Tizenhárom gyilkosság terhelte a móri mészáros lelkét

Nagy László, a valódi móri mészáros az igazságügyi elmeszakértő szerint skizoid volt. A börtönnaplójában emlegetett szerb háborús bűnös, Radó is ő maga volt.

2020. 06. 08. 12:00
null
Forrás: Rendőrségi felvétel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Még 2008-ban került elő a móri száros, Nagy László börtönnaplója, amit a feleségének juttatott ki az előzetes letartóztatásából. A feleség odaadta Nothoff Ingridnek, aki akkor bűnügyi tudósító volt – ma őrnagyi rangban a BRFK sajtótisztje. Nothoff átadta a naplót a nyomozóknak, majd Weiszdorn Róbert ügyvédjének követelésére az ügyfele aktáihoz csatolták bizonyítékként. A szerző birtokában van a napló másolata. Nagy egy vonalas spirálfüzetbe írta le a folyamatot, hogy miként került abba a helyzetbe, hogy kilenc ember megölésével gyanúsítják. A móri mészárlás mellett a veszprémi postásgyilkosságot is a terhére rótták. Nagy a naplóban azt írja, egy szerb szabadcsapat gyilkolt Móron, és a veszprémi postásgyilkosság is az ő számlájukra írható. Magukat a gyilkosságokat pedig egy általa Radóként emlegetett szerb háborús bűnös követte el.

A hivatalos álláspont szerint azonban mindez csak skizofrén agyszüleménye, Radó pedig tulajdonképpen a rosszabbik énje.

A skizofrén hajlamot az igazságügyi pszichiátriai tesztek is megerősítik. Nagy elárulta Radó valódi nevét, és a „szerb halálbrigád” tagjairól is beszélt, a rendőrség azonban semmi nyomát nem találta annak, hogy bármelyikük is létezne. Pontosabban a Nagy által leírt személyek több személyből lehettek összegyúrva, ám olyasvalakit, akire minden jellemző igaz volna, nem találtak.

Nagy László 35 évesen, 2007. július 13-án felakasztotta magát a cellájában. Kovács Lajos ezredes, a híres „döglött ügyek” osztályának volt vezetője azt mondta e sorok írójának: amikor Nagy öngyilkos lett, ezzel beismerte, hogy ő volt a móri tettes és a postás gyilkosa is. Kovács Lajos volt az egyike azon keveseknek a rendőrségen, aki az elejétől hitt benne, hogy nem Kaiser Ede és Hajdu László a móri mészárosok.

 

Börtönnaplóját olvasva nem véletlenül ötlik fel, hogy Nagy számlájára legalább 12 vagy inkább 13 gyilkosság írható, amennyiben igaza van az igazságügyi elmeszakértőnek, és valóban skizoid volt a móri mészáros. Naplójában egy drogdíler pár megöléséről és a holttestek Sopron környéki elásásáról, valamint egy üzleti vita miatt meggyilkolt férfiról és vidéken való elhantolásáról is írt. Azt állítja, Radóék voltak. Ami azonban biztos, hogy 1997-ben ő gyilkolta meg és ásta el Páty határában K. Pétert, a dunakeszi belügyi objektum fegyvermesterét is.

Fotó: Blikk

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) akkor szembesült az újabb borzalmakkal, miután Nagy özvegye megkereste a naplóval Nothoff Ingridet, ő pedig átadta a gyilkosságokra vonatkozó információkat számukra.

Ilyen információ volt a drogdílerek meggyilkolása. „2004 eleje néhány gyilkosság miatt volt emlékezetes… A kábítószerüzlet elején Radóékat átverte egy ostoba díler (…) elrabolták, lelőtték, elásták. De a díler barátnője látta Radót, úgyhogy (…) egy erdős részen vannak elásva. Pech” – írja Nagy a naplójában, amelyet így folytat: „Egy másik fickót meg a (…)-ban ástak el, szintén egy balul sikerült üzlet miatt.”

Nagy László számlájára írható bűncselekmények

1997: K. Péter Páty melletti megölése, elásása

Nagy László 2007 nyarán beszélt arról a nyomozóknak, hogy Radó egy vadászfegyverért megölt egy „ürgét”, akit elásott Páty mellett. K. Péter apróhirdetést adott fel az eladó vadászfegyveréről, Nagy László jelentkezett. Biatorbágy határában találkoztak, ezután a Páty melletti erdőben Nagy kipróbálta a vadászpuskát, ezután megölte K. Pétert, majd elásta.

2002. febr. 13.: Tatabánya, postástámadás – rablás, sérülés nélkül

2002. máj. 9.: Móri bankfiók – nyolc áldozat

2003. jún. 24.: Veszprém, postásgyilkosság

2005-ig még további négy postástámadás: rablások, kisebb sérülések okozása

2004 eleje: Drogdíler pár megölése, majd elásása Sopron mellett

A díler párt azonosították. Eltűntként keresték eddig őket, és a holttestüket a Sopron környéki erdőkben kutatták; a harmadik áldozatot egyelőre nem sikerült azonosítani, holttestét sem találták meg a Nagy által megjelölt helyen.

Nothoff Ingrid Én vagyok a móri mészáros? című könyvéből egyebek mellett kiderül: bár Nagy László 2000. szeptember 2-ától élt együtt a TÜNDÉR-rel, ahogy naplójában nevezi párját, Zsókával, ám feleségül csak 2004. szeptember 4-én vette el, több mint két évvel a móri vérengzés után. Az asszony együttélésük hét éve alatt soha nem vett észre semmilyen negatívumot Naggyal kapcsolatban. Nem ismerte a másik énjét, és ami a legfontosabb, soha nem hallott Radóról és csapatáról. Nagy László fegyverimádatának eredetére is fény derül a könyvből. 1994–95-ben Tatán és Győrben szolgált sorállományú katonaként; felderítőraj-parancsnokként szerette meg a fegyvereket. 1998-ban a tűzszerészeknél is szolgált, ahol a robbanóanyagokkal ismerkedett meg. Később börtönőr lett, és az egyik börtönőrtársa, „Sipi”, S. Zoltán – később már rendőrként – eladott neki egy sor fegyvert, közte a Móron használt Scorpiót is. S. Zoltán a fegyverkereskedelemért hét év fegyházat kapott.

Fotó: Rendőrségi felvétel

Korábbi lapomban szakértőket szólaltattam meg arról, hogy milyen embernek látják Nagy Lászlót.

– Nagy kényszeredetten mosolyog, arca meghasonlottságról tanúskodik – állapította meg a fotók alapján Halász Alexandra, az alkattan és az arcdiagnosztika szakértője. Szerinte nem gonosz embert látunk a képen. „Mosolyognom kell, pedig éppen tök...mbe csípett a skorpió” – akár ez is lehetne a kép felirata. – Nagynak „lejt a feje”, mármint eléggé felemás, a jobb füle lecsúszott a nyakára, és a szája széle is arrafelé tart. Ez azt jelenti, hogy a központi idegrendszere kiegyensúlyozatlan, így cirka másfél óránként máshogy látja a dolgokat. Emiatt a kettősség, „meghasonlottság” jellemző lehet rá, de nem biztos, hogy tényleg kettős személyiség – sorolta a szakértő. – Csapott a homloka, vagyis nem gondolkodik, hanem impulzívan cselekszik. A mélyen ülő, nehéz szemhéjú, lefelé lejtő szemek már súlyosabb képet mutatnak. Védekezést, a felelősség alól való kibújást, a pesszimista látásmódot, önfejűséget. Nagy nehezen hallgat a jó szóra, mert mindent személyes támadásnak vesz. Aztán meg ő támad… másra, magára – mondta Halász Alexandra. Konklúziója szerint kívül keménykedik, belül meg fél és puhul, mint a kagyló. Az összes tettét a félelem – egy mély, belső talajtalanság – motiválja.

Fotó: Blikk

Gáspár Katalin grafológus szerint a gyakorlati megvalósítás az erőssége. – Szeret parancs alapján cselekedni. A túlzott merevség, az erőteljes kontroll, az írást jellemző kötetlenség mind arra utal, hogy szociálisan nehezen beilleszkedő, erőteljes férfi, aki nem vesz tudomást az érzelmek, érzések világáról – tette hozzá. – Írásának alsó zónája – vagyis a vonal alatti része – teljesen huroktalan, a betűkhöz képest rövid, ez arra enged következtetni, hogy az illető elnyomja érzelmeit. A megjelenő szögek a makacsságra, akaratosságra utalnak – mutatott rá a grafológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.