Feljelentést tettek a BKK-botrány miatt

Szoftverfejlesztői ösztöndíjat ajánlottak fel a hibát felfedő fiatalnak.

MN
2017. 07. 22. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyta szó nélkül a BKK és a T-Systems online értékesítési rendszerrel kapcsolatos botrányát Tényi István: az Indexhez eljuttatott levele szerint feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen közérdekű bejelentő üldözése szabálysértés gyanúja miatt.

Azt írta, a két cég azzal mentegette magát közös közleményében, hogy kötelességük volt feljelentést tenni a fiatal hekker ellen, de felmerül a kérdés, vajon nem látták-e, hogy „jófejségből” figyelmeztette őket, és mi várhat rá, ha feljelentik. Tényi szerint a fiatal BKK-nak írt levele közérdekű bejelentésnek minősül, az őt ért feljelentés pedig azt jelenti, hogy őt ezért a cselekedetéért üldözni kezdték.

Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint aki a közérdekű bejelentés miatt a bejelentővel szemben hátrányos intézkedést tesz, szabálysértést követ el – fűzte hozzá.

Szerkesztőségünknek küldött üzenetében az Önkéntes Kiberjogászok Szervezete is jelezte, hogy feljelentést tesznek. „A médiában megjelent hírek szerint a BKK Zrt. által működtetett, de a T-Systems Zrt. által üzemeltetett, fejlesztett elektronikusjegy- és -bérlet-webshop rendszere tele van különböző igen súlyos biztonsági hibával” – írták, és hozzátették, ezek alapján megállapítható, hogy egy jogosulatlan személy különösebb informatikai tudás nélkül képes volt hozzáférni a rendszerben tárolt személyes adatokhoz, köztük ímélcímekhez, jelszavakhoz, személyazonosító okmányok számához és más egyéb személyes adatokhoz is.

Mindez szerintük nem következhetett volna be abban az esetben, ha a rendszert fejlesztő és üzemeltető T-Systems Zrt. megfelelő módon és gondossággal, a piaci elvárások szerint, akár külső cég bevonásával auditáltatja, és etikus hekkerek segítségével sérülékenységvizsgálatot végez a rendszeren az éles üzembe helyezés előtt. Úgy vélik emiatt, hogy a társaság bűncselekményt követett el.

Eközben a Hvg.hu arról számolt be, hogy térítésmentesen végezheti el a Green Fox Academy négy hónapos szoftverfejlesztési vagy hardverprogramozási képzését a 18 éves fiú. A képzések bruttó piaci ára 1,3 millió forint.

A fiatal eldöntheti, hogy melyik kurzust szeretné választani, majd egy felvételi után meg is kezdheti a tanulmányait. Az informatikai képzéssel foglalkozó Green Fox Academy az ösztöndíj felajánlásával jelezni akarta, hogy támogatni kell az etikus hekkerek tevékenységét, mert ebből a cégek csak profitálhatnak.

A 24.hu pénteken azt írta, gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevette a rést BKK netes értékesítési rendszerében.

Lapunknak a rendőrség annyit árult el, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, egyelőre egy gyanúsítottjuk van, aki szabadlábon védekezik. Arra a kérdésünkre, hogy hogy igaz-e, hogy hajnalban állították elő a fiatalt, minden további magyarázat nélkül azt írták, hogy nem igaz a hír. 

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója az Inforádiónak nyilatkozott. Azt mondta, a fiatal ellen a feljelentést nem a BKK tette, hanem a T-Systems Magyarország Zrt., és nem igaz, hogy fillérekért lehet utazni a BKK-n, ezek „csúnya csúsztatások”, a rendszer lezár időben szerinte. Ennek ellenére hozzátette, hogy „rossz érzés nekik is, ha egy fiatalt ilyesmi miatt kellemetlen helyzetbe hoznak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.