Követik a kormány utasításait az önkormányzatok

Nincs olyan önkormányzat a látókörünkben, amelyik bármilyen formában eltérne attól, amit a kormány rendeletben meghatározott – mondta a Magyar Faluszövetség elnöke.

2020. 03. 14. 11:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központilag meghozott intézkedéseknek megfelelően járnak el az önkormányzatok a koronavírus járvánnyal kapcsolatban – erről beszélt lapunak a Magyar Faluszövetség elnöke, a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere.

Szabó Gellértnek nincs olyan önkormányzat a látókörében, amelyik bármilyen formában eltérne attól, amit a kormány rendeletben meghatározott. Szavai szerint a helyzet ugyan komoly, de az arányosságot be kell tartani. – Ha valaki sokkal szigorúbb döntéseket hozna helyben, mint amit központilag meghatároztak, akkor félő, hogy a példa ragadós lenne, és az válna követendő normává – fogalmazott a politikus.

Hozzátette: a központi döntések meghatározzák a szükséges, de elégséges védekezést. Ezzel együtt nem tartja elképzelhetetlennek, hogy lesznek, akik nem tartják be a központi előírásokat, vagy éppen túlteljesítik azokat. Úgy véli, a „stréberkedésre” a tehetősebb önkormányzatok lehetnek hajlamosak, amelyek lényegesen több mindent megengedhetnek maguknak. – Pedig a dolog egyszerű, követni kell a kormány utasításait, amelyek ha szükséges, úgyis tovább fognak szigorodni. Ezzel tehetünk most a legtöbbet – fűzte hozzá Szabó Gellért.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab polgármestere sem tud olyan településről, ahol szembeszegülnének a központi döntéseknek, de olyanról sem, ahol eltúlzott intézkedéseket hoztak volna. Ezt ő sem tartaná szerencsésnek, mert szerinte pánikhoz vezetne, ha egyes települések túlságosan szigorú döntéseket hoznának. Schmidt Jenő csak olyan településekről tud, ahol művelődési házakat vagy könyvtárakat zártak be a járvány miatt. Emellett egyre több településen kérik arra a lakókat, hogy ne személyesen, hanem lehetőség szerint online vagy telefonon intézzék az ügyeiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.