időjárás 2°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Ő Gyurcsány embere, aki a háttérből irányítja Karácsony Gergelyt

Forrás: origo.hu
2021.05.16. 11:42
Ő Gyurcsány embere, aki a háttérből irányítja Karácsony Gergelyt

Mára a budapesti városháza egyik legbefolyásosabb embere Gál J. Zoltán lett, aki Gyurcsány államtitkára volt a kétezres években. Gál J. Medgyessy Pétert árulta el, hogy Gyurcsány mellé szegődjön. Azóta is a baloldal vezetőjének bizalmi embere, jelenleg ő felügyeli Karácsony Gergely munkáját a városházán, hivatalosan stratégiai főtanácsadó pozícióban. Még a főpolgármester Facebook-oldalát is ő írja – közli cikkében az Origó.

Gál J. Zoltán a magyar baloldal egyik befolyásos háttérembere, neve sorra felbukkant a kétezres évek legfontosabb baloldali eseményeinél, sőt, aktívan alakította is azokat.

Gál J. Zoltán kommunista családi kapcsolatai

Gál J. Zoltán édesapja, Gál Zoltán 1974-től dolgozott a Magyar Szocialista Munkáspárt központi apparátusában, majd 1987-től a Grósz-kormányban a közigazgatást felügyelő belügyminiszter-helyettes lett, és ezt a tisztségét 1989. április végéig látta el.

1989. május 1-jétől 1990. május 23-ig belügyminisztériumi államtitkár, e tisztében a hazánkba menekült külföldi állampolgárok ügyeinek intézésére alakult tárcaközi bizottság vezetője volt. Horváth István miniszter lemondását követően, 1990. január 24-én, továbbra is államtitkárként, megbízták a Belügyminisztérium vezetésével. A rendszerváltás után átmenetileg háttérbe szorult, de 1994-ben újra országgyűlési képviselő, sőt, az Országgyűlés elnöke lett.

Ahogy arra a Kontra emlékeztetett: az idősebb Gál kifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Apró Piroskával is, aki ezekben az időkben informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. Így Gál zöld utat biztosított fiának, aki szintén bejáratos lett Apró Piroskához, és lányához, Gyurcsány Ferenc feleségéhez. Így alapozta meg politikai karrierjét Gál J. Zoltán.

Az addig a Népszavánál dolgozó

újságíróból előbb Medgyessy sajtófőnöke és kabinetfőnök-helyettese, majd 2002-től politikus lett.

Sőt, az újdonsült képviselő kormányzati szerepet is vállalt, és ő lett a Medgyessy-kormány kormányszóvivője, egyben a kormánykommunikáció vezetője is. Ezt többek között azzal érdemelte ki, hogy a 2002-es kampányban ő magyarázta Medgyessy zavaros tanácsadói és lobbiügyeit,

mindezt diploma nélkül.

Az érettségi után beiratkozott ugyan a József Attila Tudományegyetemre és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre is, de 2002-ig nem végezte el a kurzusokat.

Gál J. Zoltán egy kormányszóvivői csúcson
Fotó: MTI/Kovács Attila

Már 2002-ben Gyurcsány embere volt

2002 nyarán aztán – Medgyessy visszaemlékezése szerint – Gál J. üzenetközvetítő lett a politikai szerepre vágyó Gyurcsány és az új kormányfő között. Medgyessy és leendő utóda ekkor, 2002 júliusában Balatonőszödön sétálgatva egyeztek meg arról, hogy Medgyessy reménybeli kétciklusos kormányzása után Gyurcsány jöhetne a helyére, akinek persze addig még az MSZP-ben is bázist kell építenie.

2004 januárjában lapunk címlapon írt Gál J. Zoltán lakásügyéről. A cikkekből kiderült: Gál J. Zoltán 35 millió forintért vásárolt meg egy nyolcvan négyzetméteres ingatlant a Hegyvidéken, a vételárat pedig a Wallis-csoport egyik cégének kellett törlesztenie.

A Wallist ebben az időben, egészen pontosan 2000-től 2005 végéig Gyurcsány régi barátja, a Karácsony Gergely 2019-es kampányát is támogató Bajnai Gordon vezette.

Miután Gyurcsány Ferenc, megállapodásukat megszegve eltávolította Medgyessyt a kormányfői székből, Gál J. az új miniszterelnök háttérembere lett. Ekkorra már nem volt kormányszóvivő, miután egy alkalommal lebukott, hogy információkat szivárogtatott Gyurcsány Ferencnek, Medgyessy kirúgta.

2005 közepétől az MSZP választási üzemmódra áll át, az Országos Választási Bizottságot vezető miniszterelnök a gyakorlatban egyben az MSZP urává is vált, háttérbe tolva Hiller Istvánt. Az irányító csapatban pedig Gál J.-nek is kulcsszerep jutott, aki egyszerre lesz a kormányzati, a párt- és a frakciókommunikáció teljhatalmú ura.

Így került Karácsony mellé Gyurcsány embere

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnök Gyurcsány mellett, egyben a kommunikációs részleget is vezeti. Egyik legnagyobb baklövése az volt, amikor 2007 márciusában Demcsák Zsuzsát jelölte kormányszóvivőnek, de ő volt a kabinetfőnök a 2006. augusztus 20-i vihart követő tragédia idején is, amikor a tűzijáték felelőtlen szervezése miatt többen meghaltak. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról.

Gyurcsány Ferenc, a háttérben Gál J. Zoltán kormányszóvivő
Fotó: MTI/ Kovács Attila

Ahogy a Kontra írta:

Gál J.-nek az összes MSZP-hez köthető kommunikációs és egyéb hatalmi aljassághoz köze volt: a 23 millió románozáshoz, a köteles beszédhez, és jó eséllyel Medgyessy megbuktatásához és az őszödi beszéd kiszivárogtatásához is.

Ennek ellenére befolyását megőrizte a baloldalon,

2010–2017 között a Vasárnapi hírek című hetilap főszerkesztője volt, a lapot Gyurcsány szolgálatába állítva.

Már a 2019-es önkormányzati kampányban olvasni lehetett arról, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mellett dolgozik. Karácsony úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna. – Gál J. ebben unikális – mondta a főpolgármester. Ő írta a hosszabb beszédeit, és készítette fel a médiaszereplésekre a kampányában. (Szombati beszédét is nyilvánvalóan Gál J. Zoltán írta, abban egyre-másra köszöntek vissza Gyurcsány 15 évvel korábbi beszédfordulatai.)

A koronavírus-járvány első szakaszában Gál J. beszédírói munkásságával kapcsolatban buktak le, igen kínosan. Kiderült, hogy egy olyan levelet is Gál J. Zoltán írt, amiről azt állították, hogy a Pesti úti idősotthon vezetője írta.

A főpolgármester stratégiai főtanácsadójaként egyébként megkerülhetetlenül döntő befolyást szerzett a budapesti városházán.

Ezzel megint kiderült az, amit már korábban is tudtunk, azaz hogy Gyurcsány és emberei irányítják a városházát, és Karácsony Gergelyt is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/ Kovács Attila

99% Gyurcsány - 1% Karácsony

Globália hasznos idiótája

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.