BKK-botrány: átfogó vizsgálatot kért Tarlós István

A főpolgármester emellett jelentést vár a T-Systems vezérigazgatójától.

MN
2017. 07. 22. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István átfogó vizsgálatot kért a BKK online értékesítési rendszerének ügyében Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettestől, aki ezt el is rendelte – mondta el lapunknak Szeneczey Balázs. Emellett Tarlós Dabóczi Kálmánon, a BKK vezérigazgatóján keresztül jelentést kér a T-Systems vezérigazgatójától is.

A vizsgálatnak nincs határideje, de napokon belül meg kell lennie az eredménynek – fűzte hozzá. A Városháza addig nem foglal állást, míg nem lát tisztán az ügyben.

A BKK szombaton közölte: folyamatos informatikai támadások és túlterheltség miatt zavar lépett fel online utastájékoztatási felületeik működésében. A BKK a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkat a BKK Info rádiós tudósításain keresztül és a BKK Facebook-oldalán teszi elérhetővé, illetve a forgalmi akadályoknál és forgalmi zavaroknál a helyszíni utastájékoztatást megerősítette. A főváros közösségi közlekedésének kiszolgálása továbbra is zavartalan, a társaság mindent megtesz a helyzet mielőbbi megoldása érdekében – fűzték hozzá.

Délután jelezték, hogy az online értékesítési rendszer működése ismét zavartalan, az elektronikus ellenőrzés újra működik. A BKK az informatikai rendszereit védő tűzfalat jelentősen megerősítette – fűzték hozzá. Ennek ellenére a bkk.hu olykor még mindig nem működött délután.

A BKK-járművezetők szombaton azt az utasítást kaphatták, hogy bárkit, bármilyen bérlet felmutatása nélkül fel kell engedni a járművekre, ha arra hivatkozik, van online bérlete – állítja a Közlekedő Tömeg nevű szervezet, amely egy fotót is mellékelt az üzenetről. A BKK a Hír TV telefonos megkeresésére ezt nem erősítette meg, írásbeli választ ígért.

Szombaton délelőtt a T-Systems weboldala is több alkalommal is elérhetetlen volt.

A 24.hu pénteken azt írta, gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevette a rést BKK netes értékesítési rendszerében. Lapunknak a rendőrség annyit árult el, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, egyelőre egy gyanúsítottjuk van, aki szabadlábon védekezik. Kérdésünkre, igaz-e, hogy hajnalban állították elő a fiatalt, minden további magyarázat nélkül azt írták, nem igaz a hír. 

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója az Inforádiónak nyilatkozott. Azt mondta, a fiatal ellen a feljelentést nem a BKK tette, hanem a T-Systems Magyarország Zrt., és nem igaz, hogy fillérekért lehet utazni a BKK-n, ezek „csúnya csúsztatások”, a rendszer szerinte időben zár le. Ennek ellenére hozzátette, hogy „rossz érzés nekik is, ha egy fiatalt ilyesmi miatt kellemetlen helyzetbe hoznak”.

Egyébként a Közlekedő Tömeg blog is demonstrálta a rendszer kijátszhatóságát: munkatársuk egy néhány óra alatt hamisított képernyővédővel tízből tízszer verte át a BKK jegyellenőreit, akik QR-kód-olvasó hiányában a monitoron látható kódot sem tudták ellenőrizni.

Az online értékesítési rendszer hibáival kapcsolatban Tényi István és az Önkéntes Kiberjogászok Szervezete is jelezte, hogy feljelentést tesz.

Péntek este 18 óra után leállt a Budapesti Közlekedési Központ internetes oldala, egyik menüpont sem volt elérhető.

Az Occupyoktogonbázis Facebookon szervezett tüntetést a BKK Rumbach Sebestyén utcai központja elé hétfő estére. Közkívánatra: BKK-tüntetés, az etikus hekker srác meghurcolása miatt – írták a szervezők.

Szombaton Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője az MTI-nek azt mondta, a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) azonnal le kell állítania elektronikus jegy- és bérletvásárlási rendszerét. Csak akkor lehet újra üzembe helyezni, ha a hibákat kijavították rajta, mert jelenleg az adatok nincsenek biztonságban, nem tudni, hogy kikhez kerülnek érzékeny személyes adatok – fűzte hozzá. A képviselő emellett felszólította a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Mint mondta, Dabóczi Kálmánnak, a BKK vezérigazgatójának el kellene gondolkodnia azon, hogy azt a stílust, amellyel ő az emberek felé kommunikált, meg lehet-e engedni. Mint mondta, a vezérigazgató közpénzből kapja a fizetését és egy közszolgáltató cég vezetője, ezért nem beszélhet úgy a BKK utasaival, ahogyan azt tette. Egyúttal közölte, hogy várja Tarlós István főpolgármester megszólalását is az ügyben.

Pénteken egyébként felháborodásuknak adtak hangot az ellenzéki pártok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.