időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Vádlott a volt DK-s bűnöző a bérgyilkossági perben

Szemán László János
2021.05.04. 17:16

A DK volt politikus bűnözője, Kőrös Gusztáv az egyik vádlottja annak a bérgyilkossági ügynek, amelynek fő vádlottja egy budapesti ügyvédnő, aki ismerősét akarta megöletni, ám Kőrösék átverték és lehúzták őt és a gyilkosság célszemélyét is. Előkészítő üléssel kezdődött meg ma a perük.

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott kedden abban a büntetőügyben, amelyben az elsőrendű, volt ügyvéd vádlottat emberölés előkészületével, míg a II., III., IV., V. és VI. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett csalás bűntettével vádolja az ügyészség.

Ez utóbbiak között van Kőrös Gusztáv, a Demokratikus Koalíció elítélt egykori politikusa.

Kőrös Gusztáv 2020 februárjában a Kaposvári Törvényszéken, amikor első fokon nyolc évre ítélték csalásért
Fotó: Somogyi Hírlap/Muzslay Péter

A vádirat szerint a korábban ügyvédként dolgozó I. rendű vádlott elhatározta, hogy felbérel valakit az unokatestvére volt élettársa, azaz a sértett megölésére. Ezen szándékáról akként számolt be a II. és III. rendű vádlottaknak, hogy a bűncselekmény megrendelője a sértett volt élettársának édesapja. A II. és III. rendű vádlottak ezt követően elhatározták, hogy elhitetik az I. rendű vádlottal, hogy megvan a cselekmény végrehajtásához szükséges – külföldi – kapcsolatuk, valójában azonban az I. rendű vádlottat egy álbérgyilkosnak mutatták be. A megbeszélésről hangfelvételt készítettek, annak felhasználásával pedig a sértettől is pénzt követeltek, aki fizetett is nekik, ám a felvételt nem kapta meg a vádlottaktól.

Az előkészítő ülésen a terheltek közül a III. rendű vádlott úgy nyilatkozott, hogy elfogad mindent, ami a vádban van, elfogadja a büntetést, amit az ügyészség indítványoz és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezt azonban a bíróság nem fogadta el. A bíróság álláspontja szerint a beismerő nyilatkozat mind a vádirat állításainak tényét, mind a bűnösséget illetően aggályos, arra irányul, hogy a vádlott inkább túllegyen az eljáráson, nem akar benne részt venni.

 

Ezen túlmenően a bíró indokolásában felhívta a figyelmet arra: a törvényhozónak nem az volt a célja, hogy az eljárást mindenképpen minél egyszerűbb módon lehessen befejezni, ezért szükségesnek ítélte meg ezen vádlott vonatkozásában is a bizonyítási eljárás lefolytatását. Az eljárás jelen szakaszában a többi vádlott nem ismerte el a bűnösségét, így a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, majd ezt követően a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat.

A tárgyalás 2021. október 5-én lesz, akkor a vádlottak kihallgatása várható.

A történtekről tavaly májusban, még a nyomozás befejezésekor beszámoltunk.

Kőrös Gusztáv, a Demokratikus Koalíció (DK) volt politikusa a főszereplője annak a bűncselekménynek, amely miatt egy fővárosi ügyvédnőt gyanúsítanak azzal, hogy bérgyilkost fogadott rokona férjének megölésére – írtuk, amikor megismerhettük a meglehetősen tekervényes bűnügy részleteit, miután a nyomozást befejezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az akkor ügyvédként dolgozó 47 éves nő 2017-ben Sz. Zsolttal – aki D. Márkó néven mutatkozott be – egy korábbi ügyfelén keresztül ismerkedett meg. A nő és a férfi megállapodott abban, hogy Sz. Zsolt megöli az ügyvédnő egyik férfi ismerősét. Ezt a beszélgetést Sz. Zsolt a nő tudta nélkül felvette. A nyomozás során kiderült, hogy

a nő azért keresett bérgyilkost, mert haragudott egyik rokonának férjére, ugyanis a házaspár egy zűrös válás közepén volt. A középkorú férfinak ezért kellett volna meghalnia.

Sz. Zsolt 2017. június 30-án fel is vette a kapcsolatot a férfival, akinek elmondta, hogy megbízást kapott a megöletésére, sőt még azt is elárulta, ki a megbízó. Sz. Zsolt azt is közölte, hogy az ügyvédnő 70 ezer eurót ajánlott fel a „munka” elvégzéséért. A 39 éves „bérgyilkos” azt mondta a férfinak, hogy 3500 euróért odaadja a hangfelvételt. Az Sz. Zsolttal kötött megállapodás szerint a férfinak a pénzt egy II. kerületi bevásárlóközpont mögötti faház tetejére kellett tennie a hangfelvételért cserébe, amit 2017. július 3-án az esti órákban el is helyezett a megbeszélt helyen, azonban a hangfelvételt nem kapta meg. A férfi ezt követően feljelentést tett a rendőrségen.

Sz. Zsoltnak volt még négy bűntársa; az 50 éves Kőrös Gusztáv, a 68 éves P. Drago, a 44 éves F. Károly Márton és a 39 éves G. Róbert.​ A négy férfi korábbi ismeretség alapján vett részt a bűncselekmény elkövetésében.

Az adatok szerint az egész „akciót” Kőrös Gusztáv irányította, a rendelkezésre álló adatok szerint ő volt az, aki kitalálta, hogyan szerezhetnének pénzt az ügyvédnőtől és a későbbi sértettől.

A pénzt Kőrös Gusztáv, G. Róbert és Sz. Zsolt vitte el az épület tetejéről.

Kőrös Gusztáv nem „pályakezdő” a bűnözésben, legutóbb tavaly februárban nyolc év szabadságvesztésre ítélték első fokon csalás miatt a Kaposvári Törvényszéken. Az ítéleti tényállás szerint

a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki. A volt DK-s politikus 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely tehetős vállalkozóktól jelentős összegeket csalt ki.

A bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a cégeik növekvő tőkeigényét uniós pályázati pénzekből akarták kielégíteni.

Kőrös egyébként a solti roma önkományzat vezetőjeként is ismert volt és a bajai MSZP-s videóhamisítási botrány főszereplőjeként is országos hírnévre tett szert.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.