Duplázott a Centrál, Varga Zoltán kivenné az osztalékot

Látszólag jó évet zárt a Varga Zoltán tulajdonában levő, a 24.hu-t is tulajdonló Centrál Médiacsoport, amely megduplázta adózás előtti eredményét. Mindezt árnyalja azonban, hogy a Centrálba tavaly beolvadt a cégcsoport online üzletágát kezelő gazdasági társaság, amellyel együtt az összkép az, hogy csökkent az árbevétel. A tavalyi évhez hasonlóan a Centrál tulajdonosai úgy határoztak, hogy az osztalékot felveszik a cégből. 2020-ban azonban az esetből botrány lett, ugyanis a tulajdonosok úgy akarták kivenni az osztalékot, hogy a cégcsoport munkatársainak fizetését csökkentették. Varga akkor kármentésként azt mondta: mégsem vették fel a pénzt.

2021. 06. 02. 5:50
null
Varga Zoltán Forrás: CENTRAL MÉDIACSOPORT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid-járvány ellenére látszólag kiváló évet tudhat maga mögött a baloldali médiumokat és tematikus lapokat működtető Centrál Médiacsoport, amelynek nettó árbevétele a 2019-es 11,32 milliárd forintról 2020-ra 13,2 milliárd forintra nőtt. A Varga Zoltán tulajdonába tartozó cégcsoport 1,13 milliárd forintról 2,41 milliárd forintra hizlalta az adózott eredményt, vagyis lényegében megduplázta azt. A Centrál beszámolójából az derül ki, hogy a tulajdonos 2,43 milliárd forint osztalék kifizetéséről határozott.

Miközben úgy tűnik, hogy a tavalyi évhez hasonlóan Varga Zoltán kiveszi a profitot a cégéből, emlékezetes, hogy a Centrál dolgozóinak 2020 során csökkentették a fizetését. Ez utóbbi lépésre állítólag a Covid-világjárvány miatt került sor, az intézkedés lényege pedig az volt, hogy csökkentik a dolgozók munkaidejét – ezzel pedig bérüket. A 2020-as milliárdos osztalékfelvétel, majd a bércsökkentés nyomán a Média1 baloldali médiaipari szaklap arról számolt be, hogy „elromlott a hangulat” a cégcsoportnál. Ehhez az is hozzájárult, hogy az elméleti munkaidő-csökkenés nem járt a feladatok csökkenésével, így sokan kénytelenek voltak ugyanannyit dolgozni kevesebb bérért – derült ki a Média1 beszámolójából.

Varga Zoltán
Fotó: CENTRAL MÉDIACSOPORT

Varga Zoltán ekkor kármentésbe kezdett: több portálnak is arról nyilatkozott, hogy bár valóban döntés született az osztalék felvételéről az eredménytartalék terhére, ám azt állította, hogy ezt követően mégsem vették fel az összeget. Hozzátette: a társaság likviditásának megőrzése érdekében nem hajtották végre az osztalékkifizetésre vonatkozó határozatot. Érdemes megemlíteni, hogy miközben Varga nyilatkozatát kétkedés nélkül fogadta a baloldali sajtó, egy lapunk által megkérdezett jogász szakember a közhiteles nyilvántartásban nem talált erre vonatkozó döntést. A Centrálnál végül 2020 szeptemberében ért véget a dolgozók bérének elvonása.

Cikkünk elején úgy fogalmaztunk, hogy látszólag tudhat jó évet maga mögött a cégcsoport. Az osztalék növekedése bár jelentős, de leginkább abból adódhat, hogy 2019-ben összeolvadt a Centrál Médiacsoporttal a Centrál Digitális Média Kft., amelybe a cégcsoport interneten megjelenő termékei tartoznak, így például a 24.hu baloldali portál vagy a Nők Lapja online kiadása. A Digitális Média Kft. árbevétele az összeolvadást megelőző évben 4,14 milliárd forint volt, 366 millió forintnyi adózott eredménnyel. Ha ezt vesszük alapul, akkor a Centrál árbevétele valójában zsugorodott.

Varga Zoltán 2014-ben szállt be a médiabizniszbe: ekkor vásárolta meg a portfóliójába tartozó kiadványokat a finn Sanomától. – Hadd hangsúlyozzam: technokrata szemlélettel rendelkező pénzügyi befektető vagyok, függetlenként próbálok mozogni a médiapiacon. A vállalkozás célja a szórakoztatás és a profit. A 24.hu portálon kívül nincs is politikai termékünk – nyilatkozta. Érdekesség, hogy a 24. hu-hoz azóta felvett számos korábbi baloldali kötődésű újságírót, így az Index.hu-tól a miniszterelnök családjáról szóló álhír leközlése nyomán távozó Spirk Józsefet és a 2015-ben bezárt Népszabadság több munkatársát, akik közül az egyik, Pető Péter jelenleg a főszerkesztő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.