Varga Zoltán a budai luxusvillájával is offshore üzleteket bonyolított le

Egy budai luxusingatlan tulajdonosi lapja árulkodik Varga Zoltánnak, a baloldali sajtóorgánumokat működtető Centrál Média tulajdonosának a különböző offshore ügyleteiről. A villa több olyan adóparadicsomba bejegyzett cég kezén is átment, amelyben a nagyvállalkozónak is érdekeltsége volt, mígnem Vargának mint magánembernek került a birtokába. Az üzletember legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy míg a pandémiára hivatkozva jelentősen csökkentette az újságírók fizetését, mintegy másfél mil­liárdos osztalékot vett fel a tulajdonostársaival.

2020. 07. 23. 9:00
null
A Forbes idei listája szerint Magyarország 61. leggazdagabb embere Fotó: MN-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Centrál Média tulajdonosának, Varga Zoltánnak a luxusingatlana tulajdonosi lapjából derült ki több adóelkerülő offshore ügylete. A Ripost által közzétett dokumentumok szerint a XII. kerületi, a Remete út és a Csiga út között elhelyezkedő villa több lépésben került Varga Zoltán tulajdonába, mielőtt több homályos hátterű offshore cég kezén is átment.

Postafiók mögé rejtve

Az egyik korábbi tulajdonos a Pro Patria Capital volt, amely áttételeken keresztül a Brit Virgin-szigetek hírhedt offshore-paradicsomában, Tortolán egy postafiók mögé lett elrejtve az Assilex GmbH Corp. révén (GB Tortola, British Virgin Islands, Road Town, P. O. Box 3175). A vélhetően több száz millió forint értékű luxusingatlant később az Ada Immo Kft. vásárolta meg, amelynek Varga a többségi tulajdonosa, és amely a Székely Mihály utcába volt bejegyezve, ahova a nagyvállalkozó Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. nevű cége is. A luxusvilla tulajdoni lapjából az is kiderül, hogy az ingatlanra az Ada Immo Kft. nevében egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztek be 1,2 milliárd forint erejéig. Figyelemre méltó, hogy a vállalatban irányítást biztosító befolyással rendelkezett a Belize-ben bejegyzett Anglo-European Finance Corporation (BZ Belize, Belize City, 60 Market Square P. O. 364), de jelentős befolyással bírt a cégre az oregoni Torne Corporation (Oregon 97230-6660, Portland, 465 NE 181 st.Ave), sőt a cég tagja volt a Seychelle-re bejegyzett Bonton Enterprises Ltd. (SC Victoria, Mahé Seychelles, CrystalOffices) is. A lap pikáns adalékként említette, hogy Varga zugligeti luxusingatlanának korábbi tulajdonosai között szerepel a Bayern Ingatlan Hungaria Kft. is, amely később a HVB Bankba olvadt be. Utóbbi később az UniCredittel fuzionált, amely 2016-ban 12 milliárd forintot adott Varga baloldali médiabirodalmára.

A Forbes idei listája szerint Magyarország 61. leggazdagabb embere
Fotó: MN-archív

Panama-iratok

Lapunk vörös bárók sorozatának első szereplőjeként korábban bemutattuk Varga Zoltán tevékenységét. A Forbes idei listája szerint Magyarország 61. leggazdagabb emberének neve felmerült a Panama-iratok botrányában is, a hozzá kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnt egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég. Az Origó 2016-os cikke szerint Varga Zoltán két offshore hátterű cégben töltött be vezető pozíciót, a fentebb említett Ada Immo Ingatlanforgalmazó Kft. mellett a Hybrid Logistics Kft.-ben volt ügyvezető. Az efféle, adóparadicsomokban bejegyzett cégeket leginkább adóoptimalizálás céljából szokták alapítani, vagyis akkor, ha a cégvezető nem akar a hazájában adót fizetni. Ismert, hogy miközben egy interjúban azt bizonygatta, átérzi és vállalja a felelősséget azért a mintegy kétezer dolgozóért, akinek a megélhetése a vállalataitól függ, a tulajdonában lévő Central Médiacsoport Zrt.-nél – amely a balliberális irányultságú 24.hu mellett a Nők Lapját, valamint a Story és a Best magazinokat is magában foglalja – a koronavírus-járványra hivatkozva jelentősen csökkentette az újságírók fizetését.

Kockázati alapok

A 2000-es évek második felében Varga figyelme a kockázati tőkealapok felé fordult, 2009 áprilisának végén alakult meg a Central-Fund Kockázati Tőkealap 5,2 milliárd forintos jegyzett tőkével. Figyelemre méltó, hogy Varga Zoltán egyszerre volt érdekelt a tőkealap-kezelőben és az egyik portfóliócégében. – A Central Group Media Holding Kft. az a társaság, amely a Sanoma magyarországi médiacsomagját 2014-ben megvette. Előtte az Opten cégadatbázisában fellelhető információk alapján négy éven keresztül a Central-Fund volt az egyik tulajdonosa, amelynek egyik (manapság többségi) részvényese Varga Zoltán – írta akkor a Figyelő. A számos furcsaságot feltáró cikk szerzője Bukcsy Péter volt, aki azóta a G7 gazdasági portál újságírója lett, amely a Central Médiacsoport tagja. Az újságíró azóta nem írt Varga Zoltán ügyeiről.

Gyenge cáfolat

Varga Zoltán legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a tulajdonában lévő Central Médiacsoport Zrt. csökkenő árbevételei ellenére megduplázta a társaság profitját az előző évhez képest, s mintegy másfél milliárdos osztalékot vett fel a tulajdonostársaival. Bár Varga egy interjúban tagadta, hogy a felvették volna az említett összeget, állítását semmilyen írásos dokumentum nem támasztja alá. A vállalkozó elismerte, hogy a vállalat tulajdonosai határozatot hoztak az osztalék kifizetéséről a tavalyi eredménytartalékból, ám azt állította, hogy ezt követően mégsem vették fel az összeget a társaság likviditásának megőrzése érdekében. A lapunk által korábban megkérdezett jogi szakember rámutatott: kérdés, hogy a Central Médiacsoport Zrt. hozott-e egyáltalán olyan határozatot, amely alapján az osztalékot mégsem fizetik ki, mivel a közhiteles nyilvántartásban nem található erre vonatkozó döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.