Gyertyás körmenettel és pápai misével zárul az eucharisztikus világtalálkozó

Szombaton családi napra várják a híveket és az érdeklődőket Budapesten, a Margitszigetre.

2021. 09. 10. 19:17
Eucharisztikus kongresszus megnyitó Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a végéhez közeledik, de még a hétvégén is több, rendkívül fontos eseményre várják az érdeklődőket, a híveket a fővárosban. Szombaton, a katolikus világtalálkozó zárónapjának előestéjén Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek celebrál szentmisét a budapesti Kossuth téren, majd a hívek tömege az eucharisztia mögött, gyertyás körmenettel átvonul a Hősök terére, ahol megkapják a záróáldást. Az eseményen részt vesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, aki a Kossuth téren, a szertartást megelőzően beszédet is mond.

Ugyancsak szombaton a NEK szervezői valamennyi korosztályt hívják és várják a családi napra, amelyet a Családok Jézusban Közösség szervez a Margitszigeten. Az esemény a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által életre hívott Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvénysorozatának egyik programja. A katolikus világtalálkozó internetes oldalának tájékoztatása szerint két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várják a családokat. A nap folyamán 

az érdeklődők hallhatják és láthatják mások mellett Szalóki Ágit, Berecz Andrást, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest, a Misztrál együttest és Csókay András idegsebészt. 

A színpad körüli sátrakban valamennyi korosztály talál őt érintő és érdeklő témát, legyen szó önismeretről, párkapcsolati vagy éppen környezetvédelmi kérdésekről. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal, kincskereséssel, geocachinggel, falmászással és egyéb sporttevékenységekkel várják a szerzetesrendek és közösségek. Beszédes, hogy a világtalálkozó családi napjának alapgondolata: 

Mindenkinek mindene lettem, hogy mindenkit üdvözítsek.

Vasárnap, szeptember 12-én lesz az ünnepi zárómise szintén Budapesten, a Hősök terén, a szertartáson részt vesz Ferenc pápa is. Ez nagy dolognak számít, hiszen huszonegy év elteltével vesz részt katolikus egyházfő nemzetközi eucharisztikus kongresszuson. Legutóbb Szent II. János Pál pápa a római világeseményre látogatott el. A zárómisén a zenei szolgálatot a Magyar Állami Opera ének- és zenekara, valamint a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa adja. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.