűrhetetlen állapotok: már a migránsok is etetik a rendőröket

5000 kalória járna nekik naponta, sokszor a töredékét sem kapják meg. A 24-27 órás szolgálati idő sem ritka a kerítésnél.

Gabay Balázs
2015. 09. 16. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az elmúlt napokban is érkeztek hírek arról, hogy a déli határnál szolgálatot teljesítő rendőrök szerény vagy elégtelen ellátásban részesülnek és látástól vakulásig kell dolgozniuk. Szerdán drámai hangvételű levelet kaptunk a Független Rendőr Szakszervezet észak-magyarországi területi elnökétől. Demján Zsolt ebben azt írja, azért ő jelentkezik, mert a rendőröknek tiltja a szolgálati szabályzat, hogy nyilatkozzanak, másrészt nem is mernék ezt megtenni, félnek attól, hogy elbocsátás lenne a vége. Mint mondja, korábbi tiltakozásaik nyomán egy ideig kaptak meleg ételt a határnál szolgálók, de a héten az ellátás színvonala újra visszaesett.

Bár a fenti gondokról itt-ott már lehetett hallani kósza híreket, az első komoly jelzés a Zsaruellátó nevű csoport megalakulása volt, mely naponta gyűjt élelmet a fővárosban, és délutánonként szállítják azt a déli határra a rendőröknek.

Sziasztok! Meg szeretném köszönni amit a ma éjszakai 20 órás szolgálatom során Röszke M5-ös autópályán kaptunk a sok kedves és tiszteletreméltó adományozótól! Hihetetlen jó érzés, hogy vannak ilyen emberek Magyarországon! Még egyszer KÖSZÖNJÜK!!!

– hálálkodik az egyik szolgálatos a Zsaruellátóknak és a bőkezű adományozóknak.

Telefonos megkeresésünkre Demján Zsolt elmondta, a korrupcióellenes intézkedések okán a hatóság emberei nem fogadhatnának el senkitől élelmiszert, ezzel vétenének a szabályzat ellen. Bár hivatalosan a napi fejadag 5000 kalória kellene hogy legyen, ennek sok esetben a töredékét sem kapják meg, gyakran vizet is a civilek hoznak nekik. Az előírás alapján meleg ételre is jogosultak lennének, de vasárnap óta ebből is hiány van. Egy Nógrád megyéből levezényelt század egyik tagjának leveléből kiderül, a vonaton már a migránsok kínálgatják az őket kísérő rendőröket. „Szép látvány lehettünk” – írja az illető.

A portálunkhoz eljuttatott képek alapján leginkább a kórházi koszthoz hasonlít, amit a kerítést őrzők kapnak. Turistafelvágott, szendvicskrém, alma és szeletelt kenyér a menü, míg a bevándorlási hivatal regisztrációt végző munkatársait segítő nyomozók, bűnügyi technikusok tésztát kapnak hússal és savanyúsággal.

Az élelmezés mellett a szállással és a beosztással is komoly problémák adódnak. Mint Demján Zsolt mondja, a fent említett nyomozók diákszállókban hajthatják álomra a fejüket, a határhoz vezényelt századok tagjai viszont nemritkán a kukoricásban, egymásnak dőlve alszanak pár órát. A szerencsésebbeknek tornateremben, szivacson jut hely. Az állomány tagjai a kimerülés határán állnak: 16-18 órás szolgálatot teljesítenek, de nem ritka a 24 vagy annál is több munkaóra egyben.

Egy Borsod megyei század tagjai kedden reggel fél 8 körül indultak el a határra, kora délután értek oda, este 6-tól álltak szolgálatba, és sokan még most is a kerítésnél vannak. Dunaújvárosi kollégáik 27 órát dolgoztak le egyhuzamban, amikor pedig végeztek, kiderült, nincs lefoglalt szállásuk.

 

Erre, vagyis a kivezényelt rendőr szállásának biztosítására egyébként nincs konkrét jogszabály vagy szolgálati leírás. A munkaidőről viszont van: az a túlórával együtt sem haladhatja meg a heti 48 órát, ami az érintettek esetében biztosan nem teljesül. Helyszíni tudósítóink megerősítették a híreket: sok esetben előfordult, hogy a 25-27 órás szolgálatot teljesítő rendőr délután lepihenhetett, de másnap reggel már újra szolgálatban volt.

A szakszervezeti elnök úgy tudja, a tarthatatlan állapotok az állomány 70-80 százalékát érintik, vagyis több ezer emberről beszélünk. Az idősebb, sokat látott kollégák még csak-csak bírják, de előbb vagy utóbb náluk is el fog szakadni a cérna, az igazi veszélyt viszont a frissen végzett 860 szakközépiskolás rejti, akiket most vezényeltek a szerb határszakaszra. Ők ugyanis még valószínűleg nem találkoztak ilyen helyzettel. Az Orbán Viktor jelenlétében a Hősök terén felavatott próbaidősök Demján szerint nincsenek felkészülve arra, hogy étlen-szomjan nézzenek farkasszemet több ezer migránssal 18-20 órán át egyhuzamban. Demján megjegyzi: nem lenne lehetetlen megoldani a rendőrök elhelyezését, etetését, erre a múltban is volt már példa. II. János Pál 90-es évekbeli látogatása a mostaninál is nagyobb rendőri állományt mozgatott meg, és akkor ez sikerült. A fenti ellátási problémákra a szakszervezeti vezető szerint egyébként a 2010-es árvíz idején is felhívták már az ORFK figyelmét, de úgy tűnik, a kérést nem hallották meg.

Az ORFK kérdésünkre, miszerint akadnak-e élelmiszerellátási problémák a határnál szolgálatot teljesítő rendőrök esetében, azt a választ adta, hogy nincsenek. Mint levelükben írták, rendőrségi objektumokban és környékbeli szálláshelyeken alhat az állomány. Arról, hogy egy határhoz vezényelt rendőr hány órás szolgálatot köteles egyhuzamban teljesíteni, a következő válasz érkezett: „a rendőrök szolgálatba vezénylése és pihenőidejük kiadása a vonatkozó hatályos jogszabályok betartásával történik. Az állományilletékes parancsnokok fokozott figyelmet fordítanak az állomány pihenőidejének biztosítására.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.