Elismerték az áldozatos munkát

Megkezdték ma az egészségügyi dolgozók ötszázezer forintos extra juttatásának kiutalását. A jutalmat a koronavírus-járvány idején tanúsított áldozatos munkájukért kapnak az érintettek, összesen mintegy 170 ezren – közölte Kásler Miklós miniszter.

Csókás Adrienn
2020. 07. 01. 12:54
Illusztráció
2020.05.21. Budapest Bajcsy Zsilinszky kórház és rendelő intézet. Fotó: Havran Zoltán Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapják egyszeri bruttó ötszázezer forintos rendkívüli jutalmukat az egészségügyi dolgozók – jelentette be a Semmelweis-nap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásért járó bérkiegészítésre 101 milliárd forintot biztosított a kormány. A miniszter közlése szerint a pluszpénz összesen 170 ezer főt érint. Jogosultak rá a kórházak, szakrendelők, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó, illetve művesekezelést végző szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai is. Nemcsak az orvosok és ápolók, de az asszisztensek, takarítók, a műszaki és adminisztrációs munkatársak, főigazgatók, gazdasági igazgatók is részesülnek a juttatásból. Az alapellátásban dolgozók közül a háziorvosok, fogorvosok, főállású iskolaorvosok, védőnők, otthoni hospice-szolgálatot és szakápolási feladatokat ellátó egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bérkiegészítést. Jár a pénz továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a kormányhivatalok és a járási hivatalok járványügyi küzdelemben részt vevő dolgozóinak, csakúgy, mint a védekezésbe bekapcsolódó orvostanhallgatóknak és honvédelmi dolgozóknak. Kásler Miklós hozzátette: a részmunkaidős, illetve szabadságon, betegszabadságon, gyesen, gyeden lévő kollégák sem maradnak ki a jutalmazottak köréből.

Ettől a hónaptól az oktatásban dolgozók is több pénzt vihetnek haza, tíz százalékkal emelik a pedagógusok fizetését. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az ágazati szakmai pótlék minden pedagógus-munkakörben foglalkoztatott dolgozónak jár, a gyakornoki besorolású kollégák pedig január óta összesen 18 százalékos többletet könyvelhetnek el, mivel esetükben a garantált diplomás-bérminimum már az év elején nőtt.

Az intézményvezetői pótlék megduplázódik, ami hatezer igazgatót érint, a helyetteseik és a tagintézmény-vezetők – mintegy kilencezren – pedig feleakkora mértékű pótlék emelést kapnak – mutatott rá. Kitért arra is, hogy új bérelemként megjelenik az iskolaigazgatóknak adható ösztönzési keresetkiegészítés is, amelyet teljesítményalapon, legfeljebb havi 101 ezer forintig ítélhetnek oda a legjobbaknak a munkáltatók.

Kásler Miklós emlékeztetett, hogy 2013-ban elsőként a pedagógusoknak vezettek be életpályamodellt, aminek köszönhetően átlagosan ötven százalékkal emelkedtek a bérek. A múlt évben 355 milliárd forinttal többet költöttünk pedagógusbérre, mint az évtized elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.