időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

A kormány továbbra is az adócsökkentés politikájában hisz

Szilágyi Anna-Veres László István
2020.04.25. 10:50
A kormány továbbra is az adócsökkentés politikájában hisz

A kormány az elmúlt hat hétben mindent megtett azért, hogy a gazdaságot és a munkahelyeket megvédje: erre már több mint 600 milliárd forintot fordított – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Hozzátette, a kormány továbbra is az adócsökkentés politikájában hisz.

A kormány intézkedései között említette, hogy 26 tevékenységi körben négyhavi adómentességet adtak a katás adózóknak, ezt több mint 150 ezer embert érintett. Több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozónak, például a turizmus, vendéglátás szektoraiban is adókönnyítést kaptak a munkavállalók, ez 220 ezer főt érint. Kitért arra is, a SZÉP-kártyára fele annyi adót kell fizetni, és az arra utalható keretet is megduplázták mintegy 800 ezer forintra. A kormány arról is döntött, hogy az idegenforgalmi adót év végéig nem kell fizetni.

Izer Norbert úgy fogalmazott, az adócsökkentések számos vállalatnak és családnak biztosítanak kedvezményeket, az éves adóbevallásra is haladékot adott a kormány.

A veszélyhelyzet után is fennmarad a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése, ami július elsejétől lép életbe, ez 300 ezer vállalkozást érint. 11 százalékra csökken a kisvállalkozói adó is, a katások, ekhosok is jobban járnak – jelentette ki Izer Norbert, aki a részletfizetési kedvezményekről is beszámolt. Az adócsökkentésekkel több pénz marad a munkavállalóknál és a vállalkozásoknál is – tette hozzá.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2443 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Újabb 12 krónikus betegtől kellett búcsút vennünk, ők egy 41 éves férfi kivétel mind idősek voltak. Ezzel 262 főre emelkedett az elhunytak száma, 458-en azonban már gyógyultan távoztak a kórházból. 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be Müller Cecília.

A tisztifőorvos az európai immunizációs hét kapcsán elmondta, a védőoltások nemcsak a beoltott személyt védik, hanem a környezetüket is. – Bizakodóak vagyunk, hogy a koronavírus ellen is kifejlesztik belátható időn belül a vakcinát, ami segíti a megelőzést – fogalmazott.

Hazánkban 12 féle fertőző megbetegedéssel szemben oltják a csecsemőket, sehol máshol nincs a világon ilyen szoros követési rendszer

– hangsúlyozta.

Ismert tény, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást is bevezették, illetve a HPV-ellenoltás is rendelkezésre áll. – Ezek nagy dolgok, és mi természetesnek vesszük, de nem az, más országokban kevésbé védettek az emberek.

– Ez a hét az immunizációs hét, örömmel nyugtáztam, hogy minden érintett megkapja a kötelező védőoltását – közölte az országos tisztifőorvos. Hozzátette, ez manapság nem könnyű, hiszen a gyerekeket el kell vinni ehhez az orvoshoz, akihez időpontra kell menni. Egy szülő vigye a kisgyermeket a védőoltásra – figyelmeztetett Müller Cecília. Az otthon történő oltás beadás továbbra sem javasolt.

Az iskolában kapott kampányoltásokról a tisztifőorvos azt mondta: ezek halasztódnak, ami nem jelent egészségügyi problémát.

Müller Cecília köszönetet mondott a rendvédelmi szerveknek, akik folyamatosan nehéz körülmények között kell helytállniuk és vigyáznak az egészségügyi dolgozókra és mindenkire.

Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett,

május 3-ig marad hatályban a kijárási korlátozás, az új szabályokról kormányrendeletben tájékoztat majd a kormány.

Hatályba lépett az a kormányrendelet is, amely szerint az önkormányzatok a központinál szigorúbb szabályokat hozhatnak hétvégén a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban.

Az elmúlt 24 órában volt az eddigi legmagasabb a rendőri intézkedések száma, amely meghaladta az 1500-at – mondta el az alezredes.

Örömmel jelentem be, hogy pénteken megindult a személyforgalom a hegyeshalmi határátkelőnél, hétfő reggel 5 órától 21 óráig lehet használni ezt a határátkelőt – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos közölte: a vérplazmakezelés során csak a már gyógyult páciensek ellenanyagokat tartalmazó vérplazmáját használják fel.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy

a május elejétől várható korlátozásenyhítések elsősorban nem az időseket és a nagyvárosokban élőket fogják érinteni. További türelmet kért a lakosságtól.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, nagyon szeretnék elkerülni az exponenciális növekedést, az eddigi hatósági rendelkezéseknek köszönhetően sikerül kontroll alatt tartani a járvány terjedését. Ehhez nélkülözhetetlen a lakosság fegyelmezettsége is – tette hozzá.

Az idősotthonok fertőtlenítése folyamatosan zajlik, azokban az intézményekben kezdve, ahol már regisztráltak pozitív esetet – idézte fel Müller.

A most zajló ellenőrzések három részben zajlanak: első lépésben egy kérdőíves felmérés történt, a következő ütem most zajlik, itt a száz fő feletti intézményeket vizsgálják, majd jönnek a kisebb létszámú idősotthonok – mondta a tisztifőorvos, aki arról is szólt, hogy Magyarországon a vírus mortalitása az alsó egyharmadba tartozik.

A beszállított maszkokkal kapcsoltban a tisztifőorvos elmondta:

azokat az egyéni védőeszközöket, amelyeket a kormányzat beszerez, elsősorban azoknak juttatja el, akiknek feltétlenül szükséges a védekezésben, így az egészségügyben, a szociális intézményben és a rendvédelemben dolgozóknak.

Rengeteg védőfelszerelés jön, ami örvendetes, mert egy ember naponta 4-6 maszkot is elhasználhat, hiszen folyamatosan cserélni kell ezeket – emlékeztetett. Akik nem ezekben a munkakörökben dolgoznak, azoknak teljesen jó a házi készítésű textilmaszk is, amelyek mechanikai védelmet biztosítanak.

KORONAVÍRUS: KISKÁTÉ

Akik a közösségi médiából tájékozódnak, könnyebben hiszik el a tévhiteket

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.