A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Országszerte segítik a rászorulókat

A koronavírus-járvány miatt magukat nehezen ellátó – főként idős – embereket országszerte segítik önkéntesek, többnyire az önkormányzatok szervezésében.

Forrás: MTI2020. 03. 20. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalai megyeszékhelyen Zalaegerszeg összefog néven önszerveződő civil csoport jött létre, hogy összefogja az önkéntes segítőket. Csütörtök estig 35-en jelentkeztek, a munkájukat, a szervezést az önkormányzat is segíti.

Nagykanizsán pénteken önkormányzati támogatással 110 rászoruló, hátrányos helyzetű család részére higiénés csomagokat adnak át, amelyek fertőtlenítőt, folyékony szappant, zsebkendőt és hőmérőt tartalmaznak.

Hódmezővásárhelyen civil szervezetek bevonásával, az önkormányzat koordinálásával indult önkéntes program az idősek ellátása érdekében. Az önkormányzat krízistelefonszámán kérhető segítség a bevásárláshoz, gyógyszerek kiváltásához. A segítségre szorulók azonosítása érdekében a polgármesteri hivatal az E-Önkormányzat portálon elektronikus űrlapot hozott létre, ahol bárki jelezheti, ki az, akinek ellátásra van szüksége.

Salgótarjánban videoüzenetben hangsúlyozza az otthonmaradás fontosságát a polgármester, a városvezetőhöz zenészek, színészek, újságírók is csatlakoztak. A videoüzenet végén ismertetik azt a telefonszámot, amelyen a bevásárláshoz kérhetnek segítséget idősek és betegek.

A pécsi önkormányzat az idősek otthonukban maradásának elősegítése érdekében külön programot indított. A térítésmentes szolgáltatás célja a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsen hozzátartozóval nem rendelkező emberek segítése. Ők a megadott telefonszámokat tárcsázva hetente kétszer kérhetnek segítséget a többi közt bevásárlás, postai küldemények átvétele, gyógyszerek kiváltása érdekében.

Önkéntes fiatalok jelentkezését várják Kecskeméten és Baján is. Szerdán indult el a Gondoskodó Szolgálat Kecskeméten, amely elsősorban az egyedül élő időseket segíti alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével. A bevásárlásban szívesen segédkező önkéntesek jelentkezését a 06 20 556 2641-es telefonszámon vagy a Gondoskodó Szolgálat Facebook-oldalán várják.

Az idősek ellátásához a fiatalok segítségére számítanak Baján is; a http://koronavirus.baja.hu/ oldalon elérhető űrlapon lehet jelentkezni.

Kaposváron minden idős ember, aki kér, segítséget kap az önkormányzattól bevásárlásaihoz, gyógyszerbeszerzéseihez. Az időseket szórólapokon is tájékoztatják a lehetőségről. A somogyi megyeszékhelyen eddig mintegy 70-en jelentkeztek önkéntes segítőnek, ők – a csalások megelőzése érdekében – igazolással érkeznek a rászorulókhoz. Barcson a polgármesteri hivatal dolgozói mellett szintén jelentkeztek önkéntesek, hogy segítenek az időseknek a bevásárlásban, ügyeik intézésében. Siófokon a Siófok KC női kézilabdacsapatának vezetősége felajánlotta a járvány miatt használaton kívüli sportcsarnokot és sportszállót egészségügyi célokra.

Önkénteseket toboroz és belőlük szervez segítő hálózatot Gyöngyös önkormányzata is. Minden egészséges 18-65 év közötti felnőttet várnak, aki szívesen csatlakozna az önkormányzat önkéntes csapatához. A jelentkezők bevásárlást és gyógyszerkiváltást vállalhatnak, továbbá a beszerzett tartós élelmiszerek csomagolásában, valamint ezek célba juttatásában segíthetnek.

Egerben csaknem száz önkéntes vesz részt a rászorulók ellátásában és a koronavírus terjedésének megelőzését célzó akciókban. Ennek az összefogásnak az egyik városszerte jól látható eredménye, hogy önkéntesek közreműködésével Eger 13 forgalmas részén állítanak fel kézfertőtlenítő és információs pontokat, az önkormányzat járványellenes óvintézkedés-sorozatának részeként.

Gyulán egy telefonszámon jelentkezhetnek az idős emberek, ha segítséget szeretnének kérni. A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye munkatársai hétköznapokon meleg étkezést biztosítanak házhoz szállítással és bevásárolnak számukra. A békési önkormányzat is elérhetővé tette a „Segítségre szoruló idős bejelentése” űrlapot honlapján. A városi szociális szolgáltatóközpont jelenleg három gépjárművel szállítja ki az ebédeket, de szükség esetén további autókat is beállítanak.

Békéscsabán nyolcezernél több 70 év feletti ember él, számukra most készül a városi honlapon egy bejelentőlap, amelyen segítséget kérhetnek. Ellátásukat a helyi családsegítő szolgálat munkatársai végzik majd.

Tizenháromezer szájmaszkot készítenek el néhány napon belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által gondozott településfejlesztési program során tizenöten készítik a védőfelszerelést.

Oroszlányban pénteken mintegy kéttucat önkéntes kezdte el varrni a védőmaszkokat a városháza szervezésében, így hétfőre csaknem 1000 darab maszk készülhet majd el, amit a város lakói kapnak meg. A tatabányai Szent Borbála Kórház varrni tudó önkénteseket keres, akik otthon elkészítenék a védőeszközt a kórház által biztosított anyagokból.

Pénteken Tiszafüred, Tiszaörvény és Kócsújfalu lakóövezeteiben a tiszafüredi önkormányzat kezdeményezésére az Országos Polgárőr Szövetség Vízi Tagozata és az önkormányzati rendészet hangosbemondón keresztül is felhívja az idősek és a karanténban lévők figyelmét az otthonmaradásra, valamint tájékoztatják őket a járványügyi helyzettel kapcsolatos teendőkre. A polgárőrök abban is segítenek, hogy minél többen tudomást szerezzenek az ingyenesen hívható 06-80-818-090-es zöld számról, amelyen keresztül Tiszafüred városa koordinálja a 70 évnél idősebb emberek kapcsolattartását és ellátását.

Példátlan társadalmi összefogást tapasztal a koronavírus okozta járványügyi helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház: az elmúlt 72 órában számos felajánlás érkezett orvostechnikai eszközök, illetve gépek és műszerek beszerzésére, csaknem 100 millió forint értékben. A támogatók között magánszemélyek, társaságok egyaránt vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.