időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Az anya nő, az apa férfi

Magyar Nemzet
2020.12.15. 12:25
Az anya nő, az apa férfi

Az alaptörvényben rögzítette kedden az Országgyűlés, hogy az anya nő, az apa férfi. A képviselők meghatározták a közpénz fogalmát, és újraszabályozták a különleges jogrend alkotmányban rögzített szabályait is. „Kirekesztő családpolitikát” emlegetve Gyurcsány Ferencék nem vettek részt a szavazáson.

A törvényhozás 134 igen, 45 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett fogadta el az alaptörvény kilencedik módosítását a kormány kezdeményezésére.

Az alkotmányban ezentúl az szerepel, hogy az anya nő, az apa férfi, amivel védik a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, valamint biztosítják a Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben való részesülését.

A közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése – áll az elfogadott módosításban, amely sarkalatos törvényhez kötötte a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok szabályait. A különleges jogrendnek – hat helyett – három esete lesz: a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet. A módosítással mind a három esetben a kormányt ruházzák fel rendeletalkotási joggal, ezzel megszűnik az, hogy rendkívüli állapot idején a honvédelmi tanácsnak, szükségállapot idején pedig a köztársasági elnöknek van rendeletalkotási joga. A rendkívüli állapot helyébe a hadiállapot lép.

Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. december 15-én

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az alaptörvény módosításáról szóló szavazáson Gyurcsány Ferencék nem vettek részt. A DK szerint a módosítás „a pánikkormány szerint a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát lenne hivatott szolgálni, valójában azonban a Fidesz álszent és kirekesztő családpolitikájának írásba foglalása”. Gyurcsányék továbbra is illegitimnek tartják az alaptörvényt, és szerintük „a Fidesz erkölcsileg már régen hiteltelenné vált ahhoz, hogy azt a keresztény értékekre hivatkozva írja át”.

Szócsata az országgyűlésben

„A Jóisten mentse meg Magyarországot attól, hogy még egyszer a baloldal rendelkezhessen az uniós források felett”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.