Leisztinger érdekeltsége nyert a BKV-tenderen

A BKV autóbusztenderének lejárati határideje előtt alapították a győztes céget. A vagyongazdálkodó CR-Facilities tulajdonosi hátterét vizsgálva egy olyan céghálózat képe rajzolódik ki, amelynek végén Leisztinger Tamáshoz jutunk, aki Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes férje volt.

Ritó Szabolcs
2020. 11. 19. 10:44
Tüttő Kata
Budapest, 2014. szeptember 19. Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese a Falus Ferenccel, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjével (a képen nem látható) közösen tartott, Félkészen átadott beruházások című sajtótájékoztatójuk előtt a budapesti Népligetnél 2014. szeptember 19-én. A tájékoztatón többek között azt is kifogásolták, hogy az 1-es villamos népligeti megállóját az aluljáró felől nem lehet megközelíteni, csak kisebb kitérővel, zebrán átmenve. MTI Fotó: Honéczy Barnabás Fotó: Honéczy Barnabás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a koronavírus-járvány első hulláma alatt írta ki és folytatta le a főváros azt az autóbusztendert, amelyen Tüttő Kata főpolgármester-helyettes személyéhez kapcsolható üzleti körök kerültek ki győztesként. Az április ­28-án kiírt tenderen a BKV számára 12 hónapra béreltek volna hat, 12 évesnél nem régebbi, legalább Euro IV-es környezetvédelmi besorolású, használt, alacsonypadlós autóbuszt.

A 342,72 millió forint értékű pályázat eredménye a napokban került nyilvánosságra, amelynek eredményével kapcsolatban az Mfor.hu szúrt ki több furcsaságot. A május 25-i határidejű ajánlattételre három cég nyújtotta be pályázatát: a Truck-Trailer & Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kft. – Szombathely, az Infinitours Kft. – Esztergom és a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. – Budapest.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes személyéhez kapcsolható üzleti körök győztek a busztenderen.

A BKV Zrt. a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.-t hozta ki a pályázat nyerteseként, amely döntés nem csupán egy vagyongazdálkodó cég megbízásával tekinthető furcsának, hanem azzal a körülménnyel is, hogy a CR-Facilitiest egészen pontosan 2020. május 11-én alapították, azaz egy héttel a pályázati kiírás lezárása előtt. A cég vezérigazgatója egy Tóth Erika nevű vecsési magánszemély.

Az éppen a tender ajánlattételi határideje előtt alapított CR-Facilities hátterében három másik ingatlanbefektető és -fejlesztő cég áll, amelyek közül a Cratis Ingatlanbefektető Zrt. a többségi tulajdonos. Az Mfor.hu feltérképezte a többségi tulajdonos hátterét, amely mögött egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agrina Holdings áll. A céghálózat felgöngyölítése során ez a szakasz jelenti a legérdekesebb pontot: a ciprusi vállalati tisztségviselők neve mellett felbukkan több magyar név is: Sasinszki Ágnes, Temesvári Gábor, Jákó János Dezső.

A céghálózat személyi szálai itt kanyarodnak vissza Leisztinger Tamáshoz és Tüttő Katához, mivel Sasinszki jelenleg is Leisztinger legnagyobb cégének, az Argo Zrt.-nek a vezető tisztségviselője, Temesvári Gábor pedig Leisz­tinger bányavállalatának, az Ormos­szén Szénkitermelő Zrt.-nek a projektvezetője. Tüttő Kata korábban sajtómegnyilvánulásai során minden vagyoni és vállalati tulajdoni összefonódást tagadott a volt férjével. Azonban nem tudni, hogy a színfalak mögött hány lépés távolságot tart volt élettársától. Tüttő legutóbbi vagyonnyilatkozatában 14 (!) ingatlant tüntetett fel. Állampapírban 26 300 000 forintot, az OTP-nél befektetési jegyben közel hétszázezer forintot tart. Egyúttal 35 millió forintos követelése van, ugyanakkor az is igaz, hogy 72 millió forint banki tartozása van. Mindenképpen érdekes, hogy 2016-ban utóbbi összeg még 598 000 euró volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.